eur:
394.24
usd:
365.15
bux:
65524.89
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Sad and lonely senior gray-haired Caucasian woman talking on the mobile phone, receiving bad news. Loneliness and aging concept
Nyitókép: Gligatron/Getty Images

Új feladatot kaptak a háziorvosok

Megkönnyítené az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt, hogy a betegek kapcsolatba lépjenek a háziorvosukkal, valamint szabályként írnak elő gyógyszereket, felajánlandóként terápiákat.

Biztosítsák pácienseik számára, hogy online vagy telefonon elérhetőek legyenek, a beérkező, de nem fogadott hívásokra pedig mihamarabb reagáljanak akár visszahívással, vagy bármilyen érdemi visszajelzéssel - szerepel a Népszava birtokába jutott, Kásler Miklós miniszter által kiadott utasításban.

Mint a cikkben megemlítik, létező probléma, hogy a légúti tünetekkel jelentkező, potenciális koronavírus fertőzöttek is csak nehezen tudnak a háziorvosukkal beszélni, sokszor a vonal folyton foglalt. Gond lehet, ha az orvosnak nincs számkijelzős vagy üzenetrögzítős telefonja, mert így nem tudja, kit is kellene visszahívni.

Az utasítás tartalmaz további, kötelezettségként rögzített feladatokat is. Elrendeli, hogy

  • a háziorvosok valamennyi covid-gyanús betegnél végezzenek gyorstesztet „arra alkalmas helyen”. Mint írják: lehetőség szerint a rendelőben, „de ha erre nincs mód, úgy a beteg tartózkodási helyén, vagy közös megállapodás alapján bárhol máshol.”
  • A háziorvosok a vírusfertőzés súlyosságától függően írjanak fel gyógyszert, („enyhe és közepes tünetek fennállásakorfelnőtt személyeknek favipiravir, valamint láz- és fájdalomcsillapító szerek alkalmazása indokolt”), valamint
  • kiemelten súlyos covidos esetben („csillapíthatatlan láz, kifejezett nehézlégzés, alacson saturatio, szívelégtelenség”) intézkedjenek azonnal a kórházi beutalásról;
  • a háziorvosok az otthonukban kezelt betegek állapotát kísérjék figyelemmel.
  • A háziorvos a magas kockázatú betegeknek köteles felajánlani az antitest terápiát és annak igénybevételéhez a területileg illetékes kezelő kórházhoz irányítani a beteget.

A kockázati csoportokat is külön felsorolják a nekik adandó plusz szerekkel.

Mint ismert, a háziorvosoknak korábban előírták, hogy legalább januárban egy hétvégén tartsanak oltási akciót (és akár meg is büntethetik őket, ha nem teszik).

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×