eur:
395.08
usd:
370.9
bux:
65135.27
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Vitézy Dávid/Facebook

Újabb állomásához érkezett a csepeli közpark tervezése

Közbeszerzési pályázatot hirdettek a Csepelen tervezett új közpark területén kialakítandó vizes élőhely (úgynevezett wetland) és a kék–zöld infrastruktúrába integrált csapadékvíz gazdálkodás ellátásának tervezésére – közölte Vitézy Dávid a közösségi oldalán.

Mint az Vitézy Dávid Facebook-bejegyzésében olvasható, a Csepel-sziget északi részén egy több mint 36 hektár területű új városi közpark kialakításának előkészítésén dolgozik a Budapest Fejlesztési Központ, a kormány döntése nyomán. Összhangban a területre készült korábbi mestertervvel, a közpark részeként új vizes élőhely épül ki, amely a városrész burkolt és beépített felületein keletkező csapadékvizet kezeli és helyben tartja, másrészt hozzájárul a közpark biodiverzitásának növeléséhez a változatosabb élőhely létrehozásán keresztül.

A parkon át északi–déli irányban kanyargó wetland funkciója, hogy a környező területen keletkező csapadékvizet helyben tartsa, azt csak a természetes szűrőrétegen átengedve, megtisztulva eressze a Ráckevei (Soroksári)-Dunába. Továbbá természetes vizes élőhelyet biztosít számos növény- és állatfajnak. Emellett fontos szerepet játszik a városi mikroklíma javításában azáltal, hogy a megfelelő pára hozzájárul a hőszigethatás csökkentéséhez. A vízelvezetés és a kék–zöld infrastruktúra területe körülbelül 5,4 hektár, a kék–zöld-infrastruktúrán belül kialakítandó wetland, víztározó és szikkasztó területe mintegy 2,3 hektár – teszi hozzá a BFK vezérigazgatója.

A most kiírt közbeszerzés nyomán a megbízást elnyerő tervező alapvető feladata lesz a wetland teljes körű megtervezése a szükséges víztisztító ökoszisztéma rendszer kialakításával és tájépítészeti megjelenéssel együtt, illetve a tervezési területen és a közvetlenül csatlakozó vízgyűjtő területeken a közterületek csapadékvíz elvezetési rendszerének megtervezése. Emellett a közvetlenül csatlakozó területekről, ingatlanokról (nem közterületi ingatlanokról) érkező csapadékvíz befogadása/elvezetése, továbbá ezen csapadékvizek tározása, szikkasztása, szűrése (csapadékvíz gazdálkodás). Ugyancsak feladat a wetland fenntartásához, illetve a száraz időszakokban szükséges vízpótlás vízmennyiségének meghatározása és a vízpótlás lehetséges forrásainak számbavétele, az optimális műszaki megoldás meghatározása.

Vitézy Dávid hozzáteszi, a tervezési szakasz négy részre bontható:

  • vízellátási/vízutánpótlási tervek,
  • koncepciótervek,
  • engedélyezési tervek (beleértve vízjogi, illetve egyéb létesítési terv), és
  • kivitelezési tervek készítése.

A Budapest Fejlesztési Központhoz az ajánlatok augusztus 10-éig érkezhetnek be. A kék–zöld infrastruktúra tervezésére kiírt nyílt közbeszerzési felhívás itt olvasható.

BFK vezérigazgatója végezetül arra is kitér, hogy mindenki véleményét várják – az új közpark tervezéséről kérdőívet indítottak, amelyet pedig itt lehet elérni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×