INFORÁDIÓ
2022. január 24. hétfő
Timót

tarlós istván

városháza

karácsony gergely

ingatlan

Karácsony Gergely megválasztott (j) és Tarlós István leköszönő főpolgármester (k) a hivatal átadás-átvételén a Városházán 2019. október 17-én. Hátul György István, a fővárosi kormányhivatal kormánymegbízottja.

Tarlós István a Városháza-ügyről: "a dolgok valahogy nem stimmelnek"

A volt főpolgármester szerint a jelenlegi városvezetés ellentmondó nyilatkozatai miatt lehet gyanús a Városháza feltételezett eladása körül kirobbant ügy. Eközben a fővárosi önkormányzat továbbra is cáfolja, hogy el akarták volna adni az ingatlant.

A Városháza feltételezett eladását nem a vizsgálóbizottság, hanem a hatóságok fogják tudni kinyomozni - hangsúlyozta az InfoRádiónak Tarlós István korábbi főpolgármester.

"A vitatott ügyek mind 2020 április és 2021 november között képződtek, vagyis jóval a mi ciklusunk befejezését követően, így eleve kizárt, hogy közünk lehetne bármelyikhez. Ennek a bizottságnak most olyan az összetétele, hogy ugye a vizsgálandó grémium emberei vannak többségben, tehát olyan, mintha a nagymama írhatná meg az unoka bizonyítványát. Az alapvető bizonyítéknak szánt anyagok, a felvételek nincsenek is a bizottság birtokában, így mindegy, hogy a bizottság mit fog megfogalmazni, jelen esetben a bizottság csakis kommunikációs célokat szolgálhat, csakis a rendőrségi vizsgálat vezethet hiteles eredményre" - ecsetelte Tarlós István.

Tarlós István arról is beszélt, hogy miért lehet gyanús a Városháza-ügy.

"Ingatlant értékesíteni, ilyenben gondolkodni, ilyet mérlegelni nem bűncselekmény.

A gyanús események azért gyanúsak, mert összevisszaságot és zavart sugallnak. Az a kérdés, hogy hogyan történnek az ingatlanértékesítések a Városházán, és egyáltalán hogyan működik általában a Városháza.

Annyi mondható el egyelőre, hogy a főpolgármester úr hosszú ideje önellentmondásokba keveredik, és saját nyilatkozatai időrendbe állítva nyilvánvaló valótlanságokat tartalmaznak, ami politikailag aligha védhető. A dolgok valahogy nem stimmelnek."

Eközben Karácsony Gergely továbbra is cáfolja, hogy el akarták volna adni a Városháza épületét. A főpolgármester a közösségi oldalán közzétett egy döntéselőkészítő tanulmányt, amit a főpolgármesteri kabinet 2020 novemberében elfogadott. Ez az összefoglalása a Városháza jövőjével kapcsolatos álláspont melletti érveknek, amelyek arról szólnak, hogy minden alternatíva szerint az ingatlan marad a fővárosi önkormányzat tulajdonában, és

az épület tulajdonjoga nem kerülhet ki a főváros kezéből.

A Városháza feltételezett eladását vizsgáló bizottság hétfőn több érintettet is meghallgatott.

Tordai Csaba, a vagyonkezelő igazgatóságának elnöke cáfolta a városházi jutalékos rendszer vádjait, és úgy látta, a bizottság egy politikai színjáték terepe.

Az általános főpolgármester-helyettes, Kiss Ambrus cáfolta, hogy a hangfelvételeken őt emlegető személyeket ismerné, szerinte nincs alapja a Városháza eladását fenntartó vádaknak.

"Fogalmam sincs, hogy egyszer majd kiderül-e, hogyan kerültem én ebbe bele. Olyan emberek beszéltek rólam, akiket nem ismerek. Olyan emberek kapcsán beszéltek rólam, akiket szintén nem ismerek. Ennek kapcsán én talán már másnap büntetőfeljelentést tettem. Ami most történik, az egy csepegtetéses módszer, hiszen nem egyszerre raknak le információkat az asztalra, hanem vágottan, apránként, hogy ne lássunk tisztán a helyzetben. Erről szól az egész."

Az ülésen meghallgatták Bagdy Gábor korábbi főpolgármester-helyettest is, aki a bizottság tagja is egyben.

"Berki Zsoltot nem mondanám, hogy ismerem, találkoztam vele, 2016-ban vagy 2017-ben találkoztam vele, talán a Ráday utcai ingatlan értékesítése előtt. Három-négy alkalommal találkoztam vele, két ingatlan iránt érdeklődött."

Bajnai Gordon korábbi miniszterelnök múlt héten levélben válaszolt a kérdésekre. Az Anonymus-felvételen is hallható egykori miniszterelnök azt írta, hogy a róla készült illegális hangfelvétel ügyében feljelentést tett, mert szerinte a felvételek készítése, manipulált és megvágott nyilvánosságra hozatala bűncselekmény.

Korábban meghallgatták Barts J. Balázst, a vagyonkezelő vezérigazgatóját, aki elmondta, hogy sosem kapott utasítást, hogy a Városháza eladásáról tárgyaljon.

Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes az ATV-ben megerősítette, hogy részben ő volt az előterjesztője annak az anyagnak, amely a Városháza jövőjével foglalkozott, de

az ingatlan eladásával kapcsolatos terveket elvetették.

A vizsgálóbizottság január 17-én folytatja munkáját.

Nyitókép: Kovács Tamás

Kapcsolódó hang

Városháza-ügy - Tarlós István és a háttér
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018