eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Férfi napozik a balatonfenyvesi strandon az újranyitás napján, 2020. május 9-én. A koronavírus-járvány miatt a strandot április 10-én zárták le.
Nyitókép: MTI/Varga György

Fordulat a Balatonnál

Lassult a népességfogyás és nőtt a tó menti települések lakossága.

A Balaton térségében évek óta tapasztalható a népesség fogyása. Tavaly a tó térségében a halálozások száma meghaladta a 3500-at, míg a születésszám 2000 alatt volt - derül ki a Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. vizsgálatából.

Egyre többen vannak az időskorúak, 100 fő 15 év alattira 185 időskorú, azaz 65 év feletti ember jut.

„Mind az ideiglenes, mind pedig az állandó vándorlási egyenleg hosszú időtávba pozitív a Balatonnál, viszont azok tudnak ide költözni a Balatonhoz, akik tehetősebbek, akik meg tudják vásárolni az itteni ingatlanárakat, amelyek az országos átlaghoz viszonyítva jóval magasabbak. Ez összességében a helyi társadalomnak az elöregedési mutatóit emeli” – magyarázta a helyzetet Dombi Gábor szociológus, a Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. kutató-elemzője a Keszthely TV-nek.

Mégis, a 180 tó környéki település lakossága emelkedett a belföldi bevándorlásnak köszönhetően, már 271 282-en laknak a Balatonnál.

„Egyértelműen mutat pozitív tendenciát, de azt kell ehhez látnunk, hogy nagyon negatív szerkezetből haladunk egyfajta pozitív társadalmi demográfiai szerkezetváltozásnak az irányába. Látszanak ezek a folyamateredmények, amelyek egyrészt a születések számának az emelkedését hozzák, ha néznénk például a házasságkötések számát, ebben is egy emelkedést lehet látni” – mondta Dombi Gábor.

A szakértő szerint egy kedvezőtlen folyamat megfordulása zajlik és ahhoz, hogy ez időben is tartósan ki tudjon teljesedni, ahhoz még további évekre, vagy akár évtizedekre van szükség.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×