eur:
392.85
usd:
366.21
bux:
66895.9
2024. április 25. csütörtök Márk

Újabb 1791 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, elhunyt 24 beteg - a nap hírei

A foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár szerint munkaerő-piaci fordulat következett be. Az uniós segélyalap felét szeretnék felhasználni azok az önkormányzatok, amelyek helyi népszavazásokat indítanának ezért.

Újabb 1791 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, elhunyt 24 idős, krónikus beteg. Az azonosított fertőzöttek száma 44.816-ra, az elhunytaké 1109-re emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 30.127. 1693 koronavírusos beteget ápolnak kórházban.

A foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár szerint munkaerő-piaci fordulat következett be a koronavírus-járvány okozta tavaszi sokk után. Bodó Sándor közölte: a Gazdaságvédelmi Akcióterv bértámogatási programjai jelenleg is a teljes, 280 ezres támogatotti létszám több mint negyedének nyújtanak védelmet. Kiemelte, hogy a hazai foglalkoztatás szintje már elérte az év eleji értéket.

A miniszterelnök szerint az egyházi intézményeknek adott állami támogatás a legjobb helyre kerül. Orbán Viktor a budatétényi Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola és Gimnázium új épületének átadásakor úgy fogalmazott: minden egyes forintnak a sokszorosát kapja vissza az egész magyarság oktatásban, nevelésben, kultúrában, családok, elesettek, szegények, öregek, betegek gondozásában.

Az uniós járványügyi segélyalap legalább felét szeretnék felhasználni azok az önkormányzatok, amelyek helyi népszavazásokat indítanának ennek elérésére. Karácsony Gergely főpolgármester a Szabad Városok szervezet rendezvényén elmondta: az ország 2500 milliárd forintos pluszforráshoz jut a segélyalapból, és a főváros a neki jutó összegből a budapestiek életminőségét javítaná.

A szigorúbb uniós klímacélok támogatását kéri a kormányfőtől a Lehet Más a Politika. Schmuck Erzsébet társelnök úgy vélte: ha Európa az év végéig nem vállal szigorúbb klímacélokat, akkor a világ többi nagy kibocsátó állama sem fog, és elkerülhetetlenné válik a klímakatasztrófa.

Parlamenti határozattal garantálna a teljes fizetéssel megegyező távolléti díjat a maguk és magzatuk védelmében otthonmaradást választó kismamáknak az MSZP. Bangóné Borbély Ildikó, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője a gyermeket váró családok számára ingyenes tesztelést szorgalmazott.

A társadalmi különbségek csökkentését sürgeti a Lehet Más a Politika. Schmuck Erzsébet és Kanász-Nagy Máté társelnökök a szegénység elleni küzdelem világnapján arra hívták fel a figyelmet, hogy a járvány idején családok tízezrei vesztették el munkahelyüket, nyugdíjasok, szociális dolgozók, tanárok élnek rendkívül alacsony jövedelemből.

Szlovákia teljes lakosságán elvégzik a koronavírus-tesztet - jelentette be a kormányfő. Igor Matovič közölte: a jövő hét végén kezdődő akcióban 6000 szűrőpontot alakítanak ki, a több mint ötmillió lakos tesztelését a hadsereg is segíti majd.

Szlovéniában az orvosok szerint kritikussá vált a helyzet a kórházakban a koronavírus-fertőzöttek számának növekedése miatt. Az egészségügyi ellátórendszer túlterheltsége miatt a járványügyi szakemberek mostantól nem kutatják fel a fertőzöttek kontaktjait.

Bemutatta Közös Lengyelország elnevezésű új ellenzéki mozgalmát Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester. A legerősebb ellenzéki párt alelnöke a nyári elnökválasztáson az újraválasztott Andrzej Duda fő vetélytársa volt. Közvéleménykutatások szerint, ha most rendeznének Lengyelországban parlamenti választást, Rafal Trzaskowski mozgalma a voksok 20 százalékával a harmadik helyen végezne.

Leminősítette Nagy-Britannia államadós-besorolását a Moody's. A hitelminősítő kiemelte, hogy a brit gazdasági tartósan gyengül, amihez hozzájárult az ország kilépése az Európai Unióból, valamint az, hogy London mindeddig nem tudott előnyös kereskedelmi megállapodást elérni az unióval.

Iszlamista terrorcselekménynek nevezte a francia államfő azt a támadást, amelyben Párizs egyik külvárosban lefejeztek egy középiskolai történelemtanárt, aki a szólásszabadságról tartott óráján Mohamed-karikatúrákat mutatott a diákjainak. A 17 éves csecsen elkövetőt a rendőrök lelőtték.

Ismét rakétatámadás érte az azerbajdzsáni Gandzsa városát. Azeri források szerint az Örményország területéről indított támadás az 12 ember halálát okozta. Az azeri elnök megtorlást helyezett kilátásba.

Új-Zélandon abszolút többséget szerzett a kormányzó Munkáspárt a parlamenti választásokon, így a baloldali-liberális tömörülés egyedül alakíthat kormányt. A három éve hivatalban lévő Jacinda Ardern miniszterelnök az új kabinet fő feladatának nevezte a gazdaság újraindítását.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×