INFORÁDIÓ
2021. július 24. szombat
Kincső, Kinga

nézőpont intézet

közvélemény-kutatás

fidesz

ellenzék

orbán viktor

A Fidesz-KDNP pártszövetség eredményvárójának helyszíne Budapesten, a Millenárison az európai parlamenti választás napján, 2014. május 25-én.

Nézőpont: tízből hatan elégedettek a miniszterelnök munkájával, megugrott a Fidesz népszerűsége

Infostart

Hat százalékpontra nőtt a teljes felnőtt népességen belül a kormánypárt (40 százalék) előnye a baloldallal (34 százalék) szemben a Nézőpont Intézet múlt heti, országosan reprezentatív közvélemény-kutatása szerint. Az átrendeződés az oltások sikerével magyarázható: a védekezést irányító miniszterelnök munkájával a magyarok 58 százaléka elégedett.

Tízből hat felnőtt magyar (58 százalék) elégedett a miniszterelnök munkájával, és csak minden harmadik (35 százalék) kritikus vele. Ehhez hasonlóan magas elégedettségi mutatószám a koronavírus elleni védekezés hosszú esztendeje után kevés európai országban fordul elő – jegyzi meg a Nézőpont Intézet, amely szerint a 2021 tavaszán megugró oltási hajlandóság, a vakcinabeszerzés sikere és az átoltottság európai csúcsa magyarázhatja a magas mutatószámot.

Az Orbán Viktor munkájával való elégedettség a járvány előtt adathoz viszonyítva még növekedett is (4 százalékponttal), igaz, a tavaly tavaszi csúcs-érték (72 százalék) aligha ismételhető meg – teszik hozzá.

Mint olvasható, a kormányfő munkájának társadalmi elismerése rossz hír a kormányellenességben reménykedő baloldal számára. A múlt héten készült közvélemény-kutatás a baloldali lista gyengülését regisztrálta a kormánypárttal szemben: a Fidesz a felnőtt magyar népesség 40, míg a baloldal csak 34 százalékát tudta megszólítani. Márciushoz képest

a kormánypárt támogatottsága két százalékponttal emelkedett, míg a baloldal három százalékpontot veszített.

A baloldal a közös lista felállítása óta még nem volt ilyen gyenge, amely az oltások sikere ellenére kialakult oltásellenes imázzsal magyarázható.

Ahogyan korábban, most is kiemelik: a választásokat az aktív választók döntik el, így a teljes népesség mellett ebben a körben is fontos vizsgálni a pártpreferenciát. 2022-ben két nagy pártlista versenyére lehet számítani, amelyben jelenleg 51 százalékkal egyértelműen vezet a Fidesz. A baloldali közös lista „most vasárnap” 43 százalékot kapna, de az aktív választók további hat százaléka is elégedetlen a kormány munkájával. Közülük a Kétfarkú kutyák (2 százalék) és a Mi hazánk (3 százalék) szavazói azonosíthatóak be.

Nyitókép: MTI Fotó: Beliczay László
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018