Bár a gomba etimológiailag is egy speciális, máshová nem elhelyezhető élőlény – se nem állat, se nem növény, nem fotoszintetizál, mégis ragyogóan megél –, élelmezési szempontból rendkívül fontos táplálék – emlékeztetett Szendrei László. Elsősorban azért, mert
olyan D-vitaminokat tartalmaz, amelyek az emberi szervezet számára könnyen felvehetők, továbbá magas rosttartalma miatt
– emésztési szempontból – még a betegek számára is könnyen, jól fogyasztható. Nem beszélve arról, hogy olyan ásványi anyagokat és egyéb vitaminpaneleket tartalmaz, amelyek fogyasztása a pandémiás helyzetben kiemelten fontos lenne – sorolta a szakember.
Ezzel szemben a magyarok nagyon kevés, egy-másfél kiló gombát fogyasztanak évente, ami az európai uniós átlagnak a felét jelenti.
„Mindenkit arra biztatok, hogy fogyasszon sok hazai gombát és hazai zöldséget-gyümölcsöt” – emelte ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Heves megyei elnöke.
Mint mondta, az Európai Friss Csapat programot két fontos szándék vezérli: egyfelől, hogy a fiatalabb generációkat megtanítsák arra, hogy egészséges élelmiszert fogyasszanak, ezáltal vélhetően egészséges és hosszú életet fognak élni. A másik, szintén nem titkolt szándék, hogy bővíteni lehessen a piacot, és azokat a termelőket, akik már belefogtak a termesztésre, esetleg gondolkodnak rajta, olyan helyzetbe hozzák, hogy a megtermelt áruikat értékesíteni tudják.
Mindebben pedig a közétkeztetésnek igen fontos szerepe van – vélekedett Szendrei László. „Hogy egészséges magyar élelmiszer, zöldség, gyümölcs és gomba kerüljön az asztalra” – tette hozzá.