eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Facebook/Karácsony Gergely

Karácsony Gergely: Trianont nem nacionalista, hanem patrióta okokból kell elgyászolni

A főpolgármester szerint a baloldal hibát követ el, ha nem foglalkozik a múlt feldolgozásával, Trianon elgyászolásával. Karácsony Gergely tegnap megjelent cikkében azt hangsúlyozta, hogy nincs olyan mérce, ami alapján a trianoni döntés ne lenne égbekiáltóan rossz.

Vitán felül áll, hogy Trianon súlyos veszteség volt Magyarországnak. Sorstrauma – írja a mérce.hu-n megjelent cikkében a főpolgármester. Karácsony Gergelyt felháborítja, hogy a Fidesz „fennhéjázó magyarkodással vitatja el mások jogát a Trianon-emlékezethez, és taszítaná ki a nemzetből mindazokat, akik nem értenek egyet a politikájával.” Erről beszélt Trianon 100. évfordulója kapcsán, a közösségi oldalán közvetített beszélgetésben is.

Demokráciában a politikai vitáknak nem lehet az a tárgya, hogy ki tartozik a nemzethez, csak és kizárólag az, hogy mi a jó a nemzetnek - fogalmazott

A főpolgármester szerint ugyanakkor a magyar baloldal is hibát követ el, ha azt gondolja, hogy csak a jövővel van dolga. Érzelmi köteléket, ezáltal erős közösséget a múlt feldolgozása teremt – írja cikkében. Karácsony Gergely szerint a magyar baloldalnak dolga van azzal, hogy ismét belakja a nemzet tereit. Hogy gátlások és zavarodottság nélkül beszélhessen Kassáról vagy Kolozsvárról, kárpátaljai vagy vajdasági magyarokról. Trianont nem nacionalista, hanem patrióta okokból kell elgyászolni – üzeni a baloldalnak a főpolgármester.

A gyász összehozza azokat, akik elvesztettek valamit. Nem erre van most a legnagyobb szükségünk? –t eszi fel a kérdést cikke végén Karácsony Gergely.

Csütörtök délután Budapesten a főpolgármester javaslatára egy percre leállt a tömegközlekedés, így emlékeztek Trianon 100. évfordulójára. Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta: nagyra értékeli Karácsony Gergely döntését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×