INFORÁDIÓ
2021. április 15. csütörtök
Anasztázia, Tas

neak

háziorvosi praxis

háziorvosi praxisközösség

A sikeres pályázatok ellenére sem állt meg a háziorvosok számának csökkenése

A sikeres pályázatok ellenére sem állt meg a háziorvosok számának csökkenése

Infostart

Az egyik állami szervezet szerint 468, a másik szerint 542 betöltetlen praxis van már az országban.

A történelmi jelentőségű orvosi béremelésből a háziorvosok kimaradtak, de kaptak ígéretet a bérrendezésre. Szükség is lenne rá, mert folytatódott a háziorvosok eltűnése a rendszerből. Míg 2010-ben 176, tavaly októberben 399, 2020 januárjában pedig 404 üres háziorvosi praxis volt, addig idén októberben már 468 az Állami Egészségügyi Ellátó Központ listája szerint – írja az mfor.hu.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai szerint már 542 a betöltetlen praxis. Jelenleg 6505 háziorvosi szolgálat finanszírozására van érvényes szerződése a NEAK-nak.

A 2019-es költségvetési zárszámadás szerint tavaly 1,25 milliárd forint állt rendelkezésre a tartósan üres háziorvosi és fogorvosi körzetek betöltésének, valamint háziorvosi tevékenység végzéséhez szükséges praxisjog vásárlásának támogatására. A pályázat iránt érdeklődök és a nyertes pályázatok jelentős számára tekintettel ehhez még 476 millió forintot irányítottak át más területekről.

Összesen 145 pályázat érkezett az év során a NEAK-hoz, végül 136 orvossal (108 háziorvossal és 28 fogorvossal) kötöttek támogatási és finanszírozási szerződést. A 108 szerződött háziorvos közül 76 nő és 32 férfi. Átlagos életkoruk 41,4 év, míg a jelenlegi átlagos háziorvosi életkor meghaladja az 58 évet.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018