INFORÁDIÓ
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende

légi irányítás

ferihegy

liszt ferenc nemzetközi repülőtér

sztrájk

hungarocontrol

A HungaroControl kényszerhelyzeti központja Budapesten 2020. október 13-án. Frissíti léginavigációs és hangkommunikációs rendszereit, valamint felújítja a 2012-ben átadott irányítóterem berendezéseit a magyar légiforgalmi szolgálat. A projekt első lépéseként a légiforgalmi irányítást átköltöztették a kényszerhelyzeti központba, várhatóan áprilisig innen látják el feladataikat a szakemberek.

Határozatlan idejű sztrájk fenyeget Ferihegyen

Infostart

Keveslik a 15 százalékos béremelést a légi irányítók.

Határozatlan idejű sztrájkot kezdhet a magyar légiforgalmi irányítókat tömörítő szakszervezet – értesült a Magyar Nemzet. A lap iparági forrásokra hivatkozva azt írja, hogy három éve zajlanak az egyeztetések a HungaroControl és a vállalat három szakszervezete között. Kettővel egyez­ségre jutottak, a Control Magyar Légiforgalmi Irányítók Szakszervezetével (CMLISZ) a bértárgyalások nem hoztak eredményt, ezért akár már kedden beszüntethetik a munkát.

A médium szerint a tárgyalások kimenetelét az is befolyásolta, hogy a légiforgalmi vállalat 2020 márciusa óta – 2019 azonos időszakához képest – 60 százalékot meghaladó forgalomcsökkenést szenvedett el, ami hasonló mértékű bevételkieséshez, illetve a légiforgalmi irányítók radikális, akár 30 százalékos munkaterhelés-csökkenéséhez vezetett. Emiatt sok európai légi navigációs szolgáltató kényszerült arra, hogy csökkentse az irányítói fizetéseket vagy elbocsássa a szakállomány egy részét.

A Hungaro­Control idén júniusban a havi 1,5-3 millió forintos irányítói jövedelmek mérséklése helyett a 2021 és 2023 közötti időszakra évi ötszázalékos, azaz összesen 15 százalékos béremelést ajánlott a CMLISZ-nek. A szakszervezet azonban ezt a növelést nem tartotta elfogadható mértékűnek, egyúttal jelezte, hogy határozatlan idejű sztrájkba lép.

A Magyar Nemzet emlékeztet, a légi navigációs szakemberek havi fizetése jellemzően 1–2 millió forint, ami a juttatásokkal 2-3 millióra egészülhet ki. Mivel az irányítók speciális munkaidő-beosztásban dolgoznak, a pihenőidejüket kiemelkedően komfortos környezetben tölthetik el: korszerű pihenőszobák, egyszemélyes alvókapszulák, masszázsfotellel és biliárdasztallal felszerelt rekreációs helyiség, fitneszterem, futópadok, napozóterasz, internetsziget és könyvtár is rendelkezésükre áll.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018