INFORÁDIÓ
2021. május 19. szerda
Ivó, Milán

vitézy dávid

ferihegyi repülőtér

gyorsforgalmi

Feltorlódott járművek a ferihegyi gyorsforgalmi úton 2013. augusztus 7-én, ahol négyen megsérültek, amikor egy személygépkocsi több járműnek is nekiütközött. A baleset összesen kilenc gépkocsit érintett.

Kiírták a tervezési pályázatot a ferihegyi gyorsforgalmi útra

Infostart

Megjelent hétfőn a tervezési közbeszerzés a ferihegyi repülőtérre vezető gyorsforgalmi út felújítására és bővítésére, az előkészítés megkezdésével egy régóta esedékes fejlesztés indul meg – írta Facebook-oldalán Vitézy Dávid.

A repülőtérre vezető út fejlesztéséről még 2018 végén döntött a kormány, ezt követően a fejlesztés optimális műszaki tartalmáról részletes előkészítő vizsgálatok és megvalósíthatósági tanulmány készült. Az elmúlt hónapok egyeztetései nyomán a kiválasztott műszaki megoldásokat a kormány és a Fővárosi Önkormányzat közös városfejlesztési fóruma, a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa (FKT) és minden érintett kerület, a X., XVIII., XIX. kerületek is támogatják - írta közösségi oldalán a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója, Vitézy Dávid. Hétfőn megjelent a tervezési közbeszerzés, ezzel újabb mérföldkőhöz ért a munka.

Az eljárás nyertesének 2022-re el kell készítenie a kiviteli terveket és a tenderdokumentációt.

Vitézy Dávid emlékeztetett, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető gyorsforgalmi út rendbetétele messze nem csak a repülőtér közúti elérhetőségéről szól, egyben nagyszabású városfejlesztés is, hisz a beruházásnak köszönhetően javulhat teljes dél-pesti kerületek közlekedése és az érintett városrészek közötti keresztirányú közúti, autóbuszos, gyalogos és kerékpáros kapcsolatok is. A tervezés kiemelt szempontja a közösségi közlekedés előnyben részesítése és a közlekedésbiztonság jelentős javítása.

Forrás: Vitézy Dávid, Facebook
A gyorsforgalmi terve – Forrás: Vitézy Dávid, Facebook

A munka a Határ úti metróállomás vonalától a főváros határáig terjed. A felújítás során egy egységes, egybenyitott 2x2 sávos út épül, a kereszteződések kapacitása növekszik, a gyalogos és kerékpáros közlekedés feltételei javulnak. Az útpálya a felújítás nyomán összenyitásra kerülne a gyorsforgalmi út teljes hosszában. A feladat egy ma elvárt funkciókat biztosító, egységes, végig legalább 2x2 sávos, többszintű vasúti és közúti keresztezéseken áthaladó főút tervezése.

Az összes alul- és felüljáró 2x1-ről 2x2 sávosra bővülne az útvonalon.

A jelenlegi helyzettel szemben tehát a forgalom minden irányban igénybe vehetné a mai Gyömrői út pályáját is - sorolta a szakember.

Az Üllői úti leágazásnál, a gyorsforgalmi út belső végén, a Határ út és Kőbánya-Kispest metróállomások között marad a 2x1 sávos kialakítás, hiszen nem cél, hogy a mostaninál nagyobb forgalom érje el a belvárost - magyarázta Vitézy Dávid. A Gyömrői út elágazása és Kőbánya-Kispest között az út ugyan 2 sávosra bővülne, de az új sávot csak a metróvégállomásra tartó BKK-buszok és a taxik használhatják majd.

A beruházás részeként megindul a tervezése a Galvani hídról érkező úthálózat folytatásának is - ezen hálózati elem csak akkor nyeri el valódi értelmét, ha az FKT idén év végéig a www.budapestujkorutja.hu weboldalon bemutatott verziók közül az 1-4. változatok bármelyikét választja. Ez esetben a Kőér utcán át folytatódhat az új körút Kőbánya felé, mivel a most közbeszerzésbe adott tervezési feladat része a Kőér utca - Gyömrői út - Vaspálya utca kereszteződésben lévő szintbeni vasúti átjáró helyett különszintű közúti aluljáró tervezése. Ezáltal a gyorsforgalmi út felől a Gyömrői út - Kőér utca útvonalon nyílna új kapcsolat a Galvani híd felé. Ha az FKT az 5-6. változat mellett dönt vagy a körút Gubacsi úton túli folytatásának nyomvonaláról a felek nem tudnak megállapodni, ez a Kőér utcai hálózati elem sem tud értelmesen megépülni várhatóan.

A tervezésben több további különszintű közút-vasút csomópont tervezése is szerepel:

az Üllői út városhatárhoz közelebb eső végcsomópontja is különszintűvé alakulna.

A projektben meg kell tervezni egy esetleges harmadik különszintű átvezetést is a vasúton, ez a felüljáró a Lakatos út - Hangár utca között létesülne, és a vasút mellett a reptéri utat is áthidalná, kapcsolatot teremtve az ezen a szakaszon jelenleg egymástól elszigetelt két kerületrész között. A Csévéző utcai csomópont felüljárója irányonként egy-egy új sávval bővül. Szintén tervezői feladat Szemeretelep keresztirányú kapcsolatának javítása a vasúton és az úton át.

A terveket úgy kell elkészíteni, hogy a fejlesztés ne növelje a Belváros közúti terhelését.

A beruházás során kiemelt szempont a közlekedésbiztonság javítása, a felújított, kibővített úton a balesetek számának csökkentése.

A tervezés során a Gyömrői út mentén új kerékpáros főútvonal tervezése is a feladat része.

A közbeszerzési eljárásban a tervek szerint november végéig várja a NIF az ajánlatokat, az építési engedéllyel bíró kiviteli tervek 2022-re készülhetnek el, ez után születhet döntés a kivitelezésről. Az előkészítő munkákat a NIF a Budapest Fejlesztési Központtal együttműködésben, Fürjes Balázs Budapest és agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár felügyelete mellett látja el.

Nyitókép: MTI/Mihádák Zoltán
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018