eur:
395.73
usd:
368.66
bux:
69711.91
2024. június 17. hétfő Alida, Laura

Meghozta várt döntését a Fed

Még novemberben megkezdi a koronavírus-járvány miatt meghirdetett, havi 120 milliárd dolláros eszközvásárlási programjának fokozatos kivezetését az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszer (Federal Reserve/Fed).

A Fed nyíltpiaci bizottsága (FOMC) szerdán véget ért kétnapos ülésén - a piaci várakozásokkal összhangban - úgy döntött, hogy nettó eszközvásárlásainak havi keretösszegét a kincstárjegyek esetében 10 milliárd dollárral, a jelzálog-fedezetű értékpapírok esetében pedig 5 milliárd dollárral csökkenti.

Kincstárjegyeket eddig havi legalább 80 milliárd dollár, jelzálog-fedezetű értékpapírokat pedig 40 milliárd dollár értékben vásárolt a Fed. Ez a keretösszeg novemberben 70, illetve 35 milliárd dollárra, decemberben pedig 60, illetve 30 milliárd dollárra csökken.

A bizottság úgy látja, hogy valószínűleg a következő hónapokban is hasonló mértékben csökkenti a nettó eszközvásárlások keretösszegét, de kész módosítani a vásárlások ütemét, ha a gazdasági kilátások változása ezt indokolja. Ha nem változik a menetrend, a havi 15 milliárd dolláros csökkentéssel a jövő év őszére kifut a program.

A bizottság ugyanakkor

nem változtatott az irányadó dollárkamatsávon,

azt a tavaly március 15. óta érvényes, 0,00-0,25 százalékos sávban hagyta, ugyancsak összhangban a piaci várakozásokkal.

Közleményében döntéseit azzal indokolta a bizottság, hogy a gazdaság tavaly december óta jelentősen előrelépett a Fed foglalkoztatási és inflációs céljainak irányába. Az oltási kampánynak és az erős támogatásnak köszönhetően a gazdasági és a foglalkoztatottsági mutatók tovább erősödtek, a járvány által leginkább sújtott szektorok teljesítménye javult az utóbbi hónapokban, bár a fertőzöttek számának nyáron tapasztalt emelkedése lassította a fellendülést.

Megismételte, hogy az infláció magas, de

jórészt várhatóan átmenetinek bizonyuló tényezők hatására.

A kereslet és kínálat egyensúlyának a járványhoz köthető felborulása, valamint a gazdaság újraindítása hozzájárult ahhoz, hogy jelentősen emelkedtek az árak egyes ágazatokban - mutatott rá a bizottság, amely úgy ítéli meg, hogy összességében a pénzügyi feltételek továbbra is kedvezőek, részben a gazdaságot támogató szakpolitikai intézkedéseknek, valamint az amerikai háztartások és vállalkozások gördülékeny hitelezésének köszönhetően.

A FOMC arra figyelmeztetett, hogy a gazdaság pályája továbbra is a járvány alakulásától függ. Egy eredményes oltási kampány és a kínálati korlátok enyhülése várhatóan támogatni fogja a gazdaság és a foglalkoztatottság további növekedését, valamint az infláció csökkenését. A gazdasági kilátásokat érintő kockázatok azonban továbbra is fennállnak.

A nyíltpiaci bizottság jelezte, hogy a teljes foglalkoztatottság és a 2 százalékos inflációs cél eléréséig fenntartja az alkalmazkodó monetáris politikai irányvonalat.

Jerome Powell, a Fed elnöke sajtótájékoztatóján egyebek között arról beszélt, hogy

még nem jött el a kamatemelés ideje, mert annak előfeltétele a teljes foglalkoztatottság elérése. Megítélésük szerint a jövő év közepére javulhat annyit a munkaerőpiaci helyzet,

hogy úgy ítéljék meg, elérték ezt a célt. Ez kulcsfontosságú akadály, a Fed csak a teljes foglalkoztatottság elérése után veszi fontolóra a kamatemelést.

Elmondta azt is , hogy nem látnak olyan "aggasztó növekedést" a munkavállalói bérekben, amely növelné az ár-bér spirál jelenség kialakulásának kockázatát, ami pedig arra kényszerítené a Fedet, hogy a vártnál hamarabb cselekedjen az infláció megfékezésének érdekében. Elismerte, hogy a pénzromlás üteme jelentősen meghaladja az inflációs célt, és az erős infláció a korábban vártnál tovább fog tartani, de ezzel együtt is biztos abban, hogy átmeneti tényezők állnak e jelenség mögött, hosszú távon az infláció visszatér a 2 százalékos cél felé.

A világjárvány lecsengésével az ellátási lánc zavarai megszűnnek és a foglalkoztatottság növekedése gyorsulni fog - vélte Powell. Hozzátette, hogy ha mindez megtörténik, az infláció is csökkenni fog a jelenlegi magas szintről. Ennek időpontja azonban nagyon bizonytalan.

Powell kijelentéseinek és a Fed döntéseinek hatására a dollár gyengült a főbb devizákkal szemben, az irányadó New York-i tőzsdeindexek pedig határozott emelkedésre váltottak. A Dow Jones ipari átlag 0,31 százalékos, az S&P 500-as index 0,61 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig már 1,06 százalékos pluszban állt zárás előtt tíz perccel.

Címlapról ajánljuk
A politikai „kihalás” fenyegeti a torykat

A politikai „kihalás” fenyegeti a torykat

„Politikai kihalás” fenyegeti a brit Konzervatív pártot – így jellemezhető egy új közvélemény-kutatás, amely szerint az Egyesült Királyság kormányát adó erő parlamenti képviselete drámai módon visszaesik a július 4-i választások után.

Karácsony Gergely a Kúriához fordult, új választást szeretne - itt vannak az indokai

Budapest főpolgármestere beadta hétfőn a Kúriának azt az indítványt, amelyben a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését és a szavazásnak az egész városban történő megismétlését kéri.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.18. kedd, 18:00
Horváth Péter
a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke
Csúcsdöntésekkel indul a hét az amerikai tőzsdén

Csúcsdöntésekkel indul a hét az amerikai tőzsdén

Vegyes mozgásokkal indult a hét a tőzsdéken, az ázsiai piacokon nem alakult ki határozott irány, miután a befektetők egy sor friss gazdasági adatot értékeltek, beleérve az vártnál jobban alakuló kiskereskedelmi számokat, és a vártnál rosszabb ipari statisztikákat. A kedvezőtlen ázsiai hétindítás ellenére az európai piacokon pozitív felütéssel indult a nap a múlt heti lejtmenet után, bár a nyitástól távolodva elkezdett fogyni a lendület és délutánra vegyes mozgások alakultak ki. Az amerikai indexek emelkedtek, új történelmi csúcsok születtek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×