eur:
392.69
usd:
366.01
bux:
66453.28
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: BKK

Búvárok dolgoznak a Lánchídnál

A hídfelújításhoz kapcsolódóan megkezdődött a Lánchíd vízi környezetének fém- és lőszermentesítése. A munkák előreláthatóan másfél hónapig tartanak.

A Lánchídon és környezetében javában tartanak a felújítást előkészítő munkák. A Duna érintett szakaszának medréről korábban szonárfelvételek készültek a híd tengelyétől mért 250-250 méteres távolságig. Az előzetes felmérések alapján, valamint a hatóságok által jóváhagyott terveknek és engedélyeknek megfelelően ezúttal – 50-50 méteres távolságon belül – újabb méréseket végeznek, illetve búvárfelderítők merülnek alá.

A vizsgálatok megkezdésével párhuzamosan, május 12-től, szerdától a Magyar Honvédség tűzszerészei folyamatosan közreműködnek a felderítő munkákban. Az esetlegesen talált lőszereket a honvédségi szakemberek hatástalanítják, az egyéb, mozgatható fémtárgyakat pedig a pontos felmérés után búvárok emelik ki – közölte a Budapesti Közlekedési Társaság.

A munkavégzés idejére az itt közlekedő hajókat elterelik, és időszakosan hajózási zárlatot is elrendelnek.

A zárlat alól a munkálatokban részt vevő felderítő, honvédségi és vízi rendészeti hajók mellett a folyamfelügyeleti, valamint a mentő- és tűzoltósági hajók is mentesülnek.

A Lánchíd környezetében lévő területek fém- és lőszermentesítési munkái több ütemben történnek, és előreláthatólag összesen másfél hónapig tartanak.

A felújítás

A közbeszerzési eljáráson nyertes kivitelező, az A-Híd Zrt. április 16-án vette át a teljes munkaterületet.

Ezzel egy időben a pesti oldalon lezárta a gyalogos-aluljárót, a budai ugyanakkor június közepéig nyitva marad, és addig a közúti forgalom, így a 16-os és a 105-ös nappali, valamint a 916-os és a 990-es éjszakai autóbuszjáratok is zavartalanul közlekednek a Lánchídon.

A Clark Ádám tér és a Széchenyi István tér között – mindkét irányban – ingyenesen lehet utazni a híd teljes lezárásáig.

A közúti forgalomnak várhatóan 2022 decemberében adják vissza a hídpályát, a gyalogos járdák azonban a munkák 2023-as befejezéséig munkaterületek maradnak.

A kivitelezési munkák előreláthatóan 2023 augusztusában fejeződnek be, ezután kezdődhet a műszaki átadás-átvételi eljárás, amivel Budapest 150. születésnapjáig (november 17.) szeretnének végezni.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ugrik az OTP részvénye

Ugrik az OTP részvénye

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×