eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Plusz löketet kapott a kutatás-fejlesztési alap

Mindkét cél keretösszegét nagyjából ugyanannyival növelte meg a kormány.

Az innovációs támogatások hatékony eszközei a gazdaság megerősítésének és hosszú távon is segítik a cégek fejlődését. A kormány éppen ezért döntött úgy, hogy 31,3 milliárd forint többletforrással támogatja a vállalatok K+F+I (kutatás+fejlesztés+innováció)-tevékenységét - mondta a Világgazdaságnak Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára.

A napilap csütörtöki számában olvasható cikk felidézi: a keddi Magyar Közlönyben jelent meg, hogy a kormány mekkora összeget csoportosított át a Gazdaságvédelmi Alapból a Nemzeti Kutatási és Innovációs Alap (NKFI Alap) javára. Schanda Tamás a lapnak elmondta: a koronavírus-járvány is rámutatott az innováció jelentőségére, ezért az NKFI Alapot úgy alakították ki, hogy azonnal reagálni lehessen a járvány okozta aktuális helyzetre.

A cikk szerint

a kutatási alaprész 15 milliárd forint, az innovációs alaprész 16,3 milliárd forint többletfinanszírozásban részesül, az alap kerete 2020-ban eléri a 145 milliárd forintot.

Az NKFI Alapból támogatott vállalati együttműködések is hozzájárulnak a vállalkozások technológiai fejlődéséhez és erősödéséhez, valamint a magas hozzáadott értékű, magas munkatermelékenységgel jellemezhető álláshelyek számának növekedéséhez - tette hozzá Schanda Tamás.

Az írás felidézi, hogy nem ez az első döntés az idén a kutatás-fejlesztési és innovációs szektort érintő támogatásnöveléséről. Egy júliusi kormányhatározat szerint az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat 2020-ban plusz 11 milliárd forintból, 2021-től beépülő jelleggel további 22 milliárd forintból gazdálkodhat. A kutatóintézetek a növekményből fedezhetnék a régóta várt kutatói béremeléseket. A kormány jóváhagyása értelmében a kutatóintézet-hálózat infrastruktúrájának megújítása is folytatódhat a következő években mintegy 36,5 milliárd forintból.

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×