eur:
391.07
usd:
367
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Konzultációt indít a kormány a nyitás mikéntjéről és időpontjáról – a nap hírei

Konzultáció indul február közepén a nyitás kérdéseiről, a kormány 3 ütemben tervezi a gazdaság újraindítását. Megkezdődött a regisztrált 89 évesnél idősebb magyar állampolgárok koronavírus elleni oltása. Katasztrofálisnak tartja a világjárvány hatását a daganatos betegségekre a rákellenes világnapon a WHO.

Február közepén konzultációt indít a nyitás kérdéseiről és időpontjáról a kormány - jelentette be a miniszterelnök a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara évnyitóján. Orbán Viktor elmondta: 3 lépésben zajlik a gazdaság újraindítása, az első ütem a kisvállalkozások, a lakosság és a fiatalok segítésére koncentrál. A második szakasz a felsőoktatás átalakításáról, a harmadik szakasz a zöldenergia, körforgásos gazdaság kialakításáról és a gazdaság teljes digitalizálásáról szól. Varga Mihály pénzügyminiszter a rendezvényen a járványhelyzet egyik tanulságaként kiemelte a versenyképesség javításának fontosságát, a tartalékok növelését illetve a piacképes szaktudás fejlesztését.

Megkezdődött a regisztrált 89 évesnél idősebb magyar állampolgárok koronavírus elleni oltása - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője. Galgóczi Ágnes az operatív törzs tájékoztatóján elmondta: vasárnapig 1.080 háziorvosi körzetben 10-10 fő kapja meg a Moderna-vakcinájának első adagját, emellett a több mint 5 ezer háziorvosi praxisból 6-6 főt kórházi oltóponton oltanak be a Pfizer/BioNTech készítményével. Hangsúlyozta: minden regisztrált megkapja a védőoltást, de ennek ütemezése az oltóanyagok beérkezésétől függ.

Egy nap alatt újabb 1.652 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus fertőzést. 93 többségében idős, krónikus beteg halt meg a szövődményekben. 3648 embert ápolnak kórházban, közülük 289-en vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek száma 85 ezer körülire csökkent. A járvány kezdete óta már több mint 370 ezren kapták el a vírust, a halálos áldozatok száma meghaladta a 12 ezer 800-at. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a Kossuth Rádióban úgy vélte: az adatok nem engedik meg a komolyabb lazításokat.

Abszurdnak és életveszélyesnek tartja a főpolgármester az önkormányzatok kizárását a tömeges oltási program megvalósításából. Karácsony Gergely Facebook-bejegyzésében felidézte, hogy polgármestertársaival hetekkel ezelőtt felajánlotta a helyhatóságok segítségét a miniszterelnöknek, válasz helyett egy szerdai rendeletből tudták meg, hogy a kabinet nem számol velük a lebonyolításban. A főpolgármester szerint kormánypárti politikusok kampánycélokra használják az idősotthonokban zajló oltási programot. A Fidesz budapesti szervezete politikai támadásnak tartja a főpolgármester kifogásait.

A Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár arra számít, hogy március végére megszületik a megállapodás a főváros vezetésével arról a 60 milliárd forintnyi beruházásról, amelyet az állam átvenne. Fürjes Balázs az Inforádió Aréna című műsorában azt mondta, hogy már a technikai kérdésekről folyik az egyeztetés. A budai fonódó villamos déli irányba történő meghosszabbításáról, a kelenföldi buszpályaudvar kibővítéséről, a pesti alsórakpart fejlesztéséről, a gellérthegyi sikló megépítéről és a biodóm befejezéséről van szó.

A daganatos betegségek leküzdéséhez szükséges közös fellépést nevezte a rákellenes világnap üzenetének Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere. A világon évente 9,6 millióan, Magyarországon 33 ezren halnak meg daganatos megbetegedés következtében. Hans Kluge, a WHO regionális európai igazgatója arra hívta fel a figyelmet: katasztrofálisan hat a nem fertőző betegségek, köztük a rák gyógyítására a koronavírus világjárvány, mert visszaesett a daganatos betegek ellátása, késnek a diagnózisok és a kezelések.

Lengyelországban jövő pénteken kezdődik a tanárok koronavírus elleni oltása. A legutóbbi értesülések szerint a kormány pénteken a járványintézkedések újabb részleges feloldását jelenti be. A tanárok közül első körben a hagyományos formában oktató, vagyis alsótagozatos tanítók kapják meg az oltást. Az oltásra jelentkező, 60 évnél fiatalabb tanároknál az AstraZeneca vakcinát alkalmazzák.

Szlovéniában a jövő héttől megkezdődik a tanítás minden alsótagozatos osztályban és megnyithatnak az óvodák. A kormány ugyanakkor pénteken szigorítja a határforgalmat. A nyitás az üzletekre is vonatkozik. Kinyithatnak a múzeumok, a könyvtárak, a galériák. Az enyhítésről szóló ütemtervet eddig régiónként alkalmazták, most az egész országra vonatkozóan léptetik életbe.

Nagy-Britanniában a felnőtt lakosság 20 százaléka, mintegy 10 és fél millió ember már megkapta a koronavírus elleni oltások első dózisát. A 16 évesnél fiatalabbakat egyelőre nem oltják tömegesen, az oltási kampány jelenlegi szakasza mindenekelőtt az idős, veszélyeztetettebb korosztályokra koncentrál. A második dózist több mint félmillióan kapták meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

A befektetők számára a mai lesz a hét legfontosabb napja, ugyanis ma tartja kamatdöntő ülését a Fed. A kamatok szinten tartása szinte biztosra vehető, kérdésből viszont van bőven. Hogyan reagál a jegybank az infláció visszapattanására? Hogyan értelmezi a zavaros reálgazdasági és munkaerőpiaci folyamatokat a jegybank? Mekkora az esélye a recessziónak? Kamatvágás vagy kamatemelés lesz a Fed következő lépése? Ezek a kérdések izgatják most a piacokat, és ha úgy érzik, hogy valamelyikre választ kapnak, a piaci mozgások garantáltak. Minden fél mondatnak jelentősége lesz a mai eseményen, amely után akár teljesen új narratíva is kialakulhat a világpiacokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×