eur:
392.94
usd:
366.85
bux:
66164.92
2024. április 25. csütörtök Márk

Egy hét alatt a negyedével csökkent a magyarországi koronavírus-fertőzöttek száma - a nap hírei

Enyhítette a magyar állampolgárok beutazási feltételeit Ausztria. A koronavírus elleni vakcinák igazságos elosztására szólították fel a kormányokat a gyógyszeripari szövetségek.

Egy hét alatt a negyedével csökkent a magyarországi koronavírus-fertőzöttek száma – közölte az országos tisztifőorvos. Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján elmondta: a kórokozó jelenleg az aktív korosztályt sújtja leginkább, a fertőzöttek átlagéletkora 43 év. Megismételte: a gyógyultak számának ötödét teszik ki azok, akiknél jelenleg kimutatható a vírus. A tisztifőorvos szólt arról is, hogy a Covid halálos áldozatainak 95 százaléka rossz egészségi állapotban volt: többségüket már hónapok óta kórházban kezelték és sokan szenvedtek krónikus betegségben.

Az oltási munkacsoport vezetője szerint a lakosság nagy arányú átoltottságával sikerült elérni, hogy levonulóban van a koronavírus-járvány harmadik hulláma. György István az operatív törzs tájékoztatóján kiemelte: az 5 millió 100 ezer regisztrált 85 százaléka már megkapta legalább az első dózist. Hangsúlyozta: minden jelentkező hozzájuthat a vakcinákhoz, mivel nagy mennyiségben áll rendelkezésre oltóanyag. Az államtitkár közölte: folyamatosan lehet időpontot foglalni a Sinopharm és 199 ezer Pfizer vakcina beadására, ugyanakkor már csak korlátozottan áll rendelkezésre AstraZeneca és Szputyik oltóanyag. Hozzátette: elindul a Magyarországon élő külföldiek, illetve a határon túli magyarok regisztrációja.

Már az összes finanszírozott betegágy 80 százaléka bevonható a normál betegellátásba – tájékoztatott az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós Facebook-bejegyzésében hozzátette: az összes finanszírozott ágyszám 20 százalékát kell továbbra is a koronavírusos betegek ellátására biztosítani. Elmondta: a koronavírus-fertőzött, kórházban ápolt betegek ellátásában résztvevő dolgozók munkaelosztását úgy kell megszervezni, hogy számukra az éves rendes szabadság kiadható legyen.

Az újraindítás költségvetésének nevezte a 2022-es büdzsét az Országgyűlésben a pénzügyminiszter. Varga Mihály a tervezet bemutatásakor azt mondta: a középpontban a gazdaság-újraindítási akcióterv áll, amely a modern Magyarország történetének legnagyobb programja. A tervezet szerint a kormány 5,2 százalékos gazdasági növekedéssel számol, GDP-arányosan 5,9 százalékos hiánycél és 79,3 százalékos államadósság mellett. Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke szerint a büdzsé nem a válságkezelést, hanem az újraindítást tartja szem előtt.

Az ellenzéki pártok szerint választási költségvetést tervezett 2022-re a kormány. A javaslat országgyűlési vitájában a Demokratikus Koalíció vezérszónoka magasnak ítélte a kormány által várt növekedést, és kifogásolta, hogy a hiány nem csökken. Az MSZP a bosszúállás és nem az újraindítás büdzséjének nevezte a javaslatot. A Párbeszéd szerint a kabinet kiárusítja és kiszolgáltatja az országot, eladósítja az embereket. Az LMP úgy látja, hogy a költségvetés vesztese az oktatás, a szociális és a humán szféra lesz. A Jobbik megítélése szerint a tervezet szociális katasztrófahelyzetet idéz elő.

Enyhítette a magyar állampolgárok beutazási feltételeit Ausztria. Kiss Róbert, az ügyeleti központ helyettes vezetője az operatív törzs tájékoztatóján elmondta: karanténkötelezettség nélkül átléphetik az osztrák határt a friss koronavírus teszttel rendelkező magyarok, vagy azok, akik igazoltan átestek a betegségen. Az osztrák turisztikai ügynökség tájékoztatása szerint korlátozás nélkül beutazhatnak az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinával beoltottak az első adag beadása óta eltelt 22 nap után, és erről angol vagy német nyelvű igazolást bemutatnak. A beutazáshoz továbbra is előzetes regisztráció szükséges.

A brit miniszterelnök arra kérte a külföldre készülőket, hogy ne vakációzzanak a sárga kategóriába került országokban. Jelenleg ebben a kategóriában van Magyarország is csaknem az összes többi uniós tagállammal együtt. Boris Johnsont a londoni alsóház vitanapján Sir Keir Starmer, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője faggatta arról, hogy a brit kormány miért nem alkalmaz nagyobb határellenőrzési szigort az új koronavírus-variánsok behurcolásának megakadályozására.

A koronavírus elleni vakcinák felelősségteljes és igazságos elosztására szólították fel a kormányokat a gyógyszeripari szövetségek. Megítélésük szerint a gyártók olyan sokat tudnak előállítani ezekből, hogy elég lesz az egész világ felnőtt lakossága számára. A Covid-19 vírusa elleni vakcinák gyártása továbbra sem megfelelő ütemű a világban, a Covax-rendszer pedig még messze nem érte el a célját, vagyis, hogy a vakcinákból a szegény országok is részesüljenek. A Covaxban részt vevő országokban a tervek szerint az év végére el kellene érni a lakosság 20 százalékának beoltottságát, de becslések szerint ehhez 190 milliárd adag hiányozni fog júniusban.

Franciaországban több ezer rendőr tüntetett a nemzetgyűlés előtt az őket közelmúltban ért támadások miatt. A rendezvényen a teljes politikai elit, köztük Gérald Darmanin belügyminiszter is részt vett. A rendőrök a bíróktól követeltek szigorúbb fellépést a radikális politikai csoportokkal, a terrortámadások elkövetőivel és a kábítószer-kereskedőkkel szemben, a rendőrség védelmében. A megmozdulást 14 rendőri szakszervezet közösen szervezte egy rendőri razzia során egy kábítószer-kereskedő által két héttel ezelőtt Avignonban megölt rendőr emlékére. A bírók szakszervezete közleményben tiltakozott a megmozdulás követelései ellen.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Nagy ígéretekkel indult, de súlyos kudarcot vallott Oroszország békemisszója – Mi lesz így a két ősellenség konfliktusából?

Nagy ígéretekkel indult, de súlyos kudarcot vallott Oroszország békemisszója – Mi lesz így a két ősellenség konfliktusából?

Heves tüntetésekhez vezetett Örményországban, hogy az ország vezetése úgy döntött, négy falut visszaad a szomszédos Azerbajdzsánnak, melyeket még a két ország között a Szovjetunió felbomlása idején kitört első hegyi-karabahi háborúban szállt meg. Jereván békeszerződésre törekszik a nála katonailag sokkal erősebb Azerbajdzsánnal, ennek érdekében megkezdték a határok pontos kijelölését. A béketörekvések ellenére a retorika sokszor még mindig háborús, az örmény lakosság pedig egyre jobban tart attól, hogy a szomszédos ország támadást indíthat ellenük. Az orosz békefenntartók eközben kivonultak Hegyi-Karabahból, így most már csak Azerbajdzsánon és Örményországon múlik, mihez kezdenek egymással.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×