eur:
393.61
usd:
367.99
bux:
66262.24
2024. április 25. csütörtök Márk

Elmaradnak az augusztusra meghirdetett fesztiválok - a nap hírei

Összesen 35 milliárd forintos pályázati program indul a magyarországi egészségipari gyártók fejlesztésére. Több mint 5 milliárd forintos programot indít a kormány a zenész szakma támogatására. Felvetette a november elején esedékes elnökválasztás elhalasztását az amerikai elnök. A nap legfontosabb hírei július 30-án.

A hazai egészségipari gyártók fejlesztésére 35 milliárd forintos pályázat indul szeptemberben.György László gazdaságstratégiáért felelős államtitkár elmondta, hogy a támogatás része az összesen 85 milliárd forintos egészségipari fejlesztési koncepciónak. Lengyel Györgyi egészséggazdaságért felelős miniszteri biztos közölte: az összeget olyan kapacitások fejlesztésére fordítják, amelyek biztosítják a vállalatok technológiai előre lépését, a 21. századi egészségügyi ellátás szolgálatát.

Augusztus 15-e után is érvényben marad az ötszáz főnél nagyobb zenés-táncos-rendezvények tilalma, a zenész szakma támogatására 5,3 milliárd forintos program indul - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter.Gulyás Gergely elmondta, hogy a támogatás fő eleme úgynevezett garázskoncertek szervezése, a produkciókat pedig online elérhetővé teszik. A miniszter hangsúlyozta: a kormány nem kíván változtatni a koronavírus-járvány elleni védekezést szolgáló, jelenleg hatályos intézkedéseken. Hozzátette: a cél a gazdaság újraindítása és az, hogy szeptember 1-jével az iskolák rendes tanulmányi rendben kezdhessék meg működésüket.

Elmaradnak az augusztusra meghirdetett fesztiválok a kormány döntése nyomán.A zamárdi Strand Fesztivált, a velencei-tavi EFOTT-ot, a Fishing On Orfűt, a szegedi SZIN-t, a Paloznaki Jazzpikniket és az adyligeti Kolorádó Fesztivált is lemondták. A szervezők arra kérték a fesztiválozókat, hogy ha lehet, ne kérjék vissza a pénz, hanem jövő évben használják fel jegyüket, ezzel segítve a szervezési munkálatokat.

A kormány az Európai Bizottság hozzájárulását kéri, hogy pénzt adhasson a Magyar Postának a dolgozók béremelésére – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely a kormányinfón elmondta, hogy erről levelet írtak Brüsszelnek, mert tiltott állami támogatásnak minősülne a juttatás. Közölte: ha az Európai Bizottság jóváhagyja, akkor a kormány biztosítja a postások béremeléshez szükséges pénzt. Elismerte, hogy a postások méltatlanul keveset keresnek, és úgy vélte, hogy az emelés mértékéről meg tudnak állapodni a szakszervezetekkel.

Nem hitelesítette a kiegészítő nyugdíjemeléssel kapcsolatos népszavazási kérdést a Nemzeti Választási Bizottság.A kezdeményezést a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület elnöke nyújtotta be. Rádi Péter, az NVB elnöke hangsúlyozta: nyelvtani hibás kérdéseket nem hitelesíthet a testület. Hozzátette: a kérdés emellett nem felel meg a jogalkotói és választópolgári egyértelműség követelményének, többek között nincs a kérdésben hivatkozott negyedéves inflációs adat, ilyet a Központi Statisztikai Hivatal nem tesz közzé.

Újabb 19 embernél mutatták ki az új koronavírus-fertőzést Magyarországon, ezzel az aktív fertőzöttek száma 542-re nőtt, újabb halálos áldozat továbbra sincs. A járvány kezdete óta 4484 embernél azonosították a vírust, 596-an haltak bele a betegségbe. A kormányzati portál adatai szerint 3346-an már meggyógyultak.

Tovább nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma a környező európai országok többségében. Romániában ismét megdőlt a napi esetszám negatív rekordja. Ausztriában harmadik napja meghaladja a százat az egy nap alatt diagnosztizált új koronavírus-fertőzöttek száma. Németországban hetek óta a legmagasabbra emelkedett a bizonyítottan fertőzöttek napi száma. Csehországban ismét magas a napi újabb koronavírus-fertőzések száma. A lengyel kormány azt tervezi, hogy újból bevezetheti a kötelező házi karantént azok számára, akik a koronavírus-járvány intenzív erősödéséről beszámoló európai országokból térnek vissza.

Tovább szűkítette a járványügyi szempontból biztonságosnak ítélt országok listáját az Európai Unió. A listán jelenleg Ausztrália, Kanada, Grúzia, Japán, Marokkó, Új-Zéland, Ruanda, Dél-Korea, Thaiföld, Tunézia és Uruguay szerepel. A listáról két héttel ezelőtt Montenegró és Szerbia, csütörtökön Algéria került le.A Kínára vonatkozó korlátozásokat az unió akkor oldja fel, ha az a másik oldalon is kölcsönösen megtörténik. A listát kéthetente vizsgálják felül.

Felvetette a november elején esedékes elnökválasztás elhalasztását az amerikai elnök.Donald Trump szerint visszaélésekre adna lehetőséget a koronavírus-járvány miatt előtérbe került levélszavazás. Először fordult elő, hogy Donald Trump felvetette ezt. A posta szerint a biztonságos szavazás érdekében a választóknak legalább egy héttel a választás napja előtt fel kell adniuk a voksukat tartalmazó levelet. Jelenleg ugyanakkor 24 tagállamban lehetővé teszik a választóknak, hogy a szavazócédulát is a voksolás napja előtt kevesebb, mint egy héttel kérjék.

Büntetőeljárást indított a svájci különleges ügyész a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség elnöke, Gianni Infantino ellen, mert állítólag 2017-ben titkos találkozókon vett részt a svájci államügyésszel. Michael Lauber ellen szintén eljárást kezdeményeztek, ő kedden benyújtotta felmondását. A FIFA június elején minden vádat tagadott és azt állította, az 50 éves sportvezető semmi törvénybe ütközőt nem tett. Gianni Infantino maga is újfent visszautasította a vádakat.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Az utolsó pillanatban kapta össze magát a NATO – Fordulat jöhet a háborúban?

Az utolsó pillanatban kapta össze magát a NATO – Fordulat jöhet a háborúban?

Alighanem sokak számára meghökkentő fordulat volt, hogy a nyugati politikusok a háború elején sorra ígérték meg Kijevnek, hogy ha kell, a végtelenségig támogatják az oroszok ellen viselt védekező háborút, tavaly nyáron azonban valahogy mégis szinte teljesen elapadtak a fegyverszállítmányok. Az elmúlt hetekben napi szinten írtak nyugati lapok az ukrán hadsereg katasztrofális lőszerhiányáról és az ukrán katonák összeomló moráljáról, a Donbaszban pedig 2022 eleje óta nem látott ütemben kezdett előretörni az orosz haderő. Aztán Amerikában fordulat történt: a Kongresszus több mint hat hónap huzavona után úgy döntött, hogy 61 milliárd dollárnyi forrással, hadianyaggal és technikával támogatja meg Kijevet a következező egy évben. Ez nyilván más NATO-országokat is megihletett: Nagy-Britannia rekordméretű fegyvercsomagot jelentett be tegnap, illetve úgy tűnik, lassan a régóta áhított F-16-osok is megérkeznek. Mit kap Ukrajna és mire lesz ez elég? Fordulat jöhet a háborúban? Mikor lesz végre vége ennek az egésznek? Nézzük, mi az, amit tudni lehet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×