eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A BKV Zrt. új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú buszai a járművek forgalomba állítása alkalmából tartott rendezvényen a társaság dél-pesti telephelyén 2020. január 20-án.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Százmilliós bírságba került Karácsony Gergely egyik első döntése

Egy főpolgármesteri határozat miatt eredménytelennek mondták ki az amúgy érvényes tömegközlekedési reklámtendert.

A Fővárosi Törvényszék és a Kúria is elutasította a BKV és a BKK kérelmét, hogy függesszék fel a Közbeszerzési Döntőbizottság határozatát, amelyben 115 millió forintra bírságolta meg a két fővárosi céget – közölte a Világgazdaság érdeklődésére a Közbeszerzési Hatóság. A büntetést januárban szabták ki azért, mert a felügyelet szabálytalanságokat észlelt a tömegközlekedési infrastruktúrához tartozó reklámfelületek hasznosítási jogáért kiírt eljárás, a reklámtender 2019. novemberi lezárásakor.

A közbeszerzésben közös ajánlatkérőként szereplő vállalatok végül május 20-án átutalták a bírságot, de ezzel párhuzamosan Karácsony Gergely felszólítására pert is indítottak.

Karácsony Gergely egyik első lépése volt Budapest vezetőjeként, hogy megtiltotta a fővárosi cégeknek az egy évnél hosszabb időre szóló, a tulajdonukban, használatukban vagy vagyonkezelésükben lévő reklámfelületek hasznosítására vonatkozó megállapodások aláírását. A BKV négy plusz további négy évre szervezte volna ki a reklámhelyek értékesítését, de így a beérkező érvényes ajánlat ellenére eredménytelennek nyilvánította a közbeszerzést.

A JCDecaux Hungary Zrt. havi 142 millió forintot, vagyis évente több mint 1,7 milliárd forintot ajánlott a reklámfelületek hasznosítási jogáért a 2019. augusztus 9-i ajánlattételi határidőig, míg a főpolgármesteri tilalmat csak 2019. november 5-én fogadta el a Fővárosi Közgyűlés. Új közbeszerzést azóta sem írtak ki.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×