eur:
393.76
usd:
365.45
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Küldöttek szavaznak a Fidesz 29. tisztújító kongresszusán Budapesten, a Hungexpón 2021. november 14-én.
Nyitókép: Küldöttek szavaznak a Fidesz 29. tisztújító kongresszusán Budapesten, a Hungexpón 2021. november 14-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Újraválasztották a Fidesz elnökének Orbán Viktort a kormánypárt tisztújító kongresszusán - a nap hírei

Országszerte többfelé magas a légszennyezettség a szálló por miatt. Emelkedett a Németország felé tartó orosz földgáz mennyisége hétvégén.

Újraválasztották a Fidesz elnökének Orbán Viktort, 1061 szavazattal a kormánypárt tisztújító kongresszusán. A kormányfő egyedüli jelölt volt a tisztségre. Az alelnökök közül Kubatov Gábor kapta a legtöbb szavazatot. Mellette új alelnöknek választották Gál Kingát, a Fidesz európai parlamenti képviselőjét Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter helyére, továbbá tisztségében maradt Németh Szilárd és Kósa Lajos.

A Fidesz fennállása óta hű maradt önmagához, Magyarországhoz és a magyar emberekhez - mondta a Fidesz tisztújító kongresszusán Orbán Viktor pártelnök. A miniszterelnök kiemelte: ha folytatódik a polgári kereszténydemokrata kormányzás, akkor tíz év alatt újra Magyarország felléphet a fejlett országok közé. A kormányfő kitért arra is, hogy a nyugdíjasoknak kifizetett 80 ezer forintos nyugdíjprémium után a 13. havi teljes nyugdíjat kifizetik. A fiatalok januártól nem fizetnek személyi jövedelemadót, emelkedik a minimálbér és a garantált bérminimum. 20 százalékkal nő az ápolók, a szociális és a kulturális ágazatban dolgozók bére. A családoknak visszafizetik a 2021-ben befizetett adót. Orbán Viktor kitért arra is, az a legfontosabb, hogy mit eddig elértünk, azt megvédjük, így a határokat a migránsoktól. Brüsszelt teljesen meg kell újítani, mielőtt darabokra hullik. Ezért támogatja a Fidesz a lengyel kezdeményezést az egész európai jobboldal újjászervezésére.

Sordöntőnek nevezte a jövő évi parlamenti választást a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely a Fidesz 29., tisztújító kongresszusán úgy fogalmazott: a Fidesz továbbra is a reményt jelenti Magyarországnak. Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter a Fidesz leköszönt alelnöke méltatta a kormány 2010 óta a családokért tett intézkedéseit. Varga Mihály pénzügyminiszter azt emelte ki a tisztújító kongresszuson, hogy Fidesz-kormány támogató válságkezelő politikája nem a megszorításokról és az adóemelésekről szól.

Fél év után bizonyítottan csökken a koronavírus elleni védőoltások hatékonysága, ezért mindenképpen szükség van a 3. emlékeztető oltás beadására – írja a kormányzati portál. A kormány november 22-től 29-ig oltási akcióhetet tart, amelyen a 101 oltóponton előzetes bejelentkezés nélkül is bárki megkaphatja a vakcinát. A tájékoztatás szerint bőven van oltóanyag, amely mindegyike biztonságos és hatékony.

Ausztriában hétfőtől szigorú kijárási korlátozásokat vezetnek be azok számára, akik eddig nem vették fel a koronavírus elleni oltást - jelentette be Alexander Schallenberg osztrák kancellár. Több millió oltatlan ember hétfőtől csak nyomós indokkal - mint például munkába járás vagy bevásárlás miatt - hagyhatja el otthonát.

A diabétesz világnapja alkalmából figyelemfelkeltő kampány indult a betegséggel élők segítésére. Magyarországon csaknem 4 ezer gyermek és sok fiatal felnőtt él 1-es típusú diabétesszel. Az állam ezért szinte teljeskörű támogatással biztosítja számukra a legkorszerűbb inzulinpumpát és a vércukormérésére is alkalmas szenzort. Továbbá segíti azt is, hogy az iskolákban és óvodákban a gyerekek minden segítséget megkapjanak a betegségük gondozásához.

Megjelent az üzemanyag hatósági árának szabályozásáról szóló rendelet a Magyar Közlönyben. A kormány a héten döntött arról, hogy befagyasztja az üzemanyagok árát. Így sem a benzin, sem pedig a gázolaj literenkénti ára nem lehet több 480 forintnál. A rendelet alapján a benzinkutakat üzemeltető vállalkozásoknak nyilvántartásba kell vetetniük magukat. Nem lehet nyilvántartásba venni azt a kutat, ahol a hatósági árnál drágábban adják az üzemanyagot.

Országszerte többfelé magas a légszennyezettség a szálló por miatt. Sajószentpéteren veszélyes, Putnokon, Kazincbarcikán, Miskolcon, Nyíregyházán, Százhalombattán, Tökölön és Dunaújvárosban egészségtelen a levegő. További 13 településen - köztük a fővárosban - kifogásolt a levegőminőség.

Elfogadta az új globális klímaegyezményt az ENSZ Éghajlat-változási konferenciája. A 197 ország küldöttei komoly kompromisszumokkal hagyták jóvá a megállapodást. Ez az első globális környezetvédelmi egyezség, amely megnevezi a szenet olyan fosszilis fűtőanyagként, amelynek használatát hosszú távon csökkenteni kell az energiatermelésben.

Emelkedett a Németország felé tartó orosz földgáz mennyisége hétvégén. A Gascade német gázvezetékhálózat-üzemeltető vállalat adatai szerint a gázszállítás mennyisége óránként meghaladta a 10 millió kilowattóra teljesítménytartalmat is.

Két újabb migránscsoport próbált átkelni Fehéroroszországból a lengyel határon - közölte a lengyel rendőrség szóvivője. Az egyik, 50 fős csoportból 22 iraki állampolgárt vettek őrizetbe. Lengyel hatósági értesülések szerint a fehérorosz határszakasz mentén jelenleg 3-4 ezer migráns tartózkodik, és hétfő óta többször próbáltak tömegesen átjutni a határon.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×