eur:
394.33
usd:
364.89
bux:
65446.78
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Angel figure sitting on an old headstone in a cemetery. Vintage, retro monochrome image with copy space. Halloween, all saints background concept.
Nyitókép: Gaschwald/Getty Images

Drágul a temetkezés, és még drágább lesz – lenne megoldás

Drágult a temetés, mert drágult a koporsófa és a benzin, de januárban további 10 százalékos áremelkedés várható, részben a minimálbér növelése miatt – mondta az InfoRádiónak az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület elnöke. Puskás Béla szerint az államnak csökkentenie kellene a temetkezés áfáját, és teljes mértékben át kellene vállalnia a temetőfenntartás költségeit.

Az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület úgy számol, hogy 10 százalékos szolgáltatási díjemelésre lenne szükség, és akkor is csak a költségeik egy részét fogják tudni kigazdálkodni. Puskás Béla emlékeztetett, hogy a kiadásainkat jelentős mértékben a munkabér jellegű kifizetések és az ezeket terhelő adó határozza meg. A kötelező minimálbér és az „elvárt” bérminimum január 1-i jelentős emelése szintén befolyásolja egy-egy temetkezési cég árbevételét, később pedig a kiadásokat. „Tehát úgy gondolom, hogy ez a 10 százalékos díjemelés egy nagyon szerény, mérsékelt díjemelés” – fogalmazott a szakember, megjegyezve, nagy kérdés, hogy a kötelező díjak emelésére sor kerülhet-e január 1-től, hiszen az előző évben kormánydöntéssel, a rendkívüli helyzetre való tekintettel a kötelező díjak nem kerültek emelésre.

Puskás Béla a drasztikus sírhelyárakat illetően azt mondta, azok elsősorban Budapestre jellemzőek, azonban a problémát nem ebben látja, hanem az egyéb díjakban. Köztük a létesítményhasználati díj, ami nem épülethasználatot jelent, hanem a temető működését, működtetését, aminek a költsége gyakorlatilag teljesen rá van terhelve a lakosságra. Egy-egy temetkezési szolgáltatás igénybevétele során ezeket a díjakat meg kell fizetni, a temetőüzemeltetőnek pedig ezeket a pénzeket vissza kell forgatnia a temetőüzemeltetés költségeire, és évente egyszer a a tulajdonos önkormányzat felé el kell számolnia – magyarázta az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület elnöke hangsúlyozva, hogy ezek a díjak mégsem fedezik a temetőüzemeltetés teljes költségét, és erre a legritkább esetben adnak pénzt a tulajdonos önkormányzatok.

Következésképp a temetőüzemeltetők arra kényszerülnek, hogy az egyéb bevételeikből, többek között a temetkezési szolgáltatások árbevételeiből csoportosítsanak át pénzeket, holott, amikor a törvényt elfogadták, a jogalkotó úgy gondolkodott, hogy tilos az átcsoportosítás, mert az közvetlen árdrágítást jelentene. „Ez következik be Magyarországon, szinte az egész országban hasonló tendencia van,

minden költséget megfizettetünk a lakossággal,

és a megrendelő, hozzátartozó azt látja, hogy milyen drasztikusak az árak” – fogalmazott Puskás Béla.

Pedig egy átlagos temetésből nagyjából 80 ezer forint a kötelező díj, míg az adók, járulékok és minden egyéb hasonló összeget tesz ki, tehát a fennmaradó össze, amivel a temetkezési szolgáltatónak kelléket, felszerelést kell biztosítania az embereinek. Mindehhez jön még az áfa, ami nem kis tétel, amiért viszont tényleg nem kap semmit a hozzátartozó – összegezte az ipartestület vezetője. „Az emberek úgy érzik, hogy a befizetett pénzük egy részéért nem kapnak tényleges szolgáltatást.”

Puskás Béla meglátása szerint, ahogyan ez Nyugat-Európában is megszokott,

a temetőüzemeltetés teljes költségét az államnak kellene viselnie, vagy ezt a szolgáltatást is a kedvezményes áfakörbe kellene tenni,

mert „27 százalék, különösen a kispénzű emberek esetében, óriási teher”. Mint mondta, a szakmai szervezetek már tettek hasonló javaslatot, erre azonban eddig nem találtak támogatót. „Nyilván az, amit én mondok, ez nem túl népszerű bizonyos körökben, de a tények akkor is tényleg, hogyha elhallgatjuk azok” – zárta szavait.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×