eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay

Kaptak egy könnyítést az utazási irodák

Jól jön a jelentős veszteségekkel és elmaradt bevételekkel küzdő ágazatnak.

Megjelent a Magyar Közlönyben a vagyoni biztosítékról szóló, a szektorban már nagyon várt rendeletmódosítás, amely a 2019. évi forgalom 100 helyett 50 százalékára írja elő az utazási irodák számára a kaució mértékét.

Az eddig megszokott szabályozás alapján az utazásszervezőknek a megelőző, a folyó év és a jövő esztendő tervezett forgalma közül a legmagasabbat, tehát az idei évben az amúgy kimagasló eredményt hozó 2019-es év árbevétele alapján kellene megállapítaniuk a következő év vagyoni biztosítékának mértékét. Ám a járvány miatt tavasszal leállított utazások, majd a szeptember óta érvényes (és épp ebben a közlönyben egy hónappal ismét meghosszabbított) magyar határzár miatt gyakorlatilag az országon belülre szorultak az útszervezési lehetőségek, ám ez is csak meglehetősen korlátozott keretek között működik, és az érdeklődés is korlátozott. Az irodák bevétele jelentősen lecsökkent, ezért a magas bázison számított biztosítási összeg sok cégnek jelentett gondot.

A jogszabály-módosítást a Magyar Utazási Irodák Szövetsége kezdeményezte.

Két héttel eltolták az igazolásának határidejét is, október 31-ről november 15-re.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 18:11
×
×
×
×