eur:
394.6
usd:
369.83
bux:
65173.95
2024. április 19. péntek Emma

Megszületett az alku a minimálbérről - a nap hírei

Egy nap alatt 74 beteg halt meg és 2595 új koronavírus-fertőzést igazoltak Magyarországon. Megkezdi pandémiás eszközvásárlási programjának kivezetését a Fed.

Egy nap alatt 74 beteg halt meg és 2595 új koronavírus-fertőzést igazoltak Magyarországon. 3.172 embert ápolnak kórházban, közülük 350-en vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek száma meghaladja a 46 ezer 400-at. Az elhunytak száma 30.994 főre emelkedett. A gyógyultak száma meghaladja a 801-ezret. Csaknem 6 millió ember kapott védőoltást, 1 millió 243 ezren már a harmadik dózist is.

Továbbra is magas koncentrációban van jelen a szennyvízben a koronavírus örökítőanyaga - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A tájékoztatás szerint az elmúlt hetek növekedési üteméhez képest lassult, de továbbra is egyértelműen növekszik a koncentráció. Emelkedő tendencia tapasztalható Békéscsaba, Debrecen, Eger, Miskolc, Szekszárd és Szombathely mintáiban. Csökkenés egyedül Nyíregyháza mintájában mérhető, a többi város szennyvizében stagnálás látható.

A magyar-dél-koreai kapcsolatok erősítésében bízik a magyar kormányfő. Orbán Viktor erről a dél-koreai elnökkel tartott találkozója után beszélt. Mun Dzse In kedden érkezett hivatalos látogatásra Magyarországra. A politikus korábban találkozott Áder János államfővel is, akivel szintén megerősítette azt a szándékot, hogy a két ország kapcsolatát a stratégiai partnerség szintjére emeljék. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az egyre bővülő kereskedelmi kapcsolatok mellett a dél-koreai vállalatok vezető szerepét emelte ki az elektromos autóiparban a világpiacon.

Jelentős előrehaladást ért el a jövő évi bérmegállapodás részleteinek kidolgozásában a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma. Ezzel a minimálbér 200 ezer forintra, a garantált bérminimum 260 ezer forintra emelkedik januártól. Az innovációs tárca tájékoztatása szerint a foglalkoztatók megfelelő ellentételezését éves szinten több mint 660 milliárd forint összértékű adócsökkentés szolgálhatja, a megtakarítást a hazai vállalkozások bérfejlesztésre fordíthatják. A szociális partnerek a napokban véglegesítik a megállapodás-tervezetet. A jövő évi bérmegállapodást november közepéig írhatják alá.

Már 20 ezren töltötték ki a gyermeket nevelők adóvisszatérítéséhez szükséges nyilatkozatot - közölte a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára. Tállai András ismét felhívta a figyelmet arra, hogy az adóhatóság azoknak folyósíthatja február 15-ig az adó-visszatérítést, akiknél ismeri az utaláshoz, postázáshoz szükséges adatokat. Megismételte: aki a december 31-ie határidőt elmulasztja, jövőre az adóbevallásában veheti igénybe az adó-visszatérítést.

Lezárult a régiók egyenlőségéről szóló kezdeményezés támogató nyilatkozatainak ellenőrzése. A Nemzeti Választási Iroda 774 ezer dokumentumot nyilvánított érvényesnek, ami az aláírások 92 százaléka. Összesen 70 ezer nyilatkozat nem felelt meg a követelményeknek. Az ellenőrzött aláírások döntő része online, elektronikus formában gyűlt össze. Az NVB eredményt megállapító határozata ellen 5 napon belül lehet felülvizsgálati kérelmet benyújtani a Kúriához.

A jövőben súlyosabban büntetnék az állatok megmérgezését, szigorúbban lépnének fel a szaporítók ellen és az állatviadalokon való részvétel is bűncselekménynek számítana. Ezt tartalmazza a fideszes képviselők által az Országgyűlésnek benyújtott, az állatok védelme érdekében szükséges egyes büntetőjogi tárgyú törvények módosítása. Az előterjesztés bővíti a természetkárosítás minősített eseteit is. Ha az Országgyűlés elfogadja, akkor a törvényjavaslat január 1-jén lép életbe.

Jelenleg az ellenzéki összefogás győzelme az egyetlen alternatíva a 2022-es parlamenti választásokon – mondta az InfoRádiónak a szocialista párt társelnöke. Tóth Bertalan, az MSZP parlamenti frakciójának vezetője az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: az MSZP számára most a közös ellenzéki program és a sikeres kampány lebonyolítása a fő cél. Hozzátette: szeretné, ha a közös listát az év végéig összeállítanák, első helyen a közös miniszterelnök-jelölt áll.

Ünnepi köszöntőkkel, díjátadással és tudományos előadással kezdődött meg a Magyar Tudomány Ünnepe idei programsorozata. Freund Tamás, az MTA elnöke köszöntőjében kiemelte: a közelmúlt történései megmutatták, hogy a tudomány miként hat a mindennapjainkra. Beszédében arra kért mindenkit, hogy lépjen fel saját környezetében a hamis, áltudományos nézetek ellen.

A biztonságos üzemeltetés és az árvízvédelem miatt a téli időszakra csökkenti a Tisza-tó szintjét a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság. A tározó szintjének egy centiméteres csökkentéséhez nagyjából egymillió köbméter vizet kell leengedni.

Polgári védelmi mechanizmusán keresztül segíti Ausztriát az ország északkeleti részében egy hete kitört erdőtűz leküzdésében az Európai Unió. Ausztria október 29-én kért segítséget a lángok eloltásához. A jelenlegi Ausztria valaha volt egyik legnagyobb erdőtüze.

Bajorországban kitilthatják az oltatlanokat a zárt térben tartott rendezvényekről, ha az eddigi ütemben nő a koronavírus-fertőzöttek száma. A német tartományban jelenleg 64 százalékos az átoltottság. Lengyelország egyes régióiban is szigoríthatnak a koronavírus elleni védekezés szabályain a fertőzések számának növekedése miatt. Az olasz kormány pedig az egészségügyi vészhelyzet meghosszabbítását mérlegeli legalább jövő tavaszig.

Még novemberben megkezdi a koronavírus-járvány miatt meghirdetett eszközvásárlási programjának fokozatos kivezetését a Fed. A testület ugyanakkor nem változtatott az irányadó dollárkamatsávon, amely tavaly március 15-e óta a 0 és 0,25 százalékos sávban van.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×