eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) elnöke sajtótájékoztatót tart a közszolgálatot érintő bérfejlesztési követelésekről a Belügyminisztérium V. Nádor utcai épületének bejárata előtt 2017. július 17-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Nyitókép: Balogh Zoltán

Hiába a sztrájk, nem tárgyal a kormány az önkormányzati érdekszövetségek képviselőivel

Az önkormányzati dolgozók 17,5 százaléka vesz részt a szerdán kezdődött háromnapos sztrájkban. A legtöbb helyen csak kétórás figyelmeztető munkabeszüntetést tartanak most.

Pintér Sándor belügyminiszter levelében arról tájékoztatta a megmozdulást szervező Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetét (MKKSZ), hogy a kormány nem tárgyal velük. Az érdekképviselet elnöke szerint ez törvénysértő.

Boros Péterné, az MKKSZ elnöke az önkormányzati dolgozók szeptember 2. és 4. között meghirdetett sztrájkjának első tapasztalatairól elmondta: tudomásuk szerint

5358 fő vesz részt a sztrájkban,

ez a dolgozók 17,5 százaléka. Boros Péterné elmondta, értékelésük szerint eredményes volt a mozgósítás. A legtöbb helyen kétórás figyelmeztető sztrájkot tartanak. Az MKKSZ elnöke szerint érzékelhető, hogy az a mintegy harmincezer ember, akit képviselnek, egyetért a követelésekkel.

A szakszervezeti vezető ehhez képest megdöbbentőnek nevezte azt a levelet, amit Pintér Sándor belügyminisztertől kaptak. Boros Péterné szerint

a levél gyakorlatilag arról szól, hogy ne szítsák a feszültséget, hanem vegyék tudomásul, mi a helyzet.

Mint mondta, nem érti, miért negligálja a miniszter, hogy leüljön tárgyalni az önkormányzati érdekszövetségek képviselőivel.

A szakszervezeti vezető felhívta a figyelmet arra, jogszabály rögzíti, mikor kell miniszteri szintű egyeztetést tartani.

Ezek az MKKSZ követelései

A sztrájkot szervező Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke korábban elmondta: szerintük az elmúlt hónapok kormányzati döntései ellehetetlenítették az önkormányzatok gazdálkodását, és ezzel veszélybe sodorták több ezer önkormányzati dolgozó munkáját, biztos megélhetését.

A koronavírus-járvány alatt az önkormányzati dolgozók egészségüket veszélyeztetve védték a lakosságot, de a védekezés költségeit még mindig nem térítette meg az állam A gazdaság több hónapos leállása csökkenti az iparűzési adót, hiányzik az önkormányzati bevételekből az ingyenes parkolás miatt be nem szedett pénz, a kieső turisztikai bevétel, az elvont gépjárműadó, miközben nőtt a szolidaritási adó mértéke. Az önkormányzatokat érintő súlyos elvonások miatt a szakszervezet elbocsátásoktól tart. A munkaerőhiány miatt az önkormányzatok számára már most komoly terhet jelent az ügyfelek, a lakosság kiszolgálása.

Az MKKSZ ezért az önkormányzati dolgozók és a közszolgáltatások védelme érdekében háromnapos sztrájkot hirdetett szeptember 2-4. között. A 32 ezer önkormányzati köztisztviselő követelése

tisztességes illetmény és életpálya a lakosság és a köz szolgálatában végzett munkáért.

Így követelik többek között a fizetési fokozatokhoz tartozó szorzószámok emelését, a járvány elleni védekezési költségek megtérítését, továbbá költségvetési támogatást a dolgozók munkahelyének védelme érdekében. Követelik a gépjárműadó-elvonásról szóló döntés, valamint a vendég által fizetendő idegenforgalmiadó-fizetés felfüggesztésének visszavonását, és az önkormányzatok által fizetendő szolidaritási adó emelésének eltörlését is.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×