eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Közös zászlólengetés a 27. Sziget fesztiválon az óbudai Hajógyári-szigeten 2019. augusztus 10-én.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Döntött a kormány, végképp elúszhat a nagyobb fesztiválok hajója

Gazdasági alapérdeknek nevezte Gulyás Gergely, hogy szeptemberben a rendes menetben elindulhasson a tanév, ennek egyik pillére, hogy augusztus 15. után sem szabad nagyobb zenés, táncos rendezvényt tartani. A leginkább károsultaknak lesz segítség.

Szerda este fél 11-ig ülésezett a kormány, a többi között azért, hogy döntsön az augusztus 15. után érvényes járványügyi szabályokról.

Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfót a környező országok járványszámainak ismertetésével kezdte, hozzátéve, hogy Magyarországon jelenleg sikerül alacsonyan tartani a megbetegedések számát. Ahhoz, hogy az így is maradjon, két összekapcsolódó döntés született:

"A kormány az operatív törzs javaslata alapján úgy ítéli meg, hogy a hatályban lévő szabályokon történő bármilyen változtatás kockázatos; a cél ma az, hogy

  • szeptember 1-jével a tanévet rendesen el tudjuk kezdeni.

Éppen ezért a kormány a jelenlegi intézkedéseken nem kíván változtatni,

  • a zenés, táncos rendezvényekkel kapcsolatos korlátozást fent kívánjuk tartani."

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a járványügyi védekezés csak közösen lehet sikeres, ezért a kormány továbbra is azt kéri az emberektől, hogy tartsák be a maszkviselés szabályait a boltokban, a zárt helyiségekben és a tömegközlekedési eszközökön, de a védőtávolság megtartása szintén ugyanígy fontos.

Gulyás Gergely a magyar gazdaság szempontjából is kulcsfontosságúnak ítélte, hogy az iskolák szeptemberben a hagyományos módon szervezhessék az oktatást.

"Ma erre készülünk" - tette hozzá.

Elszálltak az augusztusi remények

Az augusztus 15. utáni időszakra halasztott fesztiválokkal kapcsolatban kérdésre válaszolva elmondta, ezek esetében egyedi egyeztetés szükséges.

Mint arról korábban az Infostart is beszámolt, eddig is bizonytalan volt a fesztiválszervezők számára, hogy megtarthatják-e augusztus 15-e után a rendezvényeket. Sokan döntöttek inkább úgy, hogy jövőre halasztják a rendezvényt, köztük a Sziget, a Volt, a Rockmaraton és a Balaton Sound szervezői is.

Ugyanakkor többen döntöttek úgy, hogy augusztus 15. utánra szervezik át a programokat, vagy legalábbis azok menthető részét, így voltak ezzel például a B. My Lake, a Strand, a Fishing On Orfű, az EFOTT, a Veszprémi Utcazene Fesztivál, a SZIN és a Kolorádó szervezői is.

A mostani bejelentés alapján a legvalószínűbb az, hogy valamennyi nagyobb, augusztusra és szeptemberre tervezett fesztivál átcsúszik 2021-re.

Próbálnak segíteni a zenészeknek

Az 500 fő fölötti, zenés-táncos rendezvények tilalma miatt leginkább károsult zenészek értelmes megsegítésére a kormányzat külön programot dolgoz ki, élve azzal a lehetőséggel, hogy kis látogatószámú koncerteket ugyanúgy lehet majd tartani, mint augusztus 15. előtt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×