eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Koronavírus elleni oltásra érkezik egy férfi a békéscsabai Réthy Pál kórház oltópontjára 2021. június 29-én.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Emelkednek az esetszámok, nőtt a szennyvízben mért koronavírus-koncentráció - a nap hírei

Kamatot emelt a jegybank, és a monetáris szigorítás folytatását ígérte. Ismét életbe lépett a vörös kód a hőség miatt.

A harmadik oltás felvételét elsősorban időseknek, krónikus betegségben szenvedőknek, legyengült immunrendszerű betegeknek ajánlják – mondta az országos tisztifőorvos. Müller Cecília a közmédiának megerősítette, hogy a szakmai ajánlás szerint aki első két oltásnak vektorvakcinát kapott, az elölt vírust tartalmazó vagy mRNS-vakcinát kaphat emlékeztetőül és fordítva. Ugyanakkor az is lehetséges, hogy valaki ugyanazt az oltást kapja harmadikként, mint amilyennel az alapimmunizálása történt. Korábban György István az oltási munkacsoport vezetője közölte, hogy vasárnaptól kezdődik a 60 év felettiek oltási akciója, a jövő héten pedig már a 3. oltásra is lehet időpontot foglalni.

Az országos tisztifőorvos beszélt arról is, hogy emelkednek az esetszámok, nőtt a szennyvízben mért koronavírus-koncentráció és már 58 esetben azonosították a delta variánst. Müller Cecília úgy fogalmazott: nincs kétsége afelől, hogy ez a variáns veszi át a "vezető szerepet" és ez okozza majd a megbetegedések 80-90 százalékát.

Kamatot emelt a jegybank, és a monetáris szigorítás folytatását ígérte. A monetáris tanács a várakozásoknak megfelelően, 30 bázisponttal, 1,2 százalékra növelte a jegybanki alapkamatot. Virág Barnabás alelnök megerősítette: a monetáris tanács a kamatemeléseket mindaddig folytatja, ameddig az inflációs kilátások fenntartható módon a jegybanki célon stabilizálódnak, és az inflációs kockázatok újra kiegyensúlyozottá válnak.

Összesen 2 milliárd forintból új bútorok és felszerelések kerülnek a köznevelési intézmények felújított tantermeibe, tornatermeibe és tanuszodáiba idén és a következő két évben – egyebek mellett erről is döntött a Gazdasági Kabinet. A pénzügyminiszter facebook-bejegyzésében beszámolt arról is, hogy a Balaton vízminőségének védelme érdekében 5 balatoni település ivóvíz-ellátásának és víztisztításának fejlesztésére több mint 12 milliárd forint költségvetési forrást biztosítanak.

Az Európai Bizottság hét uniós tagállam, köztük Magyarország esetében hosszabbítja meg a helyreállítási tervről szóló tárgyalások határidejét. Az Európai Bizottság illetékes szóvivője elmondta, hogy a magyar kormánynak a brüsszeli testület javasolta a tárgyalások határidejének módosítását szeptember 30-ig.

Ismét életbe lépett a vörös kód a hőség miatt. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzését és az országos tisztifőorvos hőségriasztását figyelembe véve csütörtök este 8 óráig adta ki a figyelmeztetést.

Rendelettel akadályozta meg a légiforgalmi irányítók mára tervezett munkabeszüntetését a kormány. A Control Magyar Légiforgalmi Irányítók Szakszervezete az eredménytelen bértárgyalások miatt akart sztrájkolni. Az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt rendeletek szerint a COVID-elleni védekezéshez szükséges eszközök zökkenőmentes szállítása miatt nincs helye sztrájknak a légiforgalmi irányításnál.

Megkezdődött a fokozott határellenőrzés az osztrák-magyar határon, Burgenlandban. Karl Nehammer belügyminiszter szerint az Európai Bizottság a bevándorlás és a migráció kérdésében nem megfelelően jár el, és nem nyújt támogatást Ausztriának. Hírügynökségi beszámoló szerint hétfő óta bevetésen van az osztrák hadsereg Klagenfurtból átvezényelt zászlóalja és a koordinációs központ is megkezdte működését.

Németországban egy ember meghalt, 31 ember megsérült, négyen pedig eltűntek a leverkuseni robbanásban. A több mint 70 vegyipari üzemnek helyet adó ipari park hulladékégetőjében következett be a detonáció, amelynek okát egyelőre nem tudni. A hatóságok felszólították az embereket, hogy vonuljanak zárt helyre, a katasztrófavédelem járművekkel méri a levegő szennyezettségét.

A világörökség részévé nyilvánította az aranybányászatáról híres erdélyi Verespatakot és környékét az UNESCO Világörökség Bizottsága. Emellett újabb - 4 természeti és 8 kulturális - helyszínt vett fel a világörökségi listára a szervezet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×