eur:
392.97
usd:
366.41
bux:
66861.19
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay.com

Koronavírus - egyes országrészekben itt a fordulat!

Budapesten és Pest megyében jelentősebben csökkent az aktív fertőzöttek száma, az országos tisztifőorvos azonnal újravizsgáltatja a bizakodásra okot adó szennyvízmintákat, biztos, ami biztos.

Mint az Infostart kedden beszámolt róla, a járványmatematikusok egyes számításai szerint az aktív fertőzöttek száma már túl van a csúcson, még akkor is, ha a regisztrált fertőzöttszám enyhén még mindig emelkedik; ennek feloldása az lehet, hogy a felderítés folyamatosan javul Magyarországon.

A statisztikusok - úgy tűnik - nem számolnak rosszul, Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs szerdai tájékoztatóján ugyanis beszámolt arról, hogy egyes országrészekben már csökkenőben van a koronavírus örökítőanyaga a vett szennyvízmintákban.

"A szennyvizeink vírusörökítőanyag-tartalma stagnál jelen pillanatban, illetve néhány helyen csökkenés kezdődött: Salgótarjánban, Tatabányán, valamint az öt vizsgált, Budapest-környéki település mintáiban" - részletezte.

Az országos tisztifőorvos azért, hogy biztos legyen a fordulatot jelentő részeredményekben, elrendelte a fent említett helyeken a szennyvízminták újravizsgálását, "nem csak egy hét múlva", hanem azonnal, mivel ennek "prognosztikai jelentősége van", ez alapján

lehet ugyanis bízni abban, hogy a járvány terjedése a közeli jövőben lelassul.

A tájékoztatón épp a terjedéssel összefüggésben elmondta azt is, hogy a harmadik hullám 11. hetében már csak alig ezerrel több aktív fertőzöttet találtak, mint a 10. héten, ami szintén arra utalhat, hogy küszöbön áll a fordulat Magyarországon.

Mutatjuk a napi megbetegedések 7 napos mozgóátlagát, látszik a megtorpanás:

Forrás: Worldometers.com
Forrás: Worldometers.com

További járványgrafikák ITT.

Müller Cecília megemlítette még, hogy a települések 99 százalékban még mindig érintettek, 18 százalékban a főváros, 16 százalékban Pest megye, 6 százalékban Fejér megye, Zala megye a legtisztább (1 százalék).

A megyei adatok dinamikáját tekintve

  • Jász-Nagykun-Szolnok (45 százalék), Békés (33 százalék) és Veszprém megyében (33 százalék) nőtt a fertőzöttek száma, ugyanakkor
  • Budapesten (12 százalék), Győr-Moson-Sopron (9 százalék), Komárom-Esztergom (9 százalék) és Pest megyében (8 százalék) már kissé csökkent a fertőzések száma egyetlen hét alatt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Napi átutalási limitet vezet be az OTP a csalások ellen

Napi átutalási limitet vezet be az OTP a csalások ellen

Május 8-án vezeti be a bankkártya használatánál már megszokott, de a bankszámláról indított internet- és mobilbanki átutalásoknál eddig nem létező, szabadon beállítható napi limitösszeget az OTP Bank. A lakossági ügyfelek számára nyújtott biztonsági szolgáltatás alapbeállítása a május 8-i induláskor napi 1 millió forint lesz, amit az ügyfelek saját igényeik szerint akár kisebb vagy nagyobb összegre is átállíthatnak az OTP MobilBankban - közölte a társaság.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×