eur:
393.15
usd:
366.94
bux:
66511.18
2024. április 25. csütörtök Márk
A Hszinhua hírügynökség által 2020. december 31-én közreadott képen egészségügyi dolgozó nézi a Sinopharm kínai állami gyógyszergyártó egyik leányvállalata által a koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyagot tartalmazó fecskendőket a cég egyik pekingi üzemében december 25-én. A vakcina inaktivált, vagyis az emberi sejtekben szaporodásra nem képes vírust tartalmaz. Az oltóanyag feltételes forgalmazási engedélyt kapott Kínában.
Nyitókép: MTI/AP/Hszinhua hírügynökség/Zhang Yuwei

Percről percre - minden mai hír a koronavírusról

Javulnak a magyar adatok, a vakcina viszont nem érkezik gyorsan, így "hosszú menetre" készül a világ.

2021.01.16. 21:17

Dániában már két mutáns rombol

Dániában is felbukkant az új koronavírus sokkal fertőzőbb dél-afrikai változata, ráadásul emelkedik az Egyesült Királyságból származó, különösen gyorsan terjedő mutáció által okozott fertőzések száma. Az észak-európai ország egészségügyi hatóságai szombaton közölték, hogy megtalálták az első embert, akit a vírus dél-afrikai mutánsa fertőzött meg. Az illető előzőleg Dubajban járt. Dániában szerdán három héttel meghosszabbították a szigorú járványellenes szabályokat azzal a céllal, hogy fékezzék a mutálódott brit vírus terjedését Nagy-Britanniából. A hatóságok várakozásai szerint február közepére a B117 jelű brit vírusmutáció lesz a domináns kórokozó. Dánia a koronavírus-mutációk kiszűrésében éllovassá vált, mivel a legtöbb pozitív tesztet genomszekvenálási elemzésnek veti alá. November közepe és január 10. között 256 dán fertőzött meg a brit vírusváltozattal, ez a szám az ebben az időszakban genetikailag elemzett pozitív tesztek 1,3 százalékának felelt meg. Január első hetében azonban ez az arány már 3,6 százalék volt. A növekedés miatt aggódó hatóságok ezért úgy döntöttek, hogy meghosszabbítják a járvány terjedését fékező korlátozásokat. Az előzetes adatok szerint a mutáns brit vírussal megfertőződöttek közül 11-en jártak külföldön, közülük öten Nagy-Britanniában, de azt nem tudni, hogy külföldön vagy odahaza szedték-e össze a betegséget. Dániában a járvány kezdete óta több mint 188 ezer ember fertőződött meg az új koronavírussal, a halottak száma meghaladja az 1700-at. A betegségből felgyógyultak aránya 99 százalék, az elhunytaké pedig 1 százalék. Jelenleg majdnem húszezer aktív esetet tartanak számon, a súlyos vagy életveszélyes állapotú betegek száma 137-re rúg. (MTI)

2021.01.16. 20:47

Kemenesi Gábor virológus: elfelejthetjük a nyájimmunitást, inkább vírusszelídítés lesz

Akik a koronavírus-védőoltás után mégis elkapják a fertőzést, legfeljebb náthásak lesznek - mondta egy interjúban.

2021.01.16. 19:24

Elemző: Joe Biden gazdasági csomagja a gyors piaci hatásokról szól

Csaknem 2 ezer milliárd dolláros gazdaságösztönző csomagot kezdeményez Joe Biden megválasztott amerikai elnök. A bejelentés szerint ebből az összegből finanszíroznák a nemzeti oltási programot, és sok amerikai kapna 1400 dolláros csekket.

2021.01.16. 18:16

Egy év elteltével újra oltana a Moderna

A kezdő két adag ajánlásán nem terveznek változtatni, az egy év múlva beadanadó védőoltás a harmadik adag lehet, amely hosszabb távú immunitáshoz segíti a szervezetet.

2021.01.16. 18:00

Újabb pozitív esetek a magyar férfi kézilabda-válogatott pénteki vb-ellenfelénél

A Zöld-foki Köztársaságnál állítják, korábbi fertőzöttekről van szó, a magyar válogatott viszont "így nem igazán tud fő feladatára koncentrálni" a továbbiakban.

2021.01.16. 17:16

Kampány indul Budapesten az oltáspártiságért

Karácsony Gergely üzenetet tett közzé Facebook-oldalán ezzel kapcsolatban.

2021.01.16. 17:00

Kimentek a Sinopharmhoz a magyar szakértők, ezt látták

"Amit akartunk, meg tudtuk nézni" - számolt be Lukács Ferenc, az OGYÉI ellenőrzési főosztályvezetője.

2021.01.16. 16:09

Szlávik János: mindegyik vakcina hatásos

Az infektológus főorvos azt kéri, hogy mindenki legyen türelmes, mert számos országban beindult a harmadik hullám.

2021.01.16. 15:10

A napenergia segítheti a vakcinaelosztást Afrikában

A hatékony és biztonságos oltások megjelenése a világjárvány végének ígéretét hozta, de ennek bekövetkeztéhez az alacsony és közepes bevételű országokban is megfelelő átoltottságot kell elérni. Afrikában a hideg tárolás nagy probléma, melyben a napenergia nyútjhat segítő kezet.

2021.01.16. 13:37

Robotkar vesz mintát PCR-tesztekhez Kínában

A tömeges tesztelés felfuttatásához veszik igénybe Senjangban a robotika segítségét: a módszerrel biztonságosabban lehet levenni a mintát a fertőzés átadása nélkül.

2021.01.16. 12:23

Olasz oltás: így baj lesz a második körrel

A lassan egy éve tartó járvány miatti félelmet akarják eloszlatni a kontinens legrégebbi egészségügyi intézményeként ismert Santo Spirito in Sassia római kórház dolgozói, akiknek szombatig több mint kilencven százaléka már beoltatta magát. Hosszú sor áll egész nap a kórház középkori udvarán, az önkéntes oltásra várók egyenként lépnek be a gyógytornateremből kialakított vakcinázó csarnokba - látta az MTI tudósítója. Loredana Piacenti főnővér kollégáinak adja be az injekciót: orvosoknak, ápolóknak, a tizenkétezer embert foglalkoztató kórház irodai és más alkalmazottainak. A körzet gyógyszertárainak dolgozói is a Santo Spiritóban oltatják be magukat. Piacenti nővér elmondta, hogy az ősszel végzett néhány napos tanfolyam után december végétől megállás nélkül adja be a dózisokat, naponta akár százhúsz adagot is. "Teljesen más érzés mint a megszokott injekciók, mivel mindannyian átéltük az új koronavírus-járvány miatti félelmet. A legelső dózis beadását soha nem fogom elfelejteni, és látom, hogy a tapasztalt kollégák is meghatódnak, amikor beoltom őket" - mondta. A vakcinát tartalmazó ampullát egy fiatalabb orvos veszi ki a hűtőszekrényből, és néhány percig műanyag kesztyűs tenyerében tartja. Lassú mozdulatokkal fel-le fordítja az üvegcsét, majd hat oltásra elegendő dózist készít elő. A szentlélekről elnevezett kórházat a Vatikán szomszédságában a Rómába érkező külföldi zarándokoknak emelték a 8. században, és azóta is kórházként működik. A vakcinázásban résztvevő orvosok és ápolók "Én beoltatom magam!" feliratú kitűzőt viselnek köpenyüken. Tapsolnak, amikor hír érkezik arról, hogy a beadott oltások száma túllépte az egymilliót az országban. Arra a kérdésre, hogy mi magyarázza a vakcinázási lelkesedést, az egészségügyi koordinátor, Daniela Frascati "természetes reakcióról" beszélt. "Majdnem egy éve a betegség miatti félelemben és sötétségben élünk és dolgozunk, és ahogyan összefogtunk a járvány legnehezebb pillanataiban, most az oltásban is ki akarunk tenni magunkért" - jelentette ki. Orvos kollégája emlékeztetett arra a tavaly február végi napra, amikor egész éjszaka a legelső Covid-19 gyanús betegek vizsgálati eredményeire vártak. Elmondta, az első hullámnál is rosszabb volt az október-novemberi második, amely cunamiként söpört végig a kórházakon. Az egészségügyi dolgozók úgy látják, az olaszok mentőövként kapaszkodnak a vakcinába, főleg az ország déli részén, ahol a kórházak kevésbé működnek, magas az idősek aránya, és egyre súlyosabb a járvány miatti munkanélküliség. Az Olaszországba eddig érkezett több mint 1,3 millió adag oltóanyag nagy részét már felhasználták. A járványbiztos péntek este azt közölte, hogy a hétfőre ígért újabb szállítmánynak a Pfizer-BionTech kevesebb mint harminc százalékát tudja biztosítani. Több tartomány jelezte, hogy így nem fogják tudni beadni a második dózist. (MTI)

2021.01.16. 12:22

Egy idősszervezet véleménye a vakcinákról

A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (Nyuszet) álláspontja szerint a 60 év felettieknél is csak olyan oltóanyagot szabad használni, amelyet az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) is jóváhagyott, amelyben a magyar emberek megbíznak és a későbbiekben az unión belüli szabad mozgást biztosítja. A szervezet szombaton azt közölte az MTI-vel, az operatív törzs és a kormányzati szereplők tájékoztatásából az hangzott el, hogy a rendvédelmisek, de még a sportolók is beelőzhetik a nyugdíjasokat. "Mindeközben az időseket azzal riogatják, hogy ők majd megkapják azt a kínai vakcinát, amivel Kínában jelenleg csak 59 éves korig oltanak" - tették hozzá. Hangsúlyozták, az Európai Unió a világ vélhetően legjobb koronavírus elleni vakcináira szerződött le. Ezekkel a vakcinákkal fél év alatt megoldható lehet a szükséges minimális átoltottság. Kiemelték azt is, a járványkezelésnek a gyorsaság mellett a kockázatminimalizáláson és hatékony oltási rendszeren kell alapulnia. "Elfogadhatatlan, hogy bizonytalan eredetű és a klinikai tesztek tanúbizonysága szerint jóval kisebb hatásfokú vakcinákkal kívánja beoltatni a kormány az idős generációt. Külön riasztó, hogy olyan vakcinát szándékoznak alkalmazni, amelyek elölt vagy legyengített vírust tartalmaznak, hiszen ez az oltási szövődmény kockázatát és a szervezet jelentősebb megterhelését jelenti egy már eredendően veszélyeztetettebb korcsoportnál, azaz az időseknél" - fogalmaztak a közleményben. Álláspontjuk szerint minden embernek lehetőséget kell biztosítani arra, hogy eldönthesse, az EMA által jóváhagyott valamelyik vakcinával vagy a magyar hatóságok által ideiglenesen engedélyezett egyéb vakcinával kívánja beoltatni magát. "Követeljük, hogy az oltási csoportok közti továbbhaladásra az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinákkal történő oltás kapcsán csak akkor kerüljön sor, ha a megelőző csoportokból mindenki - aki erre vonatkozó igényét jelezte - megkapta az általa kiválasztott vakcinát. A magyar hatóságok által esetleg ideiglenesen engedélyezett oltás visszautasítása miatt senki nem kerülhet az előre meghatározott oltási terv vonatkozó csoportja tagjainál hátrányosabb helyzetbe" - áll a Nyuszet közleményében. (MTI)

2021.01.16. 12:04

Most van nagyon nagy bajban az Australian Open

Sorra érkeznek a versenyre sportolókat szállító gépek, azonban amelyiken koronavírus-fertőzött van, ott szigor is.

2021.01.16. 11:38

Nyilvánosak lehetnek a vakcinaszerződések

Közérdekű adatigénylés formájában akarja megismerni a kormányzat által kötött vakcinaszerződések tartalmát Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti (EP) képviselője. A politikus szombati online sajtótájékoztatóján azt mondta, a kormány "hazudik" az oltóanyagok beszerzésének körülményeiről és az EU felelősségéről. "Ha valamit nem tudnak megoldani, rögtön ellenséget keresnek. Most éppen újból az Európai Unióban találták ezt meg" - fogalmazott. Hangsúlyozta, a vakcinabeszerzések ügyében a valóság az, hogy a gyártókkal nem az Európai Bizottság, hanem közvetlenül a tagállami kormányok szerződtek, vagyis a Fidesz-kormány pontosan tisztában van azzal, hogy Magyarországon mennyi oltóanyag és mikorra várható, hiszen erről saját maga kötött megállapodást az érintettekkel. Ujhelyi István a Facebookon közvetített tájékoztatón elmondta, az Európai Bizottság még júniusban adta ki oltóanyag-stratégiáját, utána kezdődött meg a tárgyalás a fejlesztőkkel. Orbán Viktor miniszterelnök is ott volt azon az állam- és kormányfők közötti egyeztetésen, ahol felhatalmazták a bizottságot a közös uniós beszerzés "letárgyalására" a cégekkel. Hozzátette, ha a magyar kormány nem akart volna részt venni ebben a közös programban, hanem önállóan akart volna cselekedni, meg lett volna rá a lehetősége. A képviselő elmondta azt is, hogy a hat gyógyszergyártóval kötött előzetes beszerzési megállapodás tárgyalását egy olyan, hetente ülésező irányító bizottság felügyelte, amelyben minden tagállam képviseltette magát, vagyis Orbán Viktor és kormánya egy olyan folyamatot kritizál, amelynek aktív szereplője volt. Ujhelyi István hangsúlyozta, a tárgyalások végén a tagállamok egyenként és külön kötöttek szerződéseket az oltóanyagokra, mindenki maga döntötte el, hogy melyik vakcinából és mennyit igényel. Ugyancsak a tagállamok felelőssége a logisztika biztosítása és a nemzeti elosztó-központokba leszállított vakcinákról történő további gondoskodás, ennek alapján pedig a tömeges oltás megszervezése - közölte. (MTI)

2021.01.16. 11:17

Világkörkép

A világban 93 819 952-re emelkedett a koronavírus-fertőzöttek, 2 008 273-ra a halálos áldozatok és 51 666 159-re a gyógyultak száma a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szombat reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban 93 105 607 fertőzöttet tartottak nyilván, 1 993 910 volt a halálos áldozatok és 51 365 721 a gyógyultak száma. A fertőzés 191 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek. A SARS-CoV-2 vírus okozta, Covid-19 nevű betegség az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol már 23 523 273-an fertőződtek meg, és 391 955-en haltak meg a kórban. Indiában 10 527 683 fertőzöttet, 151 918 halálos áldozatot és 10 162 738 gyógyultat jegyeztek fel. Brazíliában 8 393 492 fertőzöttről, 208 246 halálos áldozatról és 7 438 075 gyógyultról tudni. Oroszországban 3 483 531-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 63 558-ra, a gyógyultaké pedig 2 879 082-re emelkedett. Az Egyesült Királyságban 3 325 642 a fertőzöttek száma, és 87 448-an haltak meg a betegségben. Franciaországban 2 931 396 fertőzöttet, 70 090 halálos áldozatot és 213 997 gyógyultat regisztráltak. Törökországban 2 373 115 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma 23 664, a gyógyultaké 2 246 047. Olaszországban 2 352 423 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 81 325-re nőtt, és 1 710 030-an gyógyultak fel a Covid-19-ből. Spanyolországban 2 252 164 fertőzöttet és 53 314 halálos áldozatot regisztráltak. Németországban 2 023 828 a fertőzöttek száma, 45 705 a halottaké, 1 664 176-an meggyógyultak. Kolumbiában 1 870 179 fertőzöttet és 47 868 halálos áldozatot tartanak nyilván. Argentínában 1 783 047 a fertőzöttek és 45 227 a halottak száma. Mexikóban 1 609 735 az igazolt vírusbetegek és 139 022 a halálos áldozatok száma. Lengyelországban 1 422 320 fertőzöttet regisztráltak, 32 844-en meghaltak és 1 164 650-en felépültek a kórból. Iránban 1 318 295 fertőzöttet, 56 621 halálesetet és 1 107 011 gyógyultat tartanak számon. A Dél-afrikai Köztársaságban 1 311 686 fertőzöttet vettek nyilvántartásba, 36 467-en meghaltak, 1 062 690-en pedig felgyógyultak. Ukrajnában 1 183 963 fertőzöttet, 21 479 halálesetet és 877 989 gyógyultat tartanak nyilván. Kínában (Hongkong és Makaó nélkül) 97 448 fertőzéses esetet tartottak nyilván, valamint 4796 halálos áldozatot és 91 027 gyógyultat. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el. (MTI)

2021.01.16. 11:09

Szerbia kap egymillió kínai vakcinát - most

Már vasárnaptól olthatnak is akár déli szomszédunknál.

2021.01.16. 10:52

Az idősotthonokban oltanak

Az oltási tervnek megfelelően ezen a hétvégén is folytatódik a koronavírus elleni védőoltások beadása az idősotthonokban - tájékoztatta a Koronavírus Sajtóközpont szombaton az MTI-t. Ezúttal tizenkilenc intézmény több mint harminc telephelyén mintegy 3400-an kapják meg a Moderna-védőoltást, előzetes jelentkezések alapján. A múlt héten a 150-nél nagyobb létszámú intézményekben már megkapták a vakcinát a bentlakók és a dolgozók, most a legalább száz embert ellátó otthonokban folytatják a munkát a mobil oltócsapatok - írták. A kormány oltási terve szerint az egészségügyi dolgozók mellett a legveszélyeztetettebb csoportok kapják meg elsőként a vakcinát. A járvány tavaszi hullámában nyilvánvalóvá vált, hogy a nagy létszámú idősotthonokban kiemelkedő a gócpontok kialakulásának kockázata, ezért kezdődött meg a legnagyobb idősotthonokban élők és dolgozók beoltása - közölték. Hozzátették, a múlt héten több mint hatvan olyan intézményt kerestek fel az oltócsapatok, amelyben 150-nél is több idős ember él, a bentlakók és a gondozottak közül már közel hétezren kapták meg a védőoltást a Pfizer oltóanyagából. Január 16-án és 17-én a 100-nál nagyobb létszámú idősotthonokkal folytatódik az oltás a rendelkezésre álló vakcinamennyiségből: Budapest mellett minden olyan megyében, ahol működik ekkora intézmény, egy-egy otthont keresnek fel az oltócsapatok. Az érintett intézmények a fővárosban, valamint a következő településeken működnek: Üröm, Kiskőrös, Komló, Mezőberény, Ózd, Mórahalom, Martonvásár, Győr, Hajdúböszörmény, Heves, Jászladány, Pilismarót, Balatonföldvár, Nyíregyháza, Bátaszék, Hegyfalu, Veszprém és Zalaegerszeg. Az oltás most is önkéntes alapon zajlik, az érintett 19 intézményben újabb 996 dolgozó és 2395 bentlakó, vagyis 3391 ember jelezte, hogy kéri a vakcinát - írták. A Moderna vakcinájáról azt közölték, a mostani felhasználása kézenfekvő döntés, hiszen kevésbé alacsony hőfokon is tárolható, mint a Pfizeré, továbbá hosszabb ideig is felhasználható, így az intézményekbe szállítás és a tárolás logisztikája lényegesen egyszerűbb. A vakcina beadását orvosi vizsgálat előzi meg. "A kormány célja, hogy az országba érkező oltóanyagot maradéktalanul felhasználja az oltási tervnek megfelelően. Bár mára már közel 106 ezren kapták meg a védőoltást Magyarországon, a vakcina még mindig csak korlátozott mennyiségben áll rendelkezésre, így a többi időotthonban az újabb szállítmányok beérkezését követően folytatódhat majd az oltás" - áll a közleményben. (MTI)

2021.01.16. 10:47

Zacher Gábor: ez azért egy fárasztó történet

A hatvani kórházban és a mentőszolgálatnál is dolgozó orvos csökkenő betegszámról beszélt, de úgy látja, csak az oltás enyhít majd az egészségügyre nehezedő nyomáson.

2021.01.16. 10:30

Nem bírja a tempót a Pfizer, lassítja a gyártást

A vállalat megígérte az EU vezetőjének, hogy az első negyedéves szállítás rendben lesz, ám február derekáig ehhez átállásra van szükségük.

2021.01.16. 10:07

Szombati adatok: nagyot csökkent az elhunytak napi száma

Bőven száz alatti. 112 ezer aktív fertőzött viszont még mindig van, de az eddig megfertőződötteknek már majdnem a kétharmada meggyógyult.

2021.01.16. 10:00

Szinte eltűntek Horvátországból a magyarok

Crikvenica, Rovinj és Vir volt a legnépszerűbb tavaly.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Kapott egy pofont a forint az amerikai adatra

Kapott egy pofont a forint az amerikai adatra

A szerda reggeli erősödést követően délután ismét gyengülni kezdett a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően azonban úgy tűnik, hogy ismét képes magára találni a magyar fizetőeszköz, csütörtök délelőtt még folytatódott az erősödés, a délutáni GDP adatok hatására azonban kapott egy pofont a forint. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.    

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×