INFORÁDIÓ
2022. augusztus 17. szerda
Jácint

gyermekorvos

koronavírus

influenza

betegség

egészségügy

házi gyermekorvosok egyesülete

havasi katalin

allergia

Child with runny nose. Mother helping to blow kids nose with paper tissue. Seasonal sickness.

Hiába feszültek a szülők, a szakértő azt kéri, minden "tünetes" gyerek maradjon otthon

Infostart / InfoRádió - Varga Mónika

Rengeteg a beteg gyerek, a koronavírus mellett rengeteg légúti vírus is fertőz, hamarosan pedig az influenzaszezon is kezdődik. A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke azt tanácsolja a szülőknek, hogy a járvány miatt még enyhe tünetekkel is maradjon otthon a gyerek.

Nagyüzem van a gyermekorvosi rendelőkben, praxisonként akár napi 100 gyereket is fogadnak.

„Nagyon sokféle vírus van most a levegőben” – fogalmazott az InfoRádiónak a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke. Havasi Katalin elmondása szerint míg tavaly a járványügyi intézkedések miatt elmaradtak a szokásos tavaszi és őszi vírusfertőzések, most sokkal erősebben támadnak a kórokozók.

Egyszerre jelentek meg a közösségekben a náthás, a lázas és a hasmenéses gyerekek, ráadásul tovább „színezi a képet”, hogy maga a koronavírus is egyre jobban terjed az országban – tette hozzá.

„Ha még hozzáadjuk az allergiás betegség szezonját, akkor valóban azt a végeredményt látjuk, hogy szinte minden osztályban, óvodai csoportban vannak hiányzók, de van, ahol akár az osztály, a csoport fele is hiányzik egyszerre” – fogalmazott.

Hamarosan pedig az influenzaszezon is indul. A helyzetet nehezíti, hogy az említett betegségek tünetei nagyon hasonlóak a koronavíruséhoz. Így a gyermekorvosoknak már készül a protokoll, hogy mi alapján küldjék tesztre a gyerekeket – ismertette Havasi Katalin. A szakember szerint ha valaki találkozott koronavírusos beteggel, ha a környezetében többen lettek egyszerre betegek, mindenképpen érdemes tesztelni, hiszen akár a család összes tagja viheti tovább a fertőzést.

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke hangsúlyozta, hogy már egy egyszerű orrfolyás is lehet a Covid tünete, így

fontos, hogy a gyerekeket még enyhe panaszokkal se vigyék közösségbe.

A delta variáns miatt az orrgaratban kialakuló csíraszám ugyanis többszöröse a korábbiaknak, ennél fogva sokkal fertőzőbb lehet a beteg – magyarázta. Bár korábban szó volt arról, hogy talán a kisgyerekek nem is nagyon fertőznek, ebben az esetben nem így van.

Havasi Katalin szerint különösen fontos, hogy a koronavírus fertőzésének veszélye miatt a szülők először telefonon keressék fel a gyerekorvost. A szakemberek, amit lehet igyekeznek telemedicína útján diagnosztizálni, ha ez nem lehetséges, akkor a beteg időpontot kap, így látják el a bonyolultabb eseteket.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Kyryl Gorlov/Getty Images

Kapcsolódó hang

Szakértő: még enyhe panaszokkal is maradjon otthon a gyerek
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018