eur:
390.46
usd:
368.73
bux:
55356.93
2023. szeptember 25. hétfő Eufrozina, Kende
Kerékpárosok és gyalogosok közlekednek a gépjárműforgalom elől a hétvégére lezárt pesti alsó rakparton 2020. május 16-án. A rakpartot május 16-án hajnalban zárták le a gépjárműforgalom elől, a zárás feloldása másnap 23 óra körül várható. A rakpart használata során a koronavírus-járvány miatt meghozott általános szabályok mellett további előírásokat is be kell tartani, például a bicikliseknek 10 km/h-ás a megengedett legnagyobb sebesség.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Elsőként a pesti alsó rakpart Parlament környéki szakasza újul meg

Három fázisban újul meg a pesti alsó rakpart – közölte a főpolgármester kabinetfőnöke sajtótájékoztatóján a Országház Látógatóközpontja mellett zajló munkálatok helyszínén.

Balogh Samu elmondta: az első fázisban a Margit híd és a Kossuth tér közötti szakasz újul meg, amelynek már a 2017-es vizes világbajnokságra el kellett volna készülnie. Ezt az adósságot törleszti a főváros, befejezve azt a gyalogos sétányt, amely a belvárosból a Duna Arénáig ér majd – mondta.

A kabinetfőnök hozzátette: a fővárosi önkormányzat keze meg van kötve ebben az ügyben.

A beruházáshoz ugyanis részben állami költségvetést használnak fel, amellyel december végéig el kell számolniuk, ellenkező esetben a forrás elveszne Budapest számára.

Meg kellett tehát kezdeni és be is kell fejezni ezen a szakaszon a beruházást – mondta.

A második szakaszban Budapest egyik legveszélyesebb főnyomócsövének rekonstrukcióját végzik el, a mintegy ötvenéves főnyomócső élettartama végéhez ért, ami hatalmas kockázatot jelent – fogalmazott a kabinetfőnök, halaszthatatlannak nevezve a beruházást a főváros ivóvízellátásának biztonsága érdekében.

"A fővárosnak a kormányzati elvonások és a szűkös anyagi helyzete miatt nincsen arra forrása, hogy kellő mértékben megújítsa a fővárosi közműhálózatot, így az ivóvízhálózatot sem" – fogalmazott. Az augusztus 23-án a Lánchídtól északra induló beruházást a Fővárosi Vízművek saját forrásból valósítja meg. A föld alatt zajló munkálatok újabb közlekedési korlátozást nem okoznak.

A harmadik fázisban valósul meg a RAK-PARK projekt, amelyet a kormánnyal közösen valósít meg a főváros. Hamarosan a végéhez ér a kiviteli tervekre kiírt közbeszerzés – mondta, reményét fejezve ki, hogy a szerződéseket is rövid időn belül meg tudják kötni. A műszaki tartalmat, a részleteket, a projekt lebonyolítását a Budapest Fejlesztési Központtal közösen készíti elő a Budapesti Közlekedési Központ, a megvalósítást pedig a kormány vállalta.

A cél az, hogy jóval zöldebb legyen a pesti alsó rakpart, váljon igazi pesti korzóvá, több tér jusson a gyalogosoknak, a kerékpárosoknak – mondta Balogh Samu. Hozzátette:

a beruházás leghamarabb jövőre kezdődhet el, a cél az, hogy a RAK-PARK projekt első üteme 2023-ra elkészüljön.

Kérdésre válaszolva a kabinetfőnök elmondta: a Blaha Lujza téren augusztus 9. és 19. között megduplázták a felújítási munkálatok sebességét, hogy csökkentsék az őszi korlátozások időtartamát, amikor már nagyobb a forgalom.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×