eur:
393.82
usd:
368.45
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Pixabay

Itt a bejelentés a hazai koronavírus-vakcináról

Megkezdődött a fejlesztés, az ambiciózus tervek szerint már idén októberben elindulhat a vakcina kisszériás gyártása - álla az EMMI közleményében.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és a Debreceni Egyetem együttműködésében, az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával megkezdődött az új koronavírus-vakcina fejlesztése. Mint arról az Infostart is beszámolt, a két intézmény a közelmúltban Kásler Miklós emberi erőforrások miniszter jelenlétében írta alá a korszerű hazai oltóanyag-gyártás létrehozásának elősegítésében való együttműködést.

Az NNK és a Debreceni Egyetem is rendkívül gazdag tapasztalattal és tudományos háttérrel, valamint korszerű infrastruktúrával rendelkezik, amely lehetővé teszi ezt a jelentős orvostudományi kutatást - áll az EMMI közleményében.

A minisztérium háttérintézményében, az NNK-ban március közepén Európában az elsők között izolálták az új koronavírust, és

ma már a Covid 19-nek 30-40 különböző személyből származó izolált vírusával rendelkeznek, amely az alapot biztosítja a mostani közös vakcinafejlesztéshez.

A kutatás jelenlegi fázisában először kiválasztják azokat a különböző vírustörzseket, amelyeket fel kell használni a fejlesztés során, majd tesztelik azokat a sejtkultúrákat, amelyek a leginkább alkalmasak a vakcina kifejlesztéséhez. Hatékonyságvizsgálatokat végeznek és megkezdődhetnek az állatkísérletek.

Az ambiciózus tervek szerint már idén októberben elindulhat a vakcina kisszériás gyártása.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×