eur:
393.79
usd:
365.13
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Zacher Gábor, a Honvéd kórház sürgősségi osztályának vezetője a Sziget Kft. sajtótájékoztatóján az Országos Mentőszolgálat fővárosi székházában 2016. augusztus 8-án.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Óriási, a koronavírussal kapcsolatos feladatról beszélt Zacher Gábor

Tart attól, hogy az oltásokat kicselező mutációk jönnek létre a nagyon alacsony oltási arányú országokban, amelyek az omikronhoz hasonlóan elterjednek a világban, a mostaninál jóval súlyosabb következményekkel járva.

A hatvani kórházban sürgősségi orvosként dolgozó szakember, toxikológus az RTL-nek elmondta: 2022-vel kapcsolatban nagy félelme az, hogy koronavírusnak újabb és újabb mutációi bukkannak majd fel, amik ki tudják cselezni az védőoltásokat, így egyre durvább járványhullámok jöhetnek.

"Kifejezetten félek attól, hogy egy igen rossz forgatókönyv megvalósulása esetén nem 5, hanem 50 millió halottja lehet a járványnak világszerte."

Rámutatott: ennek a kockázatát nagyban növeli az egyenlőtlenség a világban. Amíg nálunk 70, de más, fejlett országokban 80-90 százalékos az átoltottság, rengeteg hely van a világban, ahol 1-2 százalékos.

"Ha másért nem is, a saját érdekünkben küzdeni kellene a nagy különbségek csökkentéséért, mert a veszélyes mutációk éppen az ilyen térségekben alakulnak ki. És persze ennek az ellenkezőjét várom, vagy inkább remélem. Azt, hogy megszelídül a vírus, lecseng a járvány. Erre nagyon nagy szükségünk lenne, nem csak azért, hogy az egészségügy végre fellélegezhessen egy kicsit, hanem az egész társadalomban enyhülnie kell a súlyos stresszhelyzetnek, a borzasztó pszichés leterheltségnek. Egy friss felmérés szerint a járvány kezdete óta 30-ról 49 százalékosra nőtt itthon a depressziósok aránya, ami egészen félelmetes szám."

Mint mondta, az idei év legnagyobb feladata szerinte az, hogy az orvostudomány találjon hathatós gyógyszert, terápiát a fertőzöttek gyógyítására, hogy a halálozási rátát a lehető legnagyobb mértékben leszorítsák. Az erre vonatkozó kutatásokra fog nagy hangsúlyt fektetni az orvostudomány.

Megjegyezte, még egy dolgot szeretne ő és számos szakmabeli elérni itthon, és ez a marihuána orvosi alkalmazásának engedélyezése. "A világ sok országában evidencia a terápiás alkalmazása, Európa nagyobbik felén is" - mondta.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×