eur:
393.55
usd:
367.03
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) elnök-püspöke interjút ad az MTI újságírójának a Magyarországi Evangélikus Egyház Északi Egyházkerület XII. kerületi székházában 2017. december 8-án.
Nyitókép: Mohai Balázs

Fabiny Tamás: zéró toleranciát hirdettem a zaklatásokkal szemben

Lezárta az evangélikus egyház a Donáth László zaklatási ügyében folytatott vizsgálatát, életszerűnek és hitelesnek ítélte az érintettek beszámolóit. Fabiny Tamás elnök-püspök az InfoRádióban úgy nyilatkozott, hogy új jelzőrendszer és támogató szolgálat felállításáról határozott az egyház vezetése.

Életszerűnek és hitelesnek bizonyultak az érintettek elbeszélései, akik azzal keresték meg az egyház vezetését, hogy Donáth László evangélikus lelkész számukra elfogadhatatlan, bántó, zaklató módon közeledett hozzájuk – áll a Magyarországi Evangélikus Egyház állásfoglalásában. Az elnökség személyes, szakembereket is bevonó beszélgetésekkel tárta fel a bejelentések tartalmát. Az elévülésre vonatkozó szabályok miatt a korábbi eseményeket az egyháznak nincs módja fegyelmi eljárásban tisztázni, de megvizsgálják a fegyelmi és etikai szabályozás átalakításának lehetőségeit.

"Mi a tényfeltárást az évtizedekkel ezelőtti zaklatásokkal kapcsolatban indítottuk el, és nem érintettük a mostani rendőrségi eljárást. Volt ilyen szándékunk, megkerestük a BRFK-t, de nem adhatott tájékoztatást folyamatban lévő ügyről. Ehhez képest meglepetéssel láttuk, hogy bizonyos sajtóorgánumokban jelentek meg ezzel kapcsolatos hírek" – mondta az InfoRádióban Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke.

Egyben azt kérte, hogy az egyház nyilatkozatát mindenki az összefüggésében értelmezze. Tudatosan távol akarják tartani ezt az ügyet a politikától, és helytelennek tartják, ha úgy jelenik meg valahol, hogy Donáth Anna édesapjával kapcsolatos vizsgálat. "Ez Donáth Lászlóval kapcsolatos vizsgálat volt, ehhez nincs köze senki másnak. Itt az evangélikus egyház egy azóta nyugdíjazott lelkészéről van szó" – mondta Fabiny Tamás.

Az elnök-püspök beszámolt arról is, hogy a hosszú folyamatban lehetőséget adtak a válaszadásra is, de a nyilatkozat szerint

Donáth László a bejelentések valóságtartalmára kitérő, hárító válaszokat adott.

"Számunkra mindez csalódást okozott: lelkész testvérünk több évtizedes gyülekezetépítő és diakóniai szolgálata, teológiai felkészültsége, társadalmi ügyekben tanúsított kiállása elegendő morális hátteret adhatna a bűnbánatra. Szembenézésre olyan tettekkel, amelyek az elszenvedők számára mást jelentettek, mint amit korábban ő maga gondolt" – áll a nyilatkozatban.

"Fájdalmas folyamat ez, amit azért kellett végigvinnünk, mert amikor a püspöki szolgálatomat kezdtem,

zéró toleranciát hirdettem a zaklatásokkal, bántalmazásokkal, emberi méltóság megsértésével kapcsolatban"

– mondta Fabiny Tamás. A történtek után egyfajta jelzőrendszer, illetve támogató szolgálat felállításáról határozott az egyház vezetése. Már meg is kerestek felkészült szakembereket az egyházon belül és kívül is.

"Bárki, aki úgy érzi – mondta a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke –, hogy őt megaláztatás, szexuális bántalmazás vagy emberi méltóságában sérelem érte, akkor ehhez a bizalmi közösséghez fordulhat, és ők nagy tapasztalattal segítenek majd, hogy azt a traumát, amit átéltek, ne kelljen megismételniük, hanem legyen lehetőségük a fájdalom feldolgozására."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×