eur:
393.01
usd:
366.42
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

A családokban mindkét szülő visszakapja a 2021-ben befizetett szja-t az átlagjövedelem szintjéig - a nap hírei

A kormányfő szerint semmi köze Ukrajnának a hétfőn aláírt magyar-orosz gázszerződéshez. Kádár Andrea vezeti az Országos Atomenergia Hivatalt.

Minden 18 év alatti gyereket nevelő család az átlagjövedelem szintjéig visszakapja a 2021-es évben befizetett személyi-jövedelemadót – erősítette meg a kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely elmondta: ezt az államkincstár visszafizeti a jövő év elején, mivel a gazdasági növekedés biztosan meghaladja az 5 és fél százalékot. Az InfoRádió kérdésére arról is beszélt: a kormány még nem tárgyalt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara előterjesztéséről, amely szerint a munkáltatók kötelezővé tehetnék dolgozóik számára a védettségi igazolványt. Azt is közölte: a hitelmoratórium esetében a járvány előtti 18 hónaphoz kell viszonyítani a 25 százalékos bevételcsökkenést, ami 2018 szeptemberével kezdődik.

Magyar szuverenitási kérdésnek tartja a hétfőn aláírt magyar-orosz gázszerződést a kormányfő, szerinte az ügyhöz Ukrajnának semmi köze nincs. Orbán Viktor azután beszélt erről, hogy a kijevi kormány az Európai Bizottságnál támadja meg a Gazprommal kötött, 15 évre szóló egyezséget. A magyar kormányfő csehországi tárgyalásain kérdésre válaszolva hangsúlyozta: kizárólag a magyar kormány döntheti el, hogy az energiát milyen útvonalon szállítja Magyarországra. Hangsúlyozta: a döntésnél egyetlen szempont van, az, hogy melyik garantálja a legnagyobb biztonságot. Kedden bekérette egymás nagyköveteit az ukrán és a magyar külügyminisztérium.

A párizsi klímamegállapodásnak megfelelően Magyarország klímasemlegességét ígérte 2050-re Strasbourgban a magyar államfő. Áder János az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése környezetvédelmi témájú magas szintű vitáján szólalt fel. A köztársasági elnök ismét arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarország, az Európai Unió tagországai közül elsőként ratifikálta a párizsi klímamegállapodást. A magyar államfő a 2015 decemberében elfogadott egyezség végrehajtását sürgette, mert szerinte az országok egyre távolabb vannak a kijelölt céloktól.

140 éjjeli menedékhelyként szolgáló férőhellyel bővül a fővárosi hajléktalanellátás a Gyáli úton – határozott a Fővárosi Közgyűlés. A testület azt is jóváhagyta, hogy a Fehér Köz nappali melegedője melletti területen elhelyezett 20 lakókonténert bevonják az ellátásba. Ezek egyenként 14 négyzetméteresek, 2 ember elhelyezésére alkalmasak, így 40 hajléktalan befogadására alkalmas éjjeli menedékhely jön létre.

Szeptember 29-től Kádár Andrea vezeti az Országos Atomenergia Hivatalt. Tevékenységének fő célja a hazai nukleáris felügyeleti rendszer megerősítése. A hivatal jövő januártól kikerül a kormány közvetlen ellenőrzése alól és önálló szabályozó szervezetként működik. Az átalakulás egy nemzetközileg is hatékony modell alapján történik.

Új elnök-vezérigazgató áll az MVM Csoport élén. Mager Andrea, nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter 2021. október 1-el. Czepek Gábort nevezte ki az MVM Csoport élére. Kóbor György, korábbi elnök-vezérigazgató közös megegyezéssel távozik a cégtől. Czepek Gábor 2018. december 18-tól a Szerencsejáték Zrt. vezérigazgatója volt.

Nyilvánosságra hozták az idei Prima Primissima Díj 10 kategóriájának 3-3 jelöltjét. A 19 éves elismerés jelöltjeinek listáján az idén is a magyar tudomány, művészet, kultúra és sport példaértékű teljesítményt nyújtó képviselői szerepelnek. A közönség újra lehetőséget kap a szavazásra, és a Prima jelöltekre is lehet majd voksolni. A koronavírus-járvány miatt tavaly elmaradt a díjátadó.

Vasárnap kezdi a tárgyalásokat az új kormány megalakításáról a szeptember 26-i Bundestag választáson győztes Német Szociáldemokrata Párt. Vasárnap délelőtt a liberális Szabad Demokrata Párt, este a Zöldek küldöttségét fogadják a tömörülés képviselői. Az SPD főtitkára azt mondta: az eddig kormányzó CDU-CSU pártszövetséggel nem kívánnak együttműködni. Előzőleg a két párt ugyanakkor azt hangsúlyozta: készen áll a tárgyalásra minden demokratikus párttal, mert egyetlen politikai erő sem szerzett a választóktól kizárólagos kormányalakítási felhatalmazást.

Szlovénia felfüggeszti a koronavírus elleni egyadagos Janssen oltóanyagának alkalmazását, amíg ki nem derül, van-e összefüggés egy haláleset és a vakcina használata között. Az elhunyt fiatal lány két hete kapta meg a vakcinát, majd néhány napja agyvérzéssel vitték kórházba, de már nem tudták megmenteni az életét. A szakmai csoport vezetője szerint a halál okának kivizsgálása várhatóan egy hétig tart majd.

Címlapról ajánljuk

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

Az elmúlt években újra emelkedett a Diszkont Kincstárjegyek (DKJ) aránya a magyar adósságfinanszírozáson belül, azt követően, hogy 2015-2021 között jelentősen visszaesett az állományuk. A Diszkont Kincstárjegy fontos likviditáskezelési eszköz, ezzel tudja ugyanis a finanszírozási igény rövidtávú ingadozását simítani az állam. 2024-ben fontos változások tapasztalhatók ezen a piacon, jelentősen csökkenhet a forgalomban lévő sorozatok száma és hamarosan elindulhat a csereaukciós rendszer.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×