INFORÁDIÓ
2021. július 30. péntek
Judit, Xénia

karácsony gergely

orbán viktor

önkormányzat

egyeztetés

koronavírus

járvány

uniós forrás

Karácsony Gergely főpolgármester a magyar kultúra napján sajtótájékoztatót tart a budapesti Gerlóczy utcában 2020. január 22-én. A Városháza Gerlóczy utcai épületszárnyában kap helyet a Budapest Galéria, és az idén elkezdődik a Merlin Színház korábbi, az utcában álló épületének felújítása.

Karácsony Gergely levelet írt Orbán Viktornak

Infostart / MTI

Arra szólította fel a főpolgármester a miniszterelnököt, hogy kezdjen egyeztetést a koronavírus-járvány okozta károk felszámolását célzó uniós helyreállítási alap felhasználásáról minden önkormányzati szövetséggel, és e nélkül ne nyújtson be programokat Brüsszelben.

A főpolgármester szerdán a Facebook-oldalán közzétett levélben kiemelte, az önkormányzatok készen állnak az egyeztetésre, a partnerségre és az együttműködésre, hogy az uniós segítség azokat szolgálja, akiknek szánták: a magyar embereket és a magyar vállalkozásokat.

Az önkormányzatok bevonása a helyreállítási alap forrásainak felhasználásába az Európai Parlament (EP) által előírt kötelezettségen túl azért szükséges, mert az EU által elfogadott célok elérése - mint például a digitalizáció, a zöld fejlesztések, a klímavédelem - jelentős részben a településeken valósíthatók meg. A településeket érintő problémákat, a helyben élő emberek gondjait pedig az önkormányzatok ismerik a legjobban, a válságkezelésben megkerülhetetlen a szerepük - vélekedett.

Karácsony Gergely elengedhetetlennek tartja, hogy a kormány változtasson az európai források felhasználásával kapcsolatos eddigi gyakorlatán. Azt írta: "az elmúlt 10 év politikája miatt ugyanis Magyarország az Európai Csalás Elleni Hivatal szégyenlistájának élére került." Továbbá változást indokol véleménye szerint az is, hogy a magyar költségvetés gazdaságvédelemre szánt forrásainak jelentős részét olyan célokra költötték, amelyeknek sem a gazdaság védelméhez, sem a munkahelyek megőrzéséhez nem volt köze.

Levelet írtam Orbán Viktor miniszterelnöknek. ? Tisztelt Miniszterelnök Úr! Magyarország érdeke, hogy az Európai Unió... Közzétette: Karácsony Gergely2021. február 10., szerda

A főpolgármester szerint a változás, az új politika alapja a partnerség és a bevonás. Ez már nem lehetőség, hanem kötelesség, az EP ugyanis úgy hagyta jóvá a helyreállítási alap felhasználásáról szóló megállapodást, hogy a tagállami kormányokat előzetes konzultációra, konkrétan az önkormányzatokkal folytatott egyeztetésre kötelezte - tette hozzá.

A levélben megállapította, hogy a helyreállítási alap forrásainak felhasználásáról a kormány eddig csak "vázlatos, inkább lózungszerű dokumentumokat tárt a magyar nyilvánosság elé, miközben Brüsszelben minden érdemi előzetes konzultáció nélkül kezdett egyeztetéseket."

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára azt állította, hogy 15 ezer szakemberrel egyeztettek, és önkormányzati szövetségeket is felkértek a véleményezésre. Ezeknek az egyeztetéseknek sehol nincs nyoma, az ország három legnagyobb önkormányzati szövetsége és több, a napokban megkérdezett polgármester semmiféle egyeztetési szándékról nem tud - írta a főpolgármester, aki ezért arra kéri Orbán Viktort, hogy hozza nyilvánosságra tételesen, kikkel, mely szervezetekkel, mely önkormányzati szövetségekkel, mikor és milyen eredménnyel folytattak egyeztetést.

"Szeretném hinni, hogy a kormány nem követte el ismét azt a hibát, hogy a helyreállítási támogatásokról megint csak politikai alapon, kizárólag kormánypárti polgármesterekkel folytatott egyeztetéseket, mert ez azt a látszatot erősítené, mintha a kormány első- és másodrangú polgárokra, első- és másodrangú településekre osztaná fel az országot, ami nyilvánvalóan megengedhetetlen lenne" - olvasható a levélben.

Nyitókép: MTI/Mónus Márton
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018