eur:
393.9
usd:
365.13
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Hűtőkamrában tárolt cseresznye az Alba Fructus Kft. hűtőházában a Fejér megyei Iváncsán 2017. június 20-án. Ezen a napon adták át az 1,6 milliárd forintból épült új hűtőházat.
Nyitókép: Szigetváry Zsolt

A szárazság után az eső tesz be egy kedvelt magyar gyümölcsnek

A szárazság után érkező eső minden gyümölcstermesztők helyzetét könnyítette meg, a cseresznye például kirepedezik – mondta el az InfoRádiónak a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke. A gabonafélék számára a mostani esőzés azonban életmentő volt.

Komplex problémával szembesültek az idei év kezdetén a zöldség- és gyümölcstermesztők, miután az aszály és a hideg miatt egyfelől a zöldségnövények fejlődése elhúzódott, míg a gyümölcsök esetében alacsonyra sikeredett a kötődés mértéke, kevés a termés – magyarázta az InfoRádiónak nyilatkozó Csizmadia György, a FruitVeB alelnöke.

Ám az aszályt követő csapadékosabb időszak sem jelent mindenki számára enyhülést, miután valahol 2, másutt 60 milliméter esett – tette hozzá a szakember. Mint fogalmazott, sosem jó az időjárás a mezőgazdászoknak, így például a cseresznyetermesztőknek biztosan nem jött jól a sok eső épp a betakarítás időszakában, hiszen a csapadék miatt most

elkezd szétrepedni a gyümölcs.

Más termények esetében, a gyümölcsösökben a cseresznye kivételével, valamint a szántóföldeken és a zöldségnövényeknél nagyon jól jön az eső.

Csizmadia György a terméshozamokra kitérve hozzátette: miután önmagában is alacsony a kiindulási alap, nem valami fényesek a terméskilátások, amin a csapadékos időjárás tud még valamennyit „menteni”, de

közepesen gyenge termés várható például cseresznyéből, meggyből és almából is.

A kajszibarack esetében „a kocka már el van vetve”, hiszen 95 százalékos fagykárt szenvedett, és az őszibaracknál sem sokkal jobb a helyzet.

A kérdés már csak az, hogy a fákon lévő, nem öntözött ültetvényekben lévő gyümölcsök az esők hatására mennyire fognak megnőni. Ezért kellene még több csapadék, hogy legalább mennyiségben, méretben visszahozzon valamit – tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×