INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 5. szerda
Krisztina

koronavírus

operatív törzs

járvány

sajtótájékoztató

müller cecília

Operatív törzs: megszűnik a napi tájékoztató

Operatív törzs: megszűnik a napi tájékoztató

Infostart

Az ORFK szóvivője köszönetet mondott a mémgyárosoknak, és eloszlatott egy városi legendát Müller Cecília ruhatáráról is. Komolyabb témák is szóba kerültek: van három magyarországi megye, amelyben egy fertőzött sem halt meg.

Szerdára virradóra csak egyetlen új fertőzött került a koronavírus-regiszterbe (4078 fő), ám két, súlyos állapotú beteg meghalt, így 567 család gyászol Magyarországon. Meggyógyult ugyanakkor már 2547 fertőzött, így az aktív esetek száma már csak 964, igaz, közülük 16-an még mindig súlyos állapotban vannak, ezért az operatív törzsnek szerdán is volt mire figyelmeztetnie.

Gál Kristóf, az ORFK szóvivője bejelentette, a veszélyhelyzet végével megszűnik az operatív törzs napi tájékoztatója a szerdai nappal, a további információkat a Koronavírus.gov.hu portálról lehet majd elérni. Elmondta azt is, helyreáll a rend a Kormányinfón is, csütörtöktől újra fizikailag fogadják az újságírókat.

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője röviden felidézte, mi mindent tett eddig az ügyeleti központ.

  • 3647 személyt kutattak fel kontaktként (jellemzően Budapesten vagy Pest megyében).
  • Több mint 60 ezer, házi karanténba került személy adatait rögzítették és tárolták azért, hogy követni tudják a vírust.
  • A zöld számokra 180 ezernél is több hívás jött, és 60 ezer kérdés, jelzés jött ímélen, napi szinten 700 e-levélre tudtak válaszolni.
  • Nyilvántartották a kórházi ágyak számát, a lélegeztetőgépen lévők adatait, és gyűjtötték a felajánlásokat (szolgáltatás, védőeszközök).
  • 14 ezer ügyben jártak el, napi átlagban így az ügyek száma több mint száz.
  • Lakossági tájékoztatás: több mint 100 alkalommal álltak nyilvánosság elé.

Lakatos Tibor megköszönte az ügyeleti központ munkáját és a lakosságnak is a figyelmet, végül jó nyaralást kívánt mindenkinek.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a tájékoztatón elmondta, a gyógyultak száma mintegy a triplája az aktív fertőzöttekének, és már csak 210-en vannak kórházban, 16-an lélegeztetőgépen.

242 139 laboratóriumi teszten van túl az ország - mondta még.

A fertőzöttek 57 százaléka nő, 43 százaléka férfi.

Az aktív fertőzöttekről elmondta, több mint harmaduk budapesti - minden további információ a Koronavírus.gov.hu portálon. Öt megyében egyáltalán nincs aktív fertőzött.

A halottaknak viszont több mint a fele budapesti.

Nem volt haláleset Békés, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés megyében.

Alapbetegség nélkül 24 fő koronavírusos hunyt el - tette hozzá Müller Cecília.

Valamennyi fertőzött 45 százaléka az idős korosztályból került ki, 30 év alatt nem volt haláleset, 20 év alatt 90 regisztrált fertőzöttet találtak.

100 ezer főre kivetítve: 41 fő fertőződött meg országosan, az elhunytak rátája 5,8.

Ezt követően nagyobb áttekintést adott a járványról, az elejétől a végéig: még a világ a pezsgőspoharakat fogta, amikor Kínában, Vuhan tartományban felütötte a fejét az új koronavírus. Akkor még nem gondolták a szakemberek sem, hogy Európáig el fog érkezni a járvány, és azt sem, hogy világjárvány bontakozik ki; a kínaiak eleve azt gondolták, hogy egy állatról emberre terjedő betegségről van szó, de gyorsan egyértelművé vált, hogy ez nem így van, illetve a terjedése is igen aggasztó volt.

Kijelentette, Magyarország közegészségügyi helyzete világszínvonalú, amit a járványügyi helyzet kezelése is bizonyít, a vírust folyamatosan le tudták követni, a csoportos megbetegedések szakasza után pedig nem vált tömegessé a járvány, ennek kulcsa szerinte az idejekorán meghozott intézkedések voltak.

Úgy vélekedett, a magyar járványgörbének nem volt csúcsa, de áprilisban volt a legtöbb beteg, majd elhunyt is. Területi megoszlásban azonban rendkívül nagy különbségek voltak, Pest megye, Budapest, Komárom, Fejér és Zala megye volt fertőzöttebb, Békés megye és az ország keleti része kevésbé.

Beszámolóját ő is számos köszönetnyilvánítással zárta.

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa is szólt még: már 8 ország van, amely állampolgárai korlátozás nélkül beléphetnek Magyarországra.

Röviden ő is áttekintést adott - a rendőrség elmúlt három hónapos tevékenységéről, bővebben a határellenőrzésről is. A szlovák határon 590 ezer főt, az osztrák határon több mint 1 millió főt léptettek át ebben az időszakban.

Elmondta, májusban kezdték a lazításokat, amelyek utoljára, június elején Budapestet is elérték. Vannak azonban még hatályban védelmi intézkedések:

  • védőtávolság
  • idősidősáv
  • maszkviselés boltban, tömegközlekedési eszközökön.

Úgy értékelt, a lakosság fegyelmezett volt, ennek is köszönhető volt, hogy a járvány végül nem szabadult el Magyarországon.

648 981 hatósági házi karanténban volt ellenőrzés, 0,44 százaléknál volt bármilyen probléma.

Újságírói kérdésekre ezúttal nem került sor, Gál Kristóf mondta még el, hogy Müller Cecília a saját ruhatárából öltözködik, de sminkesek, fodrászok folyamatosan dolgoztak minden tájékoztató személyen, illetve külön kiemelte azt is, hogy a mémgyárosokat is köszönet illeti azért, hogy ebben az időszakban feldobták az ország kedvét.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018