eur:
392.91
usd:
366.3
bux:
66797.48
2024. április 25. csütörtök Márk
Önkéntesek PET-palackokkal töltött zsákokat pakolnak le egy kishajóról a Tisza partján, Tiszaszőlős közelében 2020. november 11-én. A Tisztítsuk meg az országot! programban a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság és a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. munkatársai, valamint a Tiszai PET Kupa önkéntesei takarítják a Tisza-tavat és környékét.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Csak akkor lesz vége a PET-kupának, ha megszűnik az illegális hulladéklerakás

Addig is építgetik az infrastruktúrát a folyók tisztításához - a Tiszán és egyes mellékfolyóin így állnak a munkával. A PET-kupa projektmenedzserét kérdeztük.

Az idei évben a Tisza környékén rendezték a PET-kupa legtöbb fordulóját, ennek során alakult ki a Kiskörei vízlépcsőnél egy kisebb hulladékkezelő központ, amely még sokáig segíti a környezetvédők munkáját - vélekedett Gyalai-Korpos Miklós, a PET-kupa projektmendzsere.

"A Tisza szinte minden egyes szakaszán jártunk, két versenyünk volt már, augusztus elején a klasszikus Felső-Tiszai PET-kupa immár kilencedik alkalommal, és második alkalommal volt PET-kupa júniusban a Tisza-tavon. Egyéb programok keretei között takarítottuk a Tisza egyéb részeit, az árteret. Azt kell mondanom, hogy mindenhol van szennyezés, és létszámfüggő, hogy mennyire sok hulladékot tudunk összeszedni. A leghatékonyabb infrastruktúránk Kiskörén van, ahol a duzzasztónál létesült az első folyómentő központunk, egy komplex hulladékkezelő infrastruktúra" - ecsetelte Gyalai-Korpos Miklós.

Ez utóbbi megvalósításában a vállalati szféra (Coca Cola), a civilek és a kormány, illetve a vízügy is részt vett.

A szerveződés ezt követően a Bodrogra megy, első alkalommal indul Szlovákiából, Zemplénből, három nap alatt jut el Sárospatakig. Idáig csak kenukkal mennek, utána azonban több csapat is csatlakozik, és PET-hajók is részt vesznek az akcióban.

A vízből és az árterekről kihalászott szemét nagy részét újrahasznosításra tudják küldeni – a folyamatnak csak akkor lehet vége, ha megszűnik az illegális hulladéklerakás is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×