eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Nagyjából 400 ezer idős még nincs beoltva a koronavírus ellen itthon - a nap hírei

Másodfokú hőségriasztást rendelt el szombattól hétfő éjfélig a tisztifőorvos. Afganisztánban humanitárius katasztrófától tartanak az ENSZ segélyszervezetei .

Nagyjából 400 ezer idős ember még nincs beoltva a koronavírus ellen, miközben ők vannak leginkább kitéve a fertőzés súlyos lefolyásának - hívta fel a figyelmet a kormányzati koronavírus portál. Magyarországon a 2,5 millió 60 évnél idősebb ember 84 százalékát már beoltották a koronavírus ellen, sokan már a harmadik vakcinát is megkapták.

Eddig 83 ezren regisztráltak a harmadik oltásra és 75 ezren már meg is kapták az emlékeztető adagot – mondta el a Magyar Nemzetnek az oltási munkacsoport vezetője. György István kiemelte: a harmadik oltásra azért van szükség, mert rendkívül gyorsan terjednek a vírus új mutációi. A vakcinára a háziorvosoknál is lehet jelentkezni, de a beadása a központi oltóhelyeken zajlik.

Az elmúlt 24 órában egy ember halt meg a koronavírus okozta szövődményekben 104 új fertőzöttet regisztráltak. 83 beteget ápolnak kórházban, közülük 14-en vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek száma 14 ezer körülire csökkent.

Szünetelteti a halasztható műtéteket a Baleseti Intézet, miután leállt a Dél-pesti Centrumkórház és a János-kórház traumatológiai ellátása. Kunetz Zsombor egészségügyi elemző a Facebookon tette közzé azt a levelet, amelyben a Baleseti Intézet vezetése tájékoztat, az intézkedés augusztus 23-ig érvényes. A levél szerint a traumatológiai ellátás leállása miatt a baleseti ambulanciájára extrém terhelés hárul.

Két ember is meghalt a Balatonban csütörtökön. Egy 15 éves fiú Balatonfenyvesen vízibicikliről ugrott vagy esett a vízbe és elmerült. Kimentették, újraélesztették, de a kórházban meghalt. Egy 57 éves férfi Balatonföldváron kisvízben lett rosszul és meghalt. míg tavaly nyolcan vesztették életüket a Balatonban, júliusban már elérte a 13-at az ilyen halálesetek száma.

Másodfokú hőségriasztást rendelt el szombattól hétfő éjfélig a tisztifőorvos. A Nemzeti Népegészségügyi Központ és a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felhívja a figyelmet, hogy a hőség megterheli az egészséges szervezet is, de különösen veszélyeztetett helyzetben vannak a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők.

Júniusban mintegy 28 százalékkal nőtt az építőipari termelés az egy évvel korábbihoz képest. Az előző hónaphoz viszonyítva 3,5 százalékkal volt nagyobb a teljesítmény. Az építőipari vállalkozások június végi szerződésállománya 21 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

Új történelmi csúcson zárt a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 50.378 ponton. A részvénypiac forgalma kevesebb mint 5 és fél milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Az Energiahivatal adatai szerint továbbra is Magyarországon a legkedvezőbb az energia ára az Európai Unión belül. Júliusban a földgáz lakossági átlagára 2,8 eurócent volt kilowattóránként. A villamos energiáért 10 és fél eurócentet kellett fizetni kilowattóránként a lakossági fogyasztóknak.

Csaknem 60 százalékkal nőtt az illegális határátlépések száma az év első felében - jelentette a Frontex. Bakondi György, a magyar miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója azt mondta, hogy a nyugat-balkáni útvonalon rekedt migránstömegek a tartalékaikat felélve próbálnak Magyarországra jutni.

Görögországban a hőség csökkenése és az esőzések után sikerült megfékezni az erdőtüzeket. A tűzoltók azonban készenlétben maradnak arra az esetre, ha Évia szigetén, vagy a peloponnészoszi Árkádia régióban újra fellángolna valamelyik kisebb tűz a hétvégére jeleztt erős szélben.

Törökországban már 27 halálos áldozata van az északi részeken pusztító áradásoknak. A víz számtalan autót ragadott magával, házak váltak lakhatatlanná, a földcsuszamlások miatt pedig sok út járhatatlan. Több híd is összeomlott. Az ország délnyugati részén már sikerült megfékezni az erdőtüzeket.

Afganisztánban humanitárius katasztrófától tartanak az ENSZ segélyszervezetei, a tálib lázadók gyors területfoglalása miatt. A menekültügyi főbiztosság szóvivője azt mondta, hogy főleg a nők és a gyerekek próbálnak biztonságos helyre menekülni a tálibok elől. Felszólította Afganisztán szomszédos országait, hogy tartsák nyitva határaikat a menekülők előtt, és segítséget igért az ellátásukhoz.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×