eur:
395.11
usd:
365.66
bux:
65398.26
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay

Robotkar vesz mintát PCR-tesztekhez Kínában

A tömeges tesztelés felfuttatásához veszik igénybe Senjangban a robotika segítségét: a módszerrel biztonságosabban lehet levenni a mintát a fertőzés átadása nélkül.

Egyelőre azért nem iktatták ki teljesen az emberi faktort abban a kísérleti programban, melyet Senjang városában a fertőzés terjedésének visszaszorítására indítottak el.

A MedicalXpress beszámolója szeirnt az automatizált tesztelésben részt vevők személyazonosító kártyáikat egy leolvasóba helyezik, majd egy előre rögzített hanganyag szólal meg, ismertetve teendőjüket. Miután kinyitották szájukat, robotkar emelkedik fel, hogy mintát vegyen mandulájuk mellől:

a kar mozdulatait egy ember irányítja

biztonságos távolban és védőruhában. A robotkaron található kamera segíti munkáját abban, hogy megfelelő helyről vegye le a kenetet anélkül, hogy megfertőződésre esélyt adó közelségbe kerülne a mintát adó személyhez.

Az országban szükség is van a tesztelésre: bár a járvány vuhani kezdete után Kína el tudta fojtani a terjedését, az utóbbi időben egyik helyi kitörés a másikat követi az országban. Emberek tízmillióit tesztelik, helyi lezárásokat és utazási korlátozásokat vezetnek be válaszképpen. Most is több mint húszmillió kínai él lezárt területen.

Nem ez az egyetlen felhasználási területe a robotoknak a pandémia idején. A kórházban kezelt betegek állapotának monitorozására, fertőtlenítésre, áruk kiszállítására és az egészségügy frontvonalában dolgozóknak történő segítségnyújtásra is használják. Egyes robotok teljesen automatizálva dolgoznak, míg másoknak – ahogy azt a fenti eset is mutatja – van humán segítsége is. A teljesség igénye nélkül a következő feladatokat töltik be robotok jelenleg is világszerte:

  • orvosi rendelőkben a potenciális fertőzöttek kiszűrése testhőméréssel, kérdőívezéssel
  • a maszkviselés ellenőrzése arcfelismerő program segítségével
  • fertőtlenítés UV-fénnyel
  • figyelmeztetés a távolságtartásra, fertőtlenítésre
  • alapvető orvosi vizsgálatok elvégzése és adatok begyűjtése
  • csomagok kézbesítése
  • kapcsolatteremtés lehetősége az idősotthonok lakói és hozzátartozóik között
  • kijárási korlátozások betartásának ellenőrzése
  • fizetés
  • ételek készítése és felszolgálása
  • illetve ismeretterjesztés a koronavírus kapcsán.

Az IEEE Spectrum és a BBC cikkeiben fotókon is megtekintheti, mi mindenre lehetnek hasznosak a robotok a jelenlegi helyzetben.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×