eur:
395.26
usd:
372.16
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
Dottore prepara paziente per vaccinazione
Nyitókép: Pixel_away/Getty Images

Nem csak a Covid és az influenza elleni védőoltást érdemes kérni

A Covid és az influenza elleni védőoltással párhuzamosan érdemes kérni a családorvostól a tüdőgyulladás elleni vakcinát is, amely a tüdőt érintő szövődmények ellen nyújt védelmet. Az oltás krónikus betegeknek, időseknek kifejezetten javasolt, de akár már kisgyermekkorban is beadható.

Kovács Gábor belgyógyász szerint a pneumococcus – a tüdőgyulladást okozó bakteriális fertőzés – elleni védőoltásnak továbbra is fontos szerepe van, leginkább az idősebbek körében. A tüdőgyulladás elsősorban nem a Covid-fertőzésnek, hanem az influenzának az egyik leggyakoribb szövődménye, melynek során bakteriálisan felülfertőződik a gyulladt, sérülékeny tüdőszövet. Ennek oka, hogy az említett baktériumok gyakorta jelen vannak a szervezetben. Az orrmelléküregben például hosszú idei meg tudnak maradni tünetszegényen – magyarázta a szakértő –, majd a légutakon keresztül ráterjedhetnek a tüdőre is.

A belgyógyász az InfoRádió érdeklődésére elmondta, a pneumococcus elleni védőoltás általában már két éves kor fölött ajánlott. Hosszan hatásos, akár

egy egész életen át szóló védettséget biztosíthat.

Elsősorban azok számára ajánlott, akiknek az ellenállóképességük gyengébb a fertőzésekkel szemben, vagy krónikus betegségben szenvednek. A szív- és tüdőbetegek, a cukorbetegek, a vese- és májbetegek, illetve mindazok, akiknél más immunszupprimált állapot (visszafojtott, elnyomott immunrendszer) áll fenn, sérülékenyebbek lehetnek a tüdőgyulladással szemben – emlékeztetett a szakember. Hozzátette, hogy a legcélszerűbb nyáron kérni a védőoltást, amikor a legritkábbak a kórokozók, illetve fertőzések, de bármikor beadatható.

A pneumococcus elleni védőoltás a Covid és az influenza elleni vakcina mellett is bátran kérhető, azonban együtt nem jó adni, ezek között, oltástól függően, 2-4 hétnek el kell telnie.

A szakember – elsősorban a gyerekkorral kapcsolatban – azt is kiemelte:

a pneumococcus-fertőzés nemcsak tüdőgyulladást, hanem agyhártyagyulladást is okozhat, ami a védőoltás révén szintén megelőzhető.

A tüdőgyulladás elleni vakcina legjellemzőbb mellékhatása a hőemelkedés, az allergiás reakció, csalánkiütés és duzzanat kialakulása. Az oltást követően gyakorta előfordul a rossz közérzet, fáradtság egy-két napig, utána viszont ezek tünetmentesen elmúlnak.

A belgyógyász végezetül hozzátette, az oltásoknak, így a pneumococcus elleni oltásnak is lehet egyfajta rizikója, de ez messze alacsonyabb annál, mint az az előny, hogy védettséget szerzünk a fertőzéssel szemben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rezeg a léc mindkét spanyol alakulatnál
BL élőben

Rezeg a léc mindkét spanyol alakulatnál

Egygólos előnyről kezdték a negyeddöntő-visszavágót a BL-ben, 6 napja a Barcelona Párizsban 3-2-re verte a PSG-t, az Atlético otthon 2-1-re a Borussia Dortmundot. A keddi továbbjutók egymás ellen mennek a döntőért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×