eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Állóképességüket javítják fővárosi fiatalok a Margitsziget déli csúcsán kialakított szabadtéri edzőhelyen.  MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Fontos szabadidős eszközöket ellenőriztek

Új helyszínekkel startolt el a fogyasztóvédelem vakációs ellenőrzéssorozata

A hatósági szakemberek hosszú ideje visszatérő vendégnek számítanak a nyári nyitás előtt álló kaland- és aquaparkokban. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) megbízásából ugyanígy minden évben ellenőrzik a szünidei gyermektáborokban működő szórakoztatási célú eszközöket. A családok biztonságos kikapcsolódása érdekében idén először a kültéri kondiparkokban és a mászóösvényeknél is vizsgálták az üzemeltetés körülményeit, a felhasználók megfelelő tájékoztatását - közölte a tárca.

Az április-májusban lefolytatott országos piacfelügyeleti ellenőrzés a szabadtéri sport- és fitness eszközökre és a vasalt utakra terjedt ki. Kondiparkokat az ország minden részében találni, még a legkisebb településeken is. A via ferrata biztosítókötélből és egyéb rögzített mászószerelvényekből álló berendezés, amelynek útvonala jellemzően sziklás terepen vezet. Ilyen mászóösvényből egyelőre négy működik idehaza, a Cuha-völgyben, Cseszneken, Sárospatakon és Tatabányán.

Fokozott veszélyt jelenthet, ha ezeknek az eszközöknek, pályáknak nem megfelelő a szerkezeti kialakítása, stabilitása, az üzemeltetésük vagy meghibásodás esetén javításuk kívánnivalót hagy maga után. Ellenőrzésükre egy tavaly novemberben hatályba lépett jogszabály biztosított hatáskört a fogyasztóvédelmi hatóság számára. A mászóösvényeket és kondiparkokat tehát lényegében azonnal vizsgálni kezdték, amint az időjárás és a veszélyhelyzeti rendelkezések lehetővé tették a használatukat - írták.

A kültéri sporteszközöknél elsősorban a megfelelőségi tanúsítvány meglétét, érvényességét ellenőrizték. A vasalt utak esetében főként azt kérték számon az üzemeltetőkön, hogy elvégezték és előírásszerűen dokumentálták-e a március végéig esedékes éves vizsgálatot. Azt is megnézték, hogy az alapvető használati és biztonsági előírásokat taglaló tájékoztatás a helyén van-e a mászóösvények indulási pontjánál - tették hozzá.

Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár elmondta: "a kollégák minden megyében megfordulnak majd a hagyományos nyári vizsgálati helyszíneken is. Mindenütt az aktív szórakozást biztosító élményeszközöket, az aquaparkokban így például a vízi csúszdákat, a gyerektáborokban többek között az ugrálóvárakat ellenőrzik majd. Az idénynyitó vizsgálat eredményei a napokban érkeznek be a kormányhivataloktól. Az ITM az adatok összegzése után, várhatóan még júniusban ismerteti az első szünidős ellenőrzés tapasztalatait."

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×