INFORÁDIÓ
2022. június 26. vasárnap
János, Pál

gyógyszertár

patika

koronavírus

favipiravir

Jágerné Tuboly Diána szakasszisztens gyógyszereket ad ki egy vevőnek Nagykanizsán, a Király Gyógyszertárban. Minden gyógyszertárba naponta többször szállítanak a nagykereskedők, így ellátási probléma biztosan nem lesz a következő időszakban a gyógyszerek árcsökkenése miatt, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) közleménye szerint. A gyógyszerárlicit eredményeként október 1-jével 908 készítmény ára csökken átlagosan 25 százalékkal.

Könyörgőre fogják a gyógyszertáriak: covidos beteg tényleg ne menjen patikába!

Infostart / MTI

Van jó néhány lehetőség arra, hogy a koronavírus-pozitív betegek hozzájussanak a favipiravirhoz, de egyik sem a személyes beszerzés.

Arra kéri a koronavírus-fertőzötteket a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége, hogy ne ők váltsák ki a gyógyszertárakban a favipiravir tartalmú gyógyszert, hanem kérjék meg hozzátartozóikat, ismerőseiket, vagy forduljanak segítségért az önkormányzathoz.

A szövetség közleménye szerint az elmúlt hetekben sok esetben azt tapasztalták, hogy

az igazoltan koronavírusos betegek maguk mennek el a patikába kiváltani a készítményt. Ez jelentős egészségügyi kockázattal jár,

veszélyezteti a járvány elleni védekezés sikerességét, a patikába látogató többi beteg és a gyógyszertári dolgozók egészségét – emelték ki.

Ilyenkor a gyógyszertárban rendkívüli intézkedéseket kell hozni: ki kell küldeni a többi beteget, be kell zárni az üzletet és soron kívül fertőtleníteni, szellőztetni kell – tették hozzá.

A favipiravir tartalmú gyógyszert március elején nyilvánították a lakossági járóbeteg-ellátás keretei között is rendelhető gyógyszerré, hogy a betegek a kórház helyett otthon is gyógyulhassanak. A készítményt a Covid-ambulancián dolgozó orvosok és a háziorvosok a teszttel igazolt, enyhe és középsúlyos tüneteket mutató betegeknek írhatják fel – emlékeztettek.

Felhívták a figyelmet: eleve

az a szabály, hogy amíg a beteg karanténban van, a neki felírt gyógyszert egy hozzátartozónak vagy ismerősnek kell kiváltania.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Varga György
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018