eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Az amerikai Moderna cég első magyarországi szállítmánya a Hungaropharma gyógyszer-nagykereskedelmi vállalat budapesti telephelyén 2021. január 12-én. A 7200 vakcina 3600 ember oltására elegendő. A szállítmányt egy hűtőkamrában tárolják -25 Celsius-fokon addig, amíg eljut az oltóhelyekre.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Egy év elteltével újra oltana a Moderna

A kezdő két adag ajánlásán nem terveznek változtatni, az egy év múlva beadanadó védőoltás a harmadik adag lehet, amely hosszabb távú immunitáshoz segíti a szervezetet.

Nem ismert még, milyen hosszan nyújt védettséget a koronavírussal szemben az ellene kifejlesztett vakcina: a Moderna legfrissebb tervei szerint júliusban új kutatásba kezd, melynek keretében korábbi vakcinakísérletének résztvevőit hívják vissza egy újabb adagra oltásukból. Már meg is kezdődött az önkéntesek felkeresése – írja a CNBC.

"Az eddigi adatok alapján

valószínűsíthető, hogy az oltás nyújtotta védettség legalább egy évig kitart

– fogalmazott a Moderna orvosigazgatója, Tal Zaks. – Ahhoz, hogy megállapíthassuk, mikor szükséges emlékeztetőoltást beadni a védettség további biztosításához, még adatokra van szükségünk, ezeket az adatokat pedig meg kell szereznünk."

A Moderna kísérleti oltásának fejlesztésében részt vevő önkéntesek az első adag vakcinát tavaly március közepén kapták meg, négy héttel később pedig a második adagot is beadták nekik. A kísérlet során többféle dozírozást is kipróbált a cég, végül a 100 mikrogrammos változatot engedélyeztették. Azok, akik ennél kisebb adag hatóanyagot kaptak a kísérlet során, hamarabb kapják majd meg a harmadik oltást, mint azok, akik 100 mikrogrammnyit vagy többet.

A beadni tervezett emlékeztetőoltás ugyanaz, mint aminek engedélyét nemrég megkapták, de a cég vezetője, Stephane Bancel úgy véli, az évek múlásával

szükség lehet majd arra, hogy változtassanak az összetételen

a megjelenő új variánsok függvényében. Bancel szerint a koronavírus elleni oltás olyan lesz majd ebben a tekintetben, mint az influenza elleni.

Az emlékeztetőoltással kapcsolatos kutatás fényt derít majd arra, hogy milyen immunválaszt generál egy egy év elteltével beadott adagnyi vakcina, illetve további adatokkal szolgál majd biztonság szempontjából.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×