INFORÁDIÓ
2021. május 16. vasárnap
Botond, Mózes

mecsek

radióaktív

hulladék

Radioaktív hulladék elhelyezésére alkalmas helyet találtak a Mecsekben

Radioaktív hulladék elhelyezésére alkalmas helyet találtak a Mecsekben

Infostart / MTI

A szürke és tarka homokkövek alatt, 343 méter mélyen találták meg fúrással a jellegzetesen vörös színű, bodai agyagkövet.

Folytatódik a radioaktív hulladékok elhelyezésére szolgáló, mélységi geológiai tároló lehetséges telephelyének vizsgálata a Nyugat-Mecsekben, a földtani kutatást végző Mecsekérc Zrt. befejezte az egyik fúrás mélyítését – közölte honlapján a kutatást megrendelő Radioaktív Hulladékokat Kezelő (RHK) Kft.

A mostani kutatási fázisban az RHK Kft. három mélyfúrást végez. A Kővágószőlősről Hetvehelyre vezető műút mellett, Boda külterületén a Bodai Agyagkő Formáció (BAF)-3 jelű, körülbelül 845 méteres fúrólyukat mélyítették, és megkezdődött egy, a tervek szerint 1600 méteres fúrólyuk, a BAF-3A mélyítése. A harmadik kutatófúrás, a BAF-4 Bükkösdön, Egéd közelében zajlik, melynek tervezett mélysége 800 méter – írták a közleményben.

A BAF-3 fúrólyuk mélyítésénél a fúrás szürke és tarka homokkövek alatt, 343 méter mélyen érte el a jellegzetesen vörös színű, bodai agyagkövet.

A helyszíni mérések igazolták az agyagkő kedvező tulajdonságát: vízzárósága meghaladja a legjobb minőségű tetőcserépét, törések csak elvétve fordulnak elő benne, és azok vízvezető képessége is kis mértékű.

Közvetlenül a BAF-3 fúrás mellett április elején lefúrták a BAF-3A felső 20 méteres szakaszát, ez a fúrás fogja feltárni a bodai agyagkő alsó, szintén több száz méter vastag részét.

A BAF-4 fúrás mélyítését 2021. március 16-án kezdték el. A fúrás április elejére elérte a 120 méteres mélységet, és várhatóan 750 méterig az agyagkőben halad. Befejezése után a szakemberek mindhárom fúrásba olyan speciális észlelőrendszert telepítenek, amely alkalmas a felszín alatti repedésvizek nyomásának hosszú távú megfigyelésére. A fúrási és helyszíni mérési program 2021 októberében zárul, amelyet hosszabb laboratóriumi vizsgálat és értékelés követ.

A közleményben kitértek arra is, hogy a bodai agyagkő elterjedésének és mélységi elhelyezkedésének pontosítására az RHK a következő években további geofizikai méréseket és újabb kutatófúrásokat tervez. Amennyiben a felszíni földtani kutatási programot sikerül ütemesen megvalósítani, akkor is több mint 10 év múlva lehet megalapozottan nyilatkozni a telephely esetleges alkalmasságáról, majd a hatósági engedélyek alapján hozzákezdeni az első kutatóvágatok, egy felszín alatti kutatólaboratórium kialakításához.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018