eur:
395.52
usd:
364.84
bux:
65628.8
2024. március 19. kedd Bánk, József

Újabb oltási akcióheteket tervez a kormány - a nap hírei

Újabb oltási akcióheteket tervez decemberben és januárban a kormány. Oltásra biztatták az embereket közös nyilatkozatukban a visegrádi négyek Budapesten tárgyaló államfői. Elkezdődött a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó. A nap legfontosabb hírei november 29-én.

Újabb oltási akcióheteket tervez a kormány - erről a miniszterelnök kabinetfőnöke beszélt az Országgyűlés gazdasági bizottságában. Rogán Antal azt mondta: decemberben és januárban is lesz oltási kampány. Hozzátette: a kormány vizsgálja, hogy a védettségi igazolványok lejárjanak-e a második oltást követő 6-7 hónappal, de döntés még nincs erről. Hangsúlyozta: most az a legfontosabb, hogy minél többen felvegyék a harmadik oltást, a koronavírus-járvány ötödik hullámát ugyanis csak akkor lehet megelőzni.

A múlt héten az oltási kampányban 784 ezer ember kapott koronavírus elleni oltást, túlnyomó többségük a harmadik vakcinát – közölte az országos tisztifőorvos. Müller Cecília a Facebookra feltöltött videóban azt mondta, hogy 96 ezren az első oltásukat kapták meg. A szakember az első hét sikerességével indokolta, hogy még ezen a héten is, vasárnapig estig folytatódik az időpontot és regisztrációt nem igénylő akció az oltópontokon. A tisztifőorvos megerősítette, hogy a koronavírus omikron nevű variánsát még nem igazolták Magyarországon.

Oltásra biztatták az embereket közös nyilatkozatukban a visegrádi négyek Budapesten tárgyaló államfői. Azt hangsúlyozták, hogy az oltás az egyetlen valódi védelem a járvánnyal szemben. A Szépművészeti Múzeumban tartott eseményen a magyar köztársasági elnök arról is beszélt, hogy Európára fokozódó migrációs nyomás nehezedik majd a következő hónapokban, években, és erre az Európai Uniónak is fel kell készülnie. Áder János kiemelte: a visegrádi partnerek biztosították Lengyelországot szolidaritásukról.

Elkezdődött a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó. A megnyitó gálán Zuzana Caputová szlovák, és Andrzej Duda lengyel államfő is részt vett. A védettségi igazolvánnyal látogatható rendezvény vasárnapig tart a Hungexpo területén, és több mint száz országból érkeznek az eseményre. A találkozó központi kérdése, hogy miként lehet a bolygót megőrizni a következő generációknak. A Planet Budapest 2021 fővédnöke Áder János köztársasági elnök.

Az idén 6,8, jövőre is 5 százalék felett marad a gazdasági növekedés – mondta éves meghallgatásán a gazdasági bizottság ülésén a pénzügyminiszter. Varga Mihály kiemelte: a költségvetés a válság és az újraindítás idején is helyt állt, 2008-cal ellentétben nem kellett az IMF segítségét kérni, pedig a jelenlegi válság globális szinten súlyosabb volt a több mint 10 évvel ezelőttinél. Hozzátette: miközben 2008-ban és 2009-ben 1,7 százalékkal esett vissza a világgazdaság, 2020-ban és 2021-ben a recesszió mértéke elérte a 3,6 százalékot.

Egyre több európai országban azonosítják a koronavírus új, omikron nevű variánsát. A legutóbbi adatok szerint Németország, Olaszország és Svájc után Ausztriában, Portugáliában, Csehországban Skóciában és Angliában is megerősítették a koronavírus omikron variánsának jelenlétét. Ausztria már pénteken lezárta határait számos dél-afrikai országból érkező utazó előtt. Portugália hétfőn 13 esetben igazolta a koronavírus omikron változatát. Valamennyi diagnosztizált eset egy lisszaboni labdarúgóklub játékosaihoz és munkatársaihoz köthető, miután az egyik játékos nemrégiben tért vissza Dél-Afrikából.

Németországban napokon belül megalakul a válságstáb a kancellári hivatalban a koronavírus-járvány elleni védekezés összehangolására. A testület a jövendő kormány pártjainak kezdeményezésére jön létre. A stábot várhatóan a hadsereg egy magas rangú logisztikai szakértője irányítja. A nemzeti tudományos akadémia szerepét betöltő Leopoldina szerint a fertőzöttek csaknem egy százaléka 7-10 napon belül intenzív kórházi kezelésre szorul, ez hosszabb távon az ellátórendszer túlterhelődéséhez vezethet. Állásfoglalása szerint be kell vezetni az általános kötelező védőoltást.

Csehországban megerősítették a laboratóriumi vizsgálatok az új vírusmutáció, az omikron megjelenését. Közben az ügyvezető kormány a koronavírus elleni oltás kötelezővé tételét fontolgatja. Az omikron nevű variánst egy fiatal nőnél mutatták ki a szűrések. A cseh hatóságok közben betiltották azon országok állampolgárainak csehországi látogatásait, ahol az omikron feltűnt.

Lengyelországban szerdától újabb korlátozásokat vezetnek be a koronavírus omikron variánsának megjelenésének megelőzéséért. Az intézkedések értelmében december 17-ig 50 százalékra csökkentik a felső létszámkorlátot a vendéglátásban, a kulturális és sportintézményekben. Lengyelországban egyelőre nem bukkant fel az omikron variáns. Megelőző intézkedésként hét afrikai ország, köztük Dél-Afrika esetében betiltják Lengyelországból a légijáratokat.

Az Európai Unió és Nagy-Britannia közötti megállapodást sürget Franciaország a La Manche-csatornán áthaladó illegális bevándorlás kezelésére. Gérald Darmanin francia belügyminiszter elmondta: nem megoldás, hogy erről az Egyesült Királyság Franciaországgal kössön megállapodást, ahogyan azt Boris Johnson brit miniszterelnök javasolta. Jelezte, hogy Franciaország nem kívánja felmondani a két ország között 2004-ben életbe lépett kétoldalú határőrizeti egyezményt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×