eur:
395.02
usd:
372.06
bux:
65428.99
2024. április 17. szerda Rudolf
Orvos figyeli egy koronavírusos beteg lélegeztetését  a Jósa András Oktatókórház COVID-intenzív osztályán Nyíregyházán 2020. november 25-én.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Túl sok okunk van rá, hogy most ne menjünk orvoshoz

Mucsi János tüdőgyógyász szerint nem kevesen attól félnek, hogy ha intenzív osztályra kerülnek, nem kerülnek ki onnan élve, ezért inkább eleve fel sem keresik orvosukat, halogatnak, miközben otthon, csendben leromlik az állapotuk – akár a menthetetlenségig is.

A magyar betegek egy része általában is halogatja, hogy panaszaival orvoshoz forduljon, a járvány miatt azonban sokan azért kerülik az egészségügyet, mert félnek, hogy éppen az orvosnál fertőződnek meg a koronavírussal. Mások mennének, de nem jutnak be a szakrendelésekre. Számos betegség esetén azonban súlyos következményei lehetnek a halogatásnak.

"Márciustól szeptemberig az előjegyzett betegek 30 százaléka lemondta az időpontját, vagy egyszerűen nem jött el. Tüdőgyógyászként éppen a koronavírus miatt nincs ilyen problémám, de

akik nem ilyen jellegű betegek, bizony sorozatban mondják le a viziteket, főleg az állami egészségügyben"

– mondta el az InfoRádióban Mucsi János. A tüdőgyógyász szerint az elmaradó betegek egy része "kínjában" jelenik meg a magánegészségügyben.

Mucsi János figyelmeztetett ugyanakkor, hogy aki nem megy el például egy emlőrákszűrésre, az életét veszélyezteti, és előfordulhat, hogy mire vége a koronavírus-járványnak, olyan állapotban kerül orvoshoz, hogy már menthetetlen lesz.

Úgy érzi, sok koronavírusos beteg is meghal azért, mert

  • nem mer időben orvosi segítségért folyamodni,
  • "halogató típus",
  • azt hallja, hogy az intenzív osztályra kerülők 80 százaléka nem kerül ki onnan élve.

Kommentálta a KSH korábbi, megugró halálozási statisztikáit is, szerinte egyértelműen a koronavírus számlájára írható a romlás, de nemcsak a megbetegedésekére, hanem az elmaradt vizsgálatokéra is.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Brüsszelben: „ez a vörös vonal”

Az uniós migrációs és menekültügyi csomag esetében szerinte a legfontosabb kérdés, hogy azok, akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén mindaddig, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják vagy az unió határain kívül kell várakozniuk a döntés meghozataláig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×