INFORÁDIÓ 
2020. október 23. péntek
Gyöngyi

kovács zoltán

washington post

publicisztika

Kovács Zoltán kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2018. november 28-án.

Kovács Zoltán: a kormány a különleges intézkedéseknek köszönhetően volt képes gyorsan cselekedni

Infostart / MTI

A magyar demokrácia él, az ország sikeres a koronavírus elleni küzdelemben - írta Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár a The Washington Post című amerikai lapban megjelent véleménycikkében.

Az államtitkár a lap egyik publicistája, George Will korábbi véleménycikkére reagált. Will május 31-én Az amerikai konzervativizmus Amerika-ellenessé válik? című írásában ugyanis azt feszegette, hogy az amerikai konzervativizmus önkényuralom felé hajlik, és ennek ihletőjeként Orbán Viktor magyar kormányfőt említette.

"Will úr azt írta, hogy Orbán Viktor Magyarország demokráciájának szétrombolója, aki közvetlenül vagy közvetve ellenőrzést gyakorol a bíróságok és a média felett" - idézte a korábbi publicisztika sorait Kovács Zoltán. Majd leszögezte: "a mi demokráciánkban a sajtó valójában élénk és kritikus, a bíróságok függetlenek (lásd a Kúria múlt hónapban hozott döntését egy prominens roma-szegregációs ügyben, amely döntés ellentétes a magyar kormányzat álláspontjával) és az ellenzéki jelöltek még mindig nyernek választásokat".

"Magyarország 2018-ban tartott parlamenti választásán a részvétel 70 százalékos volt, a legmagasabb 2002 óta. Ez aligha jelez romokban heverő demokráciát" - írta az államtitkár.

Kovács Zoltán visszaidézte az amerikai publicista mondatait, miszerint a magyar kormányfő a koronavírus-járványt ürügyként használta volna fel arra, hogy "diktatúrát" építsen ki.

"A kormányzat, az alkotmányunkkal teljes mértékben összhangban állóan, rendkívüli állapotot hirdetett, és a parlamentnek még nagyobb beleszólást is biztosított a különleges intézkedésekbe, s a kormányfő bejelentette, hogy ez (a rendkívüli állapot) június 20-án véget is ér" - hangsúlyozta.

Felhívta egyúttal a figyelmet arra is, hogy a kormány "éppen e különleges intézkedéseknek köszönhetően volt képes gyorsan cselekedni a kijárási korlátozásokat és az egészségügy megtámogatását illetően, ami segített abban, hogy elkerüljük az Európában máshol megtapasztalt magas fertőzöttségi és halálozási arányokat".

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018