eur:
393.78
usd:
365.33
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

A GVH megbírságolta a C-peptid termékek forgalmazóját

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a maximálisan kiszabható 117,8 millió forintra bírságolta a C-peptid termékek forgalmazóját, és véglegesen megtiltotta a termékek jogellenes reklámozását.

A közlemény szerint a Vargapeptide családba tartozó Proinzulin C-peptid kozmetikumok hirdetései valótlanul tulajdonítottak gyógyhatást, többek között koronavírus elleni hatásosságot a termékeknek.

A nemzeti versenyhatóság tavaly indított eljárást a Max-Immun Kft.-vel szemben az általa forgalomba hozott, proinzulin C-peptidet tartalmazó kozmetikumok kereskedelmi kommunikációi miatt, amelyek azt sugallták, hogy a termékek alkalmasak számos betegség, rendellenesség - köztük a különböző rákbetegségek, az autizmus, a cukorbetegség, valamint a Covid-19 - gyógyítására - írják a közleményben.

A vizsgálat során a GVH halaszthatatlan beavatkozást tartott szükségesnek, ezért a fogyasztói károk megelőzése érdekében múlt nyáron ideiglenesen eltiltotta a céget a termékek reklámozásától.

A most lezárult eljárás feltárta, hogy

a hirdetések megalapozatlanul, a fogyasztókat megtévesztve alkalmaztak az egészségre vonatkozó állításokat, megsértették a kozmetikai termékekre vonatkozó európai közösségi szabályozást is

- tájékoztatott a GVH.

A hatóság a döntésnél figyelembe vette egyebek mellett, hogy az érintett fogyasztói kör sérülékeny, így különösen fogékony az egészségi állapot javulásának ígéretére. A bírság összegét növelte az a körülmény is, hogy cég a jogsértést az OGYÉI nyilvános figyelmeztetése, a termékcsalád honlapjainak gyógyszerészeti hatósági letiltása, illetve a GVH ideiglenes intézkedése ellenére is folytatta. A GVH eljáró versenytanácsa további súlyosító körülményként értékelte, hogy

az elmúlt 10 évben a Max-Immun Kft.-vel szemben immár a harmadik, azonos típusú jogsértését állapította meg.

A GVH döntött a már megjelent, jogellenes kereskedelmi kommunikáció törléséről is. Amennyiben a Max-Immun Kft. nem tenne eleget ennek a versenyhatósági tiltásnak, úgy a GVH eljáró versenytanácsa rendelkezett arról is, hogy a jogellenes hirdetéseket az azokat megjelenítő vállalkozások - Facebook, Vimeo, Mediaworks, YouTube - töröljék felületeikről - olvasható a GVH közleményében.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×