eur:
389.42
usd:
363.15
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Elektromos határzárra figyelmeztető tábla Röszke közelében, a magyar-szerb határnál 2020. augusztus 6-án. Ezen a napon a röszkei határnál Halmosi Zsolt országos rendőrfőkapitány-helyettes és Müller Cecília országos tisztifőorvos a megnövekedett migrációs nyomásról tartott tájékoztatót.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Török rendőrök segítik a magyar határ védelmét

Két határátkelőn áll munkába az ötven török rendőr.

Török rendőrök segítik a magyar határvédelmet. Az erről szóló együttműködési megállapodást pénteken írta alá a két ország belügyminisztere Budapesten.

A Készenléti Rendőrségen tartott ünnepségen Pintér Sándor belügyminiszter elmondta: Törökország ötven rendőrt küld a magyar határra. Süleyman Soylu török belügyminiszter közölte, két magyar határállomáson állnak szolgálatba a török rendőrök.

A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint ezek a röszkei és a nagylaki átkelők.

Pintér Sándor felidézte: november 11-én Ankarában tartották a Magyar-Török Felső Szintű Stratégiai Együttműködési Tanács közös kormányzati ülését. Ennek keretében tárgyalt török kollégájával, és egyetértettek abban, hogy közös feladatuk az illegális migráció megakadályozása, az embercsempészet elleni küzdelem, valamint a határbiztonság megerősítése. A török belügyminiszter ekkor ajánlotta fel, hogy részt vállalnak a magyar határok őrizetében török tisztekkel.

Hozzátette: késedelem nélkül megkezdődhet a határforgalmi ellenőrzési feladatok végrehajtása a Törökország keleti határainál szerzett tapasztalatok hasznosításával, a most felsorakozott török vendégtisztek segítségével. Fontos előrelépésnek nevezte az együttműködést, hogy együtt hatékonyabban tudjanak fellépni a határokon átívelő bűnözéssel szemben.

Pintér Sándor szerint a megállapodás

intenzívebb tapasztalatcserére ad lehetőséget a két ország között a kiberbűnözés elleni küzdelem módszerei terén, valamint a kábítószer-bűncselekmények felderítésében

és az ezt szolgáló technológiák esetében is.

A belügyminiszter köszönetet mondott kollégájának, hogy Törökország segítő kezet nyújt a magyar és az európai közbiztonság fenntartásához és erősítéséhez.

Süleyman Soylu a felek közötti mély gyökerekre visszanyúló jó kapcsolatot emelte ki és fontos lépésnek nevezte a belügyi együttműködést, amely az ankarai közös kormányzati ülésen Recep Tayyip Erdogan török elnök és Orbán Viktor miniszterelnök által lefektetett egyezmény keretein belül valósul meg. Felidézte: Orbán Viktor arról beszélt Törökországban, hogy négy globális problémával állunk szemben: a járvány, az illegális bevándorlás, az energiaprobléma, valamint az ezekből eredő gazdasági kihívások.

A török belügyminiszter szerint mindezen globális problémák mellett a terrorizmussal, a kábítószer-bűnözéssel, a határokon átívelő bűnözéssel és a kiberbűnözéssel is meg kell küzdeni, ezek megoldásához pedig szükségesnek nevezte az együttműködést.

Süleyman Soylu felidézte, hogy 2019 februárjában Szerbiában az ottani hatóságokkal közösen több száz illegális bevándorlót tartóztattak fel, rengeteg kábítószert és fegyvert foglaltak le. Azt mondta, bízik abban, hogy jó eredményeket érnek el a magyar-török együttműködés során is.

Mindkét miniszter hangsúlyozta, hogy a belügyi együttműködést rekordidő alatt megvalósították.

Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×