INFORÁDIÓ
2021. október 17. vasárnap
Hedvig

a nap hírei

szja

visszatérítés

A családokban mindkét szülő visszakapja a 2021-ben befizetett szja-t az átlagjövedelem szintjéig - a nap hírei

Infostart

A kormányfő szerint semmi köze Ukrajnának a hétfőn aláírt magyar-orosz gázszerződéshez. Kádár Andrea vezeti az Országos Atomenergia Hivatalt.

Minden 18 év alatti gyereket nevelő család az átlagjövedelem szintjéig visszakapja a 2021-es évben befizetett személyi-jövedelemadót – erősítette meg a kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely elmondta: ezt az államkincstár visszafizeti a jövő év elején, mivel a gazdasági növekedés biztosan meghaladja az 5 és fél százalékot. Az InfoRádió kérdésére arról is beszélt: a kormány még nem tárgyalt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara előterjesztéséről, amely szerint a munkáltatók kötelezővé tehetnék dolgozóik számára a védettségi igazolványt. Azt is közölte: a hitelmoratórium esetében a járvány előtti 18 hónaphoz kell viszonyítani a 25 százalékos bevételcsökkenést, ami 2018 szeptemberével kezdődik.

Magyar szuverenitási kérdésnek tartja a hétfőn aláírt magyar-orosz gázszerződést a kormányfő, szerinte az ügyhöz Ukrajnának semmi köze nincs. Orbán Viktor azután beszélt erről, hogy a kijevi kormány az Európai Bizottságnál támadja meg a Gazprommal kötött, 15 évre szóló egyezséget. A magyar kormányfő csehországi tárgyalásain kérdésre válaszolva hangsúlyozta: kizárólag a magyar kormány döntheti el, hogy az energiát milyen útvonalon szállítja Magyarországra. Hangsúlyozta: a döntésnél egyetlen szempont van, az, hogy melyik garantálja a legnagyobb biztonságot. Kedden bekérette egymás nagyköveteit az ukrán és a magyar külügyminisztérium.

A párizsi klímamegállapodásnak megfelelően Magyarország klímasemlegességét ígérte 2050-re Strasbourgban a magyar államfő. Áder János az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése környezetvédelmi témájú magas szintű vitáján szólalt fel. A köztársasági elnök ismét arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarország, az Európai Unió tagországai közül elsőként ratifikálta a párizsi klímamegállapodást. A magyar államfő a 2015 decemberében elfogadott egyezség végrehajtását sürgette, mert szerinte az országok egyre távolabb vannak a kijelölt céloktól.

140 éjjeli menedékhelyként szolgáló férőhellyel bővül a fővárosi hajléktalanellátás a Gyáli úton – határozott a Fővárosi Közgyűlés. A testület azt is jóváhagyta, hogy a Fehér Köz nappali melegedője melletti területen elhelyezett 20 lakókonténert bevonják az ellátásba. Ezek egyenként 14 négyzetméteresek, 2 ember elhelyezésére alkalmasak, így 40 hajléktalan befogadására alkalmas éjjeli menedékhely jön létre.

Szeptember 29-től Kádár Andrea vezeti az Országos Atomenergia Hivatalt. Tevékenységének fő célja a hazai nukleáris felügyeleti rendszer megerősítése. A hivatal jövő januártól kikerül a kormány közvetlen ellenőrzése alól és önálló szabályozó szervezetként működik. Az átalakulás egy nemzetközileg is hatékony modell alapján történik.

Új elnök-vezérigazgató áll az MVM Csoport élén. Mager Andrea, nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter 2021. október 1-el. Czepek Gábort nevezte ki az MVM Csoport élére. Kóbor György, korábbi elnök-vezérigazgató közös megegyezéssel távozik a cégtől. Czepek Gábor 2018. december 18-tól a Szerencsejáték Zrt. vezérigazgatója volt.

Nyilvánosságra hozták az idei Prima Primissima Díj 10 kategóriájának 3-3 jelöltjét. A 19 éves elismerés jelöltjeinek listáján az idén is a magyar tudomány, művészet, kultúra és sport példaértékű teljesítményt nyújtó képviselői szerepelnek. A közönség újra lehetőséget kap a szavazásra, és a Prima jelöltekre is lehet majd voksolni. A koronavírus-járvány miatt tavaly elmaradt a díjátadó.

Vasárnap kezdi a tárgyalásokat az új kormány megalakításáról a szeptember 26-i Bundestag választáson győztes Német Szociáldemokrata Párt. Vasárnap délelőtt a liberális Szabad Demokrata Párt, este a Zöldek küldöttségét fogadják a tömörülés képviselői. Az SPD főtitkára azt mondta: az eddig kormányzó CDU-CSU pártszövetséggel nem kívánnak együttműködni. Előzőleg a két párt ugyanakkor azt hangsúlyozta: készen áll a tárgyalásra minden demokratikus párttal, mert egyetlen politikai erő sem szerzett a választóktól kizárólagos kormányalakítási felhatalmazást.

Szlovénia felfüggeszti a koronavírus elleni egyadagos Janssen oltóanyagának alkalmazását, amíg ki nem derül, van-e összefüggés egy haláleset és a vakcina használata között. Az elhunyt fiatal lány két hete kapta meg a vakcinát, majd néhány napja agyvérzéssel vitték kórházba, de már nem tudták megmenteni az életét. A szakmai csoport vezetője szerint a halál okának kivizsgálása várhatóan egy hétig tart majd.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018