INFORÁDIÓ
2021. július 30. péntek
Judit, Xénia

városliget

bfk

vitézy dávid

A Millenniumi emlékmű a Hősök terén és a Városligeti-tó a fölötte átívelő Zielinski-híddal 2020. szeptember 11-én.

Kijöttek a részletek: gigantikus átalakítás jön a Városliget és környéke közlekedésben

Infostart

Vitézy Dávid mutatta be az autómentes Városliget és Hősök tere, a Szegedi útnál épülő új közúti híd és a Mexikói úti P+R parkoló részleteit, és az ehhez kapcsolódó, a környék villamos és vasúti közlekedését is érintő fejlesztési terveket.

Indul a Városliget autómentesítéséhez szükséges közlekedési fejlesztések tervezése – írja Facebook-oldalán Vitézy Dávid, a Budapesti Fejlesztési Központ (BFK) vezérigazgatója.

A BFK vezetője három fő hírről számol be:

1. „A mai napon (hétfőn) kiírtuk a közbeszerzést a P+R-parkolóházak tervezésére a Kisföldalatti Mexikói úti végállomásánál, amely 1500 autósnak ad majd lehetőséget tömegközlekedésre váltani az M3-as autópálya felől.

2. Aláírtuk a szerződést a Rákosrendező fölötti, Szegedi úti új híd tervezésére, amelyen így külön szinten valósulhat meg a 3-as villamosgyűrű átvezetése Rákosrendező vágányai fölött, valamint szintén itt haladhat majd át a két kerület közötti autóforgalom is, ahogy lesz külön biciklisáv és járda is a gyalogosoknak. Jelenleg itt a közlekedés a sokszor fél órán túl is zárva tartó szintbeli vasúti átjárón keresztül zajlik. A nyertes tervező a Speciálterv lett.

3. Elindult az autómentes Városliget projektről szóló, a jövőben a fejlesztésről folyamatosan hírt adó honlapunk, ahol rövidesen kérdőíven is várjuk majd a környéken élők és közlekedők javaslatait.”

Vitézy Dávid felhívja a figyelmet arra, hogy a több mint hatvan éve hozott döntés, miszerint az M3-as bevezetőjének forgalma részben a Kós Károly sétányon megy át, mára akkora forgalmat vitt oda, mint a Petőfi hídé. A kormány és a főváros egyetért abban, hogy autómentessé kell tenni a Városligetet.

  • A Kós Károly sétányt teljesen,
  • az Állatkerti körutat pedig csúcsidőn kívül lezárják, de a trolik járnak.
  • Teljesen autómentes lesz a város ikonikus történelmi tere, a Hősök tere, mind a Műcsarnok, mind a Szépművészeti Múzeum előtt.
  • Megszűnik a felszíni parkolás a Városligetben (az Állatkerti körút egy rövid szakaszát kivéve), a célforgalmi parkolási igényeket a Liget Budapest projektben épült, nemrég megnyílt új Dózsa György úti mélygarázs és a tervezett új Mexikói úti P+R látja el.
  • Az M3-as autópálya felől érkező autóforgalom számára összesen 1500 férőhelyes új P+R-parkoló épülhet az M3 autópálya-bevezető – Hungária gyűrű – Mexikói út csomópontjában, a Mexikói úti Kisföldalatti-végállomásnál.

„Az új parkolók tervezésére kiírt tender a mai napon jelent meg. A Liget északi határán létesülő Mexikói úti P+R-parkolóházak egyaránt csökkentik majd az átmenő- és a célforgalmat is (utóbbi közbeszerzési felhívása itt olvasható). Egyrészt a Mexikói úti busz- és trolimegállónál ma is P+R-ként használt területére építhető parkolóház az M1 kisföldalatti végállomásánál, másrészt az M3-as sztrádabevezető végcsomópontjának ágai közé emelhető ilyen épület. A parkolóházakból jó lehetőséget kínál a kisföldalatti, a trolibusz és az 1-es villamos a továbbutazásra, természetesen ehhez szükséges a gyalogos- és kerékpáros kapcsolatrendszer átfogó fejlesztése is, mind az átszállások elősegítésére, mind a Városliget elérésének javítására” – írja a vezérigazgató.

Autómentes Városliget – Forrás: Facebook.com
Autómentes Városliget – Forrás: Facebook.com

Az is kiderült, hogy

„új közúti és villamosfelüljáró tervezését kezdi meg a BFK a Nagy Lajos király útja és Szegedi út vonalában, így a váci vasútvonal és Rákosrendező fölött átívelő felüljárón a Béke térig.

Az új felüljáró összeköti Zuglót Angyalfölddel, tehermentesítheti a Hungária körutat. Az új villamoskapcsolat pedig a 3-as villamos-körgyűrű folytatását jelenti majd Angyalföld felé. A Rákosrendező déli végén tervezett közúti híd villamossal, kerékpársávokkal, járdákkal fogja összekötni a két városrészt, segítve a közlekedésüket, és tehermentesítve a Hungária körutat. A Szegedi út vonalában tervezett felüljárót a BFK azt szem előtt tartva tervezteti meg, hogy ne szolgálja az M3 felől érkező forgalom átáramlását Angyalföld és Zugló belseje felé, az ott élő emberek lakóterületeire. Ezért a vasúti sínek keresztezése mellett lehajtó épül, amely a vasúttal párhuzamosan vezeti el az autókat. Az új híd áttételesen járul hozzá a Városliget forgalomcsillapításához a Hungária körút tehermentesítése révén. Ezt a tervezési munkát végzi majd a most aláírt szerződés keretében a Speciálterv, a szerződés értéke nettó 1,728 millió forint, amelyet teljes egészében a kormány finanszíroz, a fővárossal megkötött megállapodás szerint.”

Fejlesztik az északkeleti régió vasútvonalait (veresegyházi, hatvani vonal, gödöllői hév), az állomásokon P+R-parkolókat létesítenek.

Indul a Városliget autómentesítéséhez szükséges közlekedési fejlesztések tervezése! ⛔? A Budapest Fejlesztési... Közzétette: Vitézy Dávid2021. május 3., hétfő

„A felüljárón átvezetett villamos az egyik leghatékonyabb fővárosi villamosfejlesztés, a most csonka 3-as villamosgyűrű továbbvezetése révén fontos kapcsolatok jönnek létre a hálózaton. Az új felüljárón folytatódhat a külsőbb pesti kerületek összekötése. A BFK a Bosnyák tér felől érkező villamosvonalat az új hídon és a Szegedi úton át a Béke térig tervezteti meg, itt kapcsolódni fog a Lehel utca – Béke utca tengelyén haladó vonalhoz” – írja.

A villamos további útvonalát most tervezik. A 82-es troli vonalát a Kassai térig akarják meghosszabbítani.

A projekthez kapcsolódó észrevételeket, kérdéseket itt várják.

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018